ΜΕ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στη "μάχη" του χριστουγεννιάτικου τζίρου η αγορά

* Ανοικτή αύριο Κυριακή η αγορά - Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων - Ξεκινούν ελεγκτικό «σαφάρι» οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2016 14:30

Του Γιώργου Νούλη

Με συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και την τόνωση του τζίρου των καταστημάτων τους, ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας ξεκινά τη φετινή εορταστική περίοδο. Αν και το διευρυμένο ωράριο των γιορτών θα ξεκινήσει τυπικά από το ερχόμενο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, η αγορά θα είναι ανοικτή αύριο Κυριακή, μπαίνοντας δυναμικά στη "μάχη" του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Αν και η καταναλωτική διάθεση είναι απολύτως συμβατή με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και την εύλογη αγωνία των νοικοκυριών για τον αντίκτυπο που έχουν στη τσέπη τους οι φόροι και οι γενικότερες υποχρεώσεις τους, ωστόσο η εικόνα που αποτυπώνεται για την στην αγορά της Λάρισας είναι ενθαρρυντική.

Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα παιχνιδιών, ειδών ένδυσης και υπόδησης, καλλυντικών, αλλά και σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία και κάβες ποτών είναι πανέτοιμες για τη μεγάλη γιορτή της αγοράς, καθώς, όπως λένε οι επιχειρηματίες, κάτω από… το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους προσδοκούν να βρουν τουλάχιστον το 40% του ετήσιου τζίρου τους.

Αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά της Λάρισας (όπως και σε Φάρσαλα -Ελασσόνα), σύμφωνα με το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας που διαμόρφωσε η διοίκηση του ΕΣΛ θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι ενώ τα καταστήματα μελών του ΣΕΛΠΕ, πολυκαταστήματα, πολυεθνικές αλυσίδες και σουπερ μάρκετ δηλαδή θα λειτουργούν από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Σημειωτέον ότι η αγορά θα είναι ανοικτή και την επόμενη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου καθώς οι ισχύουσες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων για τις δυο Κυριακές, που προηγούνται των Χριστουγέννων. Τα χρυσοχοεία ωστόσο (μέλη του συλλόγου), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, αύριο θα είναι κλειστά.

Πάντως το στοίχημα και η κρυφή ελπίδα των Λαρισαίων εμπόρων είναι να μη φύγουν τα χρήματα από την τοπική αγορά, με το πρόεδρο του ΕΣ Γιώργο Τσιαπλέ να απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία. "Τα όποια χρήματα, να σκεφτεί ο καταναλωτής που θα τα ξοδέψει. Αν στηρίξει μια τοπική επιχείρηση, ουσιαστικά στηρίζει την οικονομία της πόλης. Οι πολυεθνικές αλυσίδες, φορολογούνται στην έδρα τους και η φυγή των χρημάτων, πλήττει επί της ουσία τον τόπο μας» σημειώνει.

Η ΑΜΟΙΒΗ ΚΥΡΙΑΚΩΝ

Επισημαίνεται πως απασχόληση των εργαζομένων τόσο αύριο όσο και την επόμενη Κυριακή αμείβεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή. Συνεπώς όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν τις δυο αυτές Κυριακές, θα αμειφθούν με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Στην περίπτωση δε που ο εργαζόμενος απασχοληθεί την Κυριακή πάνω από 5 ώρες, πρέπει να του δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σε περίπτωση που απασχοληθεί λιγότερο από 5 ώρες χορηγούνται αντίστοιχες ώρες ανάπαυσης εφόσον όμως το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Αν ο εργαζόμενος δεν πάρει αναπληρωματική ανάπαυση, θα πρέπει να του καταβληθεί το 1/25 του μηνιαίου μισθού. Η αναπληρωματική ανάπαυση θα γνωστοποιηθεί στο ΕΡΓΑΝΗ ηλεκτρονικά, με την υποβολή συμπληρωματικού πίνακα ωραρίου (Ε4)

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ "ΣΑΦΑΡΙ"

Στο μεταξύ αυξημένη παρουσία από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ενόψει των εορτών, ζήτησε το Υπ. Οικονομικών. Σύμφωνα με όσα ορίζει η εγκύκλιος που εξέδωσε η γγ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά με την εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Οι επιτηδευματίες θα ελέγχονται ως προς την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων, την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις, την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και στη διακίνηση-εμπορία, χριστουγεννιάτικων ειδών και παιχνιδιών.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass