Η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΦΚ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΥΡΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΚΛΙΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

"Φωτιά" πήραν τα καύσιμα στη Λάρισα

* Κατά 7 λεπτά ακριβότερη η βενζίνη που άγγιξε το 1,618 € και κατά 9 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης - Μεγαλώνουν οι δαπάνες των νοικοκυριών και έπονται σταδιακά αυξήσεις στις μεταφορές και στην παραγωγική αλυσίδα…

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2017 14:00
"Η Κυβέρνηση επιμένει να διαιωνίζει τα αποδεδειγμένα λάθη του παρελθόντος παραβλέποντας τις συνέπειες στην αγορά" τονίζει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Ε. Παπαδοπούλου "Η Κυβέρνηση επιμένει να διαιωνίζει τα αποδεδειγμένα λάθη του παρελθόντος παραβλέποντας τις συνέπειες στην αγορά" τονίζει η πρόεδρος των βενζινοπωλών Ε. Παπαδοπούλου

"Ντόμινο" ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας του ν. Λάρισας απειλεί να δημιουργήσει η σημαντική άνοδος στις τιμές των καυσίμων που πέρασε στο ακέραιο στις αντλίες των πρατηρίων λόγω της αναπροσαρμογής του ΕΦΚ αλλά και ελέω της ανοδικής «έκρηξης» του «μαύρου χρυσού».

Τα πρώτα στοιχεία από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ, δείχνουν ότι τα καύσιμα στη Λάρισα έχουν πάρει παντού "φωτιά" με τους πρατηριούχους να εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς βλέπουν πως οι ανατιμήσεις θα προκαλέσουν σημαντικό πλήγμα στην αγορά καθώς σταδιακά θα περάσουν στην παραγωγική αλυσίδα, στη βιομηχανία, στις μεταφορές, θα μειώσουν την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα και θα αυξήσουν το λαθρεμπόριο…

Ειδικότερα, λόγω των αυξήσεων στους ΕΦΚ της αμόλυβδης κατά 3 λεπτά από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο στο υγραέριο κίνησης, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017:

* Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης (των 95 οκτανίων) έχει αυξηθεί στα πρατήρια της Λάρισας τουλάχιστον κατά 7 λεπτά καθώς από τα 1,466 λεπτά που κατά μέσο όρο διατίθετο την περασμένη εβδομάδα, από σήμερα πωλείται κατά 1,53 ευρώ το λίτρο. Η φθηνότερη τιμή που διατίθεται είναι στο 1,452 ευρώ το λίτρο και η ακριβότερη στο 1,618 ευρώ. Η αμόλυβδη, των 100 οκτανίων, διατίθεται πλέον στο 1,70 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο, με την φθηνότερη τιμή στο 1,495 ευρώ και την ακριβότερη στο 1,849 ευρώ/λίτρο.    

* Το ντίζελ κίνησης, που κατά κύριο λόγο το χρησιμοποιούν οι κατά επάγγελμα αγρότες, ανατιμήθηκε κατά 9 λεπτά καθώς από το 1,155 που είχε στο τέλος του περασμένου χρόνου κατά μέσο όρο εκτοξεύτηκε στο 1,250 ευρώ το λίτρο. Η φθηνότερη τιμή σε πρατήρια του νομού είναι στα 1,109 και η ακριβότερη στο 1,349 ευρώ/λίτρο    

* Το υγραέριο κίνησης έχει ακριβύνει κατά 7 λεπτά περίπου κατά μέσο όρο καθώς από το 0,696 ευρώ πήγε στα 0,762 ευρώ, με φθηνότερη τιμή το 0,677 ευρώ και ακριβότερη το 0,847 ευρώ το λίτρο.

ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το κρεσέντο των ανατιμήσεων στα καύσιμα που απειλεί να "κάψει" τους χειμαζόμενους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα ισχνά επιχειρηματικά έσοδα, έρχεται στην χειρότερη περίοδο, καθώς το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον τους πρώτους μήνες του 2017. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του 2016 το πετρέλαιο είχε πέσει κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου βρισκόταν ακόμη κάτω από τα 47 δολάρια. Χθες οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλά επίπεδα 18 μηνών ενισχυμένες από τις ελπίδες για μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία μελών του ΟΠΕΚ και άλλων χωρών για μείωση της παραγωγής, η οποία ενεργοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε κατά 1,55 δολάριο το βαρέλι ή περισσότερο από 2% στα 58,37 δολάρια και είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2015. Η 1η Ιανουαρίου 2017 αποτελούσε την ημερομηνία επίσημης έναρξης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ

Με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου λοιπόν να αναζωπυρώνεται και την αναπροσαρμογή των ειδικών φόρων κατανάλωσης να έχει περάσει στις αντλίες οι επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις θεωρούνται αναπόφευκτες καθώς θα συμπαρασύρουν ανοδικά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ σε πρώτη φάση τα νοικοκυριά θα βιώσουν το κύμα ανατιμήσεων με την αύξηση των δαπανών τους.

Σε μια περίοδο δηλαδή, που οι τοπικές επιχειρήσεις καυσίμων πασχίζουν να κερδίσουν μερίδια ανταγωνιστικότητας από τις πολυεθνικές, που οι πρατηριούχοι καταβάλλουν προσπάθειες να κρατηθούν στην αγορά και την ώρα που τα νοικοκυριά έχουν φτάσει στα όρια της φοροδοτικής τους δυνατότητας, η νέα αύξηση στη φορολογία των καυσίμων δεν θα επιβαρύνει μόνο οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς αλλά θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις συνολικά για την οικονομία...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ..

" Η αύξηση στα καύσιμα θα περάσει στην παραγωγή, καθώς επηρεάζεται άμεσα το μεταφορικό κόστος, το οποίο αποτελεί μία από τις βασικές δαπάνες λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων, ενώ ένας συνδυασμός της νέας φορολόγησης και της διατήρησης της ανοδικής πορείας της τιμής του ''μαύρου χρυσού'' θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση   σημειώνει στην "Ε" η πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων του ν. Λάρισας Ελισ. Παπαδοπούλου.

" Η Κυβέρνηση, δυστυχώς επιμένει να διαιωνίζει τα αποδεδειγμένα λάθη του παρελθόντος με την υπερβολική φορολόγηση των καυσίμων παραβλέποντας τις αρνητικές συνέπειες για τα δημόσια έσοδα και τις επιπτώσεις στην αγορά" επισημαίνει προσθέτοντας πως «στα πρατήρια καυσίμων οι καταναλωτές σήμερα δεν αγοράζουν πλέον καύσιμα, αλλά φόρους καθώς από τους νέους ΕΦΚ αυξάνεται και το μερίδιο συμμετοχής των φόρων και τελών στη διαμόρφωση της λιανικής πώλησης των καυσίμων. Εν ολίγοις το 75% ενός λίτρου αμόλυβδης βενζίνης είναι φόροι το δε υπόλοιπο 25% δίνεται ως δώρο καύσιμο, λόγω αυξημένων… φοροαγορών".

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass