ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΥΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ

Σε θέση "μάχης" ο εμπορικός κόσμος για τις Κυριακές

* "Θα μας βρουν απέναντι και μπροστά τους" διαμηνύoυν Εμπορικός Σύλλογος και Εμποροϋπάλληλοι Λάρισας – Έρχονται αλλαγές και στις ενδιάμεσες εκπτώσεις

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 14:48

"Φωτιές" στον εμπορικό κόσμο της Λάρισας και οργή και αγανάκτηση στους εμποροϋπαλλήλους που ανθίστανται σθεναρά σε κάθε μέτρο που ανατρέπει τα εργασιακά κεκτημένα τους, προκάλεσε η πρόθεση του ΔΝΤ να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Οι πληροφορίες πως οι εκπρόσωποι του Ταμείου ζήτησαν από την κυβέρνηση να νομοθετήσει μέσα στον Δεκέμβριο, την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και τις 52 Κυριακές του χρόνου, με την επισήμανση ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που δεν εφαρμόστηκε, σήμανε συναγερμό στις τάξεις των εμπόρων, με τους εκπροσώπους του κλάδου να διαμηνύουν για μια ακόμη φορά πως " αν το επιχειρήσουν θα μας βρουν απέναντι και μπροστά τους "…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες βέβαια η απάντηση του υπουργείου Οικονομίας ήταν αρνητική, με το επιχείρημα ότι επεξεργάζεται την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου της αγοράς, ώστε να καθοριστούν γενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια με βάση τα οποία μια περιοχή θα έχει τη δυνατότητα να ανοίγει περισσότερες Κυριακές, αλλά ο εμπορικός κόσμος μετά και τις νέες εξελίξεις, μόνο εφησυχασμένος δεν είναι, τουναντίον μάλιστα, έχει τεθεί σε θέση μάχης...

Το θέμα των Κυριακών έχει απασχολήσει πολλάκις τα τρία τελευταία χρόνια τον εμπορικό κόσμο και θεωρείται φλέγον για το λιανεμπόριο. Να θυμίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο. Δύο, πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από την Πρωτοχρονιά, μία πριν από το Πάσχα, δύο στις τακτικές εκπτώσεις και άλλες δύο στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους. Στη διάρκεια του 2014 είχε θεσμοθετηθεί και η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 τουριστικές περιοχές της χώρας. Κατά της απόφασης είχαν στραφεί οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εμποροϋπαλλήλων προσφεύγοντας μάλιστα στο ΣτΕ. Το ανώτατο δικαστήριο έχει αποφασίσει την αναστολή του συγκεκριμένου ρυθμιστικού πλαισίου αλλά οριστική απόφαση δεν έχει εκδώσει ακόμη.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, με την ανάληψη της εξουσίας, για περισσότερη αυτορρύθμιση και μικρότερη συμμετοχή του κράτους σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά από τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις. Και αυτό γιατί αν γίνει δεκτή η προσφυγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε θα παραμένει εν ισχύ το καθεστώς των 8 Κυριακών ενώ αν απορριφθεί, θα αναβιώσει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης όχι μόνο για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής αλλά και για όλη την αγορά.

Το ΔΝΤ πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πιέζει την κυβέρνηση να νομοθετήσει από τώρα, χωρίς να λάβει υπόψη τις διαθέσεις της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου, που έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια παρέμβαση, εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς και μη αναστρέψιμα προβλήματα για το σύνολο των εργαζομένων στο εμπόριο.

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

«Θα μας βρούν απέναντι και μπροστά τους» ανέφερε στην "ΕτΔ" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσιαπλές σχολιάζοντας την απαίτηση του ΔΝΤ. Θυμίζοντας την πάγια θέση της ΕΣΕΕ για το θέμα των Κυριακών, έκανε λόγο για πολυεθνικά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι εταίροι και τα οποία επιθυμούν τη "σωτηρία" της αγοράς από την επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας στις 52 Κυριακές! Είναι ξεκάθαρο ότι η γενίκευση της λειτουργίας των καταστημάτων εξυπηρετεί κατευθυνόμενες επιδιώξεις αφού παραβιάζει τις αρχές του ίσου ανταγωνισμού, καταστρέφει τις μικρές επιχειρήσεις και εκμηδενίζει τον ελεύθερο χρόνο της οικογενειακής και προσωπικής ζωής" σημειώνει, προσθέτοντας πως "τα συγκεκριμένα "αφεντικά" να γνωρίζουν ότι θα μας ξαναβρούν όλους τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταναλωτές, απέναντί τους. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους τους "εχθρούς" των μικρομεσαίων της αγοράς".

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ

"Είναι σαφές πως το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές τον χρόνο ήταν και παραμένει αξίωση των μεγαλο-εργοδοτών και πολυεθνικών του εμπορίου" υπογραμμίζει από την πλευρά της, στην "ΕτΔ" η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας Αγγελική Δασκαλάκη, θεωρώντας ότι αποτελεί "την αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων". Τη λειτουργία των Κυριακών τη "βαφτίζουν" ανταγωνιστικότητα, εκσυγχρονισμό και εξυπηρέτηση των καταναλωτών. "Το διακύβευμα προσθέτει είναι τεράστιο. Ο λιγοστός εμπορικός τζίρος θα "εξανεμιστεί", τα "λουκέτα" στη μικρομεσαία επιχείρηση θα εκτοξευθούν και στο "σφαγείο" της ανεργίας θα οδηγηθούν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι. Δύο Κυριακές τον χρόνο ήταν ανοικτά τα εμπορικά στο παρελθόν, σήμερα είναι οκτώ και αύριο, αν το επιτρέψουμε, θα γίνουν 52. Θα πάρουν όμως, όλοι τους την απάντηση που τους αρμόζει και στην πράξη" υπογραμμίζει…

ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Πάντως το θέμα της κυριακάτικης εργασίας δεν είναι και το μοναδικό που θα απασχολήσει τις επόμενες ημέρες τον εμπορικό κόσμο. Και αυτό γιατί υπάρχει στο προσκήνιο και η πρόθεση του Υπ. Οικονομίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αυξάνοντας τις ημέρες, από 10 σε 15.

Επιπλέον, θα προβλέπεται η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσω απόφασης του οικείου αντιπεριφερειάρχη, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις να πραγματοποιούνται διαφορετικές χρονικές περιόδους, αντί του γενικού πλαισίου που θέτει ο νόμος, προκειμένου να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και των εμπορικών επιχειρήσεων κάθε περιοχής. Σήμερα, θυμίζουμε πως βάσει του νόμου 4177/2013 έχουν θεσπισθεί πέραν των χειμερινών και θερινών τακτικών εκπτώσεων και δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Με την προωθούμενη διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα ύστερα από διαβούλευση με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, να ορίζονται σε διαφορετική χρονική στιγμή τα δεκαπενθήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων ή ακόμη και να κατανέμονται οι συνολικά τριάντα ημέρες με διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα τρεις δεκαήμερες ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι αντί για δύο δεκαπενθήμερες.

Πάντως η πρόθεση του υπουργείου να περάσει μια τέτοια ρύθμιση, προκαλεί εύλογες απορίες, από τη στιγμή που η δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου προς το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι γνωστή… Και με ανοικτό πλέον το μέτωπο των Κυριακών, το επόμενο διάστημα προμηνύεται ιδιαίτερα θερμό...

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass