ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ

"Πανικός" σε τράπεζες και εφορίες της Λάρισας

* Παρατάθηκε ως τις 9 Ιανουαρίου η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και η παράδοση πινακίδων

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2016 15:30
Από νωρίς το πρωί σε τράπεζες και εφορίες για να κλείσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς  Από νωρίς το πρωί σε τράπεζες και εφορίες για να κλείσουν οι φορολογικές υποχρεώσεις της χρονιάς

Όλοι έτρεχαν να προλάβουν… Στις τράπεζες, στις εφορίες, στα ΕΛΤΑ, δύο 24ωρα πριν από την εκπνοή του χρόνου, οι πολίτες της Λάρισας δημιούργησαν το αδιαχώρητο στην αγωνία τους να τακτοποιήσουν στο παρά πέντε τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Λόγω της σημερινής αργίας από νωρίς το πρωί χθες εκατοντάδες φορολογούμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες έσπευσαν σε υποκαταστήματα των τραπεζών για να πληρώσουν την 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, την 6η δόση της φορολογίας επιχειρήσεων, να αποδώσουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και τις δόσεις ρυθμίσεων οφειλών.

Η αναμονή πολύωρη, το άγχος μεγάλο, τα νεύρα τεντωμένα και όλοι κατά… των υπαλλήλων "γιατί το κράτος δεν δίνει παράταση και αφήνει τον κόσμο να ταλαιπωρείται χρονιάρες μέρες…". Το ζητούμενο βέβαια είναι να καταφέρουν όλοι οι φορολογούμενοι να ανταποκριθούν απέναντι σ’ αυτόν τον όγκο υποχρεώσεων. Τα στοιχεία των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσά των φόρων και των λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο που μένουν απλήρωτα και μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα μένουν απλήρωτοι φόροι 1 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στο μεταξύ το Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε χθες πως παρατείνεται έως τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2017, καθώς και για την κατάθεση πινακίδων στις εφορίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επειδή οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει τα τέλη, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Θυμίζουμε πως η εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ίσο με την αξία του τέλους. Με λίγα λόγια, πρόστιμο 100%. Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση της τάξεως του 1%.

Η χθεσινή ημέρα προτελευταία του χρόνου ήταν αρκετά δύσκολη και για τις εφορίες, κυρίως για τα τμήματα κατάθεσης πινακίδων, ενώ αρκετοί ήταν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που έσπευσαν να κλείσουν τα βιβλία τους, προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις που έρχονται το 2017 με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Σημειώνεται πως η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

"ΑΠΟΣΥΡΣΗ" 4.740 ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ

Σχετικά με τις πινακίδες, να σημειώσουμε πως και στις δύο εφορίες της Λάρισας είχαν κατατεθεί μέχρι χθες το μεσημέρι πάνω από 4.740 πινακίδες κυκλοφορίας, 1.740 στην Α΄Δ.Ο.Υ. και 3000 στη Β΄ Δ.Ο.Υ. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται να δοθεί η δυνατότητα άρσης της ακινησίας πληρώνοντας μειωμένα τέλη.  

ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Να θυμίσουμε τέλος πως λόγω της σημερινής αργίας οι υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου των επιχειρήσεων μεταφέρονται στις αρχές Ιανουαρίου και αυτές είναι οι εξής:

- Υποβολή βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα για το φορολογικό έτος 2015.

- Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) μηνός Νοεμβρίου- Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

- Υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέσω διαδικτύου (μισθωτήριο σε taxisnet).

- Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (για το μήνα Οκτώβριο).

- Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία, (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα (για το μήνα Οκτώβριο).

- Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ('Αρθρο 64, παρ. 2 του Ν.4172/2013), καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (για το μήνα Οκτώβριο).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass