ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 31/3 ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Στον "πάγο" η ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ

* Η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη ρύθμιση εκκρεμεί και οι άνεργοι δανειολήπτες είναι στον "αέρα".

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2017 15:00

Εν αναμονή της απόφασης του Υπ. Εργασίας που θα εξειδικεύσει τους όρους και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της ρύθμισης των δανείων του ΟΕΚ, τόσο για το "πάγωμα" των δόσεων όσο και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ή επιβαρύνσεων (όπως τόκων υπερημερίας, προσαυξήσεων, προστίμων κ.α.) βρίσκονται οι άνεργοι δανειολήπτες του ν. Λάρισας.

Αν και έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από τη ψήφιση και δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (Α205 ν.4430/2016) από τις 30 Οκτωβρίου συγκεκριμένα ωστόσο ακόμη εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για την υποβολή των αιτήσεων.

Η ρύθμιση αφορά σε εκατοντάδες άνεργους της περιοχής που έχουν πάρει δάνειο από τον ΟΕΚ αποκτώντας τη δυνατότητα να "παγώσουν" την καταβολή της δόσης τους για ένα χρόνο. Στο νόμο που ψηφίστηκε αναφέρεται ρητά ότι μετά από γνώμη του Δ.Σ. ΟΑΕΔ θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες υλοποίησης της ρύθμισης. Από τότε έχουν περάσει 70 ημέρες και οι άνεργοι δανειολήπτες της Λάρισας που απευθύνονται καθημερινά στον ΟΑΕΔ για να κάνουν τη σχετική αίτηση, φεύγουν άπρακτοι καθώς οι υπάλληλοι δεν έχουν καμιά απολύτως ενημέρωση από τη διοίκηση για το πότε θα ξεκινήσουν.

Όπως μάλιστα ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο σύλλογος του τέως ΟΕΚ-ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, που συμμετέχει ως εκπρόσωπος εργαζομένων, "ρωτήσαμε σχετικά σε δύο συνεδριάσεις για τις ρυθμίσεις αυτές και όχι μόνο δεν υπήρξε καμιά απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο οι άνεργοι θα κάνουν τις σχετικές αιτήσεις αλλά δεν γνώριζε κανείς ούτε καν την ημερομηνία που θα ξεκινήσουν τις αιτήσεις τους".

"Και όλα αυτά, όπως αναφέρει, την ίδια στιγμή που ο ΟΑΕΔ εισέπραξε 40 εκ. για το 2016 από τις εισπραττόμενες κρατήσεις των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας (1,35%) αλλά και επιπλέον 40 εκ. ευρώ από τις δόσεις των χορηγούμενων δανείων του ΟΕΚ. Δυστυχώς είμαστε πλήρως απογοητευμένοι από τον τρόπο που η σημερινή Διοίκηση αλλά και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους που πληρώνουν τις εισφορές τους για τη στέγαση, αφού ούτε καν τις τοκογλυφικές προσαυξήσεις των καθυστερήσεων καταβολής των δόσεων αυτών, ύψους 11,3 % δε μείωσαν. Πρέπει όλοι να καταλάβουν καλά ότι είναι παράνομο οι δόσεις των δανείων του ΟΕΚ να χρησιμοποιούνται σε αλλότριους σκοπούς. Τα χρήματα που έχουν δοθεί προέρχονται από το ανακυκλούμενο, στεγαστικό κεφάλαιο του ΟΕΚ για τον αποκλειστικό σκοπό της στέγασης των εργατοϋπαλλήλων και δε νομιμοποιούνται να τα χρησιμοποιούν για να υποκαταστήσουν τις συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις του Κράτους για τη μείωση της ανεργίας" επισήμαναν στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας επί της ουσίας την παρελκυστική τακτική της διοίκηση του Οργανισμού στο θέμα αυτό.

Ενημερωτικά να σημειώνουμε πως ο σχετικός νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων πως ο δανειολήπτης του τέως Ο.Ε.Κ., στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο αποκλειστικά από το στεγαστικό κεφάλαιο του για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή έχει παραχωρηθεί κατοικία ή αγορασμένο διαμέρισμα, μπορεί με αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ να ζητήσει την αναστολή για χρονικό διάστημα 12 μηνών της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου, με αντίστοιχη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της είναι τουλάχιστον από 4μήνου εγγεγραμμένος στο μητρώο του ΟΑΕΔ ως άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, ή μακροχρόνια άνεργος.

Ένα μήνα πριν από τη λήξη του παραπάνω 12μήνου, ο δικαιούχος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει 12μηνη παράταση της αναστολής.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ

Για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ετίθετο μάλιστα και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, έως τις 31 Μαρτίου του 2017, που προφανώς αν δεν υπάρξει μέριμνα για παράταση θα καταστήσει τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά. Σε κάθε περίπτωση με την αίτηση θα μπορεί να ζητήσει:

α) Την εξόφληση μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (στις 30 Οκτωβρίου 2016 δηλαδή) έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, καθώς και των παντός είδους επιβαρύνσεων, είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων.

Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 6 και μεγαλύτερος από 24 και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Η έκπτωση για τμηματική καταβολή χορηγείται με την έγκριση της ρύθμισης. Μη καταβολή δόσης επιτρέπεται μόνο 4 μη συνεχόμενες φορές ή 3 συνεχόμενες φορές και επιμηκύνει κατ’ αντίστοιχο αριθμό μηνών την ρύθμιση.

β) Την εφάπαξ εξόφληση των ετήσιων δόσεων με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης, εφόσον η οφειλή του είναι ενήμερη ή έχει γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ

Πάντως η συγκεκριμένη ρύθμιση "πιάνει" μόνο τους εγγεγραμμένους ανέργους και συνεπώς δεν καλύπτει όλους όσοι έχουν λάβει δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ. Για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ ισχύουν σήμερα οι παρακάτω ρυθμίσεις:

Σε όσους έχει χορηγηθεί δάνειο, από κεφάλαια του ΟΕΚ, για επισκευή – αποπεράτωση, από τον Σεπτέμβριο του 1999 και μετά ισχύει ο Ν. 3518/2006 σύμφωνα με τον οποίο δικαιούνται να εξοφλήσουν εφάπαξ το μη ληξιπρόθεσμο ποσό με έκπτωση 20%. Σε όσους έχει χορηγηθεί δάνειο, από κεφάλαια του ΟΕΚ, για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, μπορούν μετά από παρέλευση 2ετίας και πριν την συμπλήρωση 5ετίας από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, να εξοφλήσουν εφάπαξ το μη ληξιπρόθεσμο ποσό με έκπτωση 40%.

Σε όσους έχει παραχωρηθεί έτοιμη κατοικία, μπορούν πριν τη συμπλήρωση 5ετίας από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου, να εξοφλήσουν εφάπαξ το ληξιπρόθεσμο και μη ληξιπρόθεσμο ποσό από το προσδιορισθέν τίμημα της κατοικίας, με έκπτωση 40%.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass