ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

* Αυξημένες σε διψήφιο ποσοστό οι προκρατήσεις για το 2017 *Έτοιμες 142 επενδύσεις για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων * Η αντιπολίτευση αμφισβητεί ότι όλοι οι επισκέπτες είναι τουρίστες, και τα κυβερνητικά κόμματα ότι είναι μειωμένα τα έσοδα

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2017 15:12

Το ένα μετά το άλλο όλα τα ρεκόρ καταρρίπτει ο τουρισμός με την τάση αυτή να αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ισχυρή το 2017 καθώς οι προκρατήσεις κινούνται σε διψήφιο ποσοστό αύξησης.

Τα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή η αρμόδια υπουργός κ. Έλενα Κουντουρά είναι χαρακτηριστικά:

«Η Εθνική Τουριστική Πολιτική μας γιορτάζει- και το εννοώ, το αναφέρω με πολλή χαρά και ικανοποίηση- την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ξεκίνησε Μάρτιο, ολοκληρώθηκε Νοέμβριο. Μέχρι τον Αύγουστο τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά: Και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σε αφίξεις. Το ίδιο: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος για πρώτη φορά ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών, Αθήνα και Θεσσαλονίκη 100% πληρότητα στα ξενοδοχεία και η υπόλοιπη χώρα 85% πληρότητα έως και τον Νοέμβριο.

Αυτή η επιτυχία συνεχίστηκε και στη χειμερινή περίοδο. Είδαμε τα Χριστούγεννα, τον Δεκέμβριο διψήφια νούμερα αφίξεων σε σχέση με το 2015», ανέφερε η κ. Κουντουρά και παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αφίξεις τουριστών το 2016 ανήλθαν στα 27,5 εκατομμύρια έναντι 26 εκατομμυρίων το 2015 και 22 εκατομμυρίων το 2014.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις η κ. Κουντουρά είπε ακόμη ότι «για πρώτη φορά το 2016 έχουμε 142 νέους φακέλους για τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχεία. Αυτό, δεν έχει συμβεί ποτέ, ποτέ όμως», τόνισε και υπογράμμισε:

«Υπάρχει μία παραπλάνηση γενικότερα, ότι ο τουρισμός αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο τουρισμός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Ο τουρισμός το ΄15 και το ΄16 έχει τεράστιες επιτυχίες και έχουμε καταφέρει να φέρουμε και ποιοτικό τουρισμό, που αυτό φαίνεται από όλες τις επίσημες έρευνες».

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ

Στη συνεδρίαση της Eπιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου υπήρξε, πάντως, αμφισβήτηση αφ’ ενός για το αν όλοι οι επισκέπτες στη χώρα είναι τουρίστες κι αφ’ ετέρου για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού.

«Το πρόσημο κάθε χρονιά στον τουρισμό προκύπτει από τα έσοδα. Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό είναι αναμφισβήτητη και αποτελεί προϊόν πολλών παραγόντων», επισήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας και συνέχισε: «Ο πιο βασικός παράγοντας είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Τράπεζα της Ελλάδος ορθώς δίνει τα στοιχεία για τις αφίξεις των ξένων τουριστών. Πόσοι όμως και ποιοι είναι οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό; Πόσοι από αυτούς είναι Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και έρχονται για να περάσουν λίγες μέρες στο σπίτι τους με τους δικούς τους ανθρώπους αυτή την περίοδο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς; Πόσοι από αυτούς είναι πολίτες γειτονικών χωρών που έρχονται για μονοήμερη ή για ολιγοήμερη επίσκεψη στη χώρα μας; Όλους αυτούς θα τους θεωρήσουμε τουρίστες, θα τους εντάξουμε στο συνολικό αριθμό επισκεπτών για να λέμε ότι έχουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος, την ώρα που οι ταξιδιωτικές πράξεις, τα τουριστικά έσοδα δηλαδή παρουσιάζουν μείωση;

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 οι αφίξεις από τα Σκόπια ανήλθαν σε 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Είναι δυνατόν τα Σκόπια σήμερα να είναι η κύρια τουριστική αγορά μας; Όχι, φυσικά. Είναι αφίξεις πολιτών από τα Σκόπια που έρχονται για λίγες ώρες στην Ελλάδα κι όμως καταγράφονται στις αφίξεις».

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε χάσει ένα μεγάλο μέρος του ποιοτικού τουρισμού. Αυτός έχει κατευθυνθεί κατά κύριο λόγο στην Ισπανία και νομίζω ότι αυτό θα μας έφερνε επιπλέον έσοδα», παρατήρησε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Μπορεί οι αφίξεις φέτος να ήταν ενθαρρυντικές σε γενικές γραμμές, όμως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές, δεν αρκούν ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε υψηλότερους στόχους μακροπρόθεσμα. Ήδη από το 2014, η Ελλάδα σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη παγκόσμιας τράπεζας, είναι ανάμεσα σε 30 χώρες παγκοσμίως, με την υψηλότερη σχέση αριθμού επισκεπτών ανά κάτοικο», σημείωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Μάριος Γεωργιάδης.

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Από την πλευρά της η κ. Έλενα Κουντουρά έκανε λόγο για «τεράστιες αποκλίσεις» στις εκτιμήσεις για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού που διενεργούν η Τράπεζα της Ελλάδας καθώς και επίσημοι στατιστικοί φορείς άλλων χωρών και ανέφερε:

«Την επόμενη εβδομάδα έχουμε και με την Τράπεζα της Ελλάδας μια συνάντηση για να δούμε γιατί φέτος πρώτη φορά αυτά τα στοιχεία έχουν τόσο μεγάλες αποκλίσεις με διψήφια νούμερα και πρέπει να μας ενημερώσουν πώς γίνεται, τι είναι αυτή η μεθοδολογία και γιατί υπάρχουν τέτοιες αποκλίσεις. Οι αποκλίσεις στα έσοδα είναι τεράστιες γιατί επίσης το κατά κεφαλήν της τουριστικής δαπάνης ήταν όλα αυτά τα χρόνια μειούμενο κατά 5% σε όλη την Ευρώπη το ίδιο και στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται κατ’ εξαίρεση το κατά κεφαλήν τουριστικό εισόδημα να είναι μειούμενο στην Ελλάδα κατά 12%. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Αυτό λοιπόν αμφισβητείται από τους αντίστοιχους στατιστικούς φορείς των ξένων χωρών που λίγο πολύ έχουν την ίδια μεθοδολογία. Χωρίς αυτή τη στιγμή να παίρνω θέση ως υπουργείο Τουρισμού, τα στοιχεία που έχουμε εμείς από tour operators, από διάφορες έρευνες οι οποίες δείχνουν π.χ. ό,τι τα resorts έχουν στην Ελλάδα 9% αύξηση στις τιμές τους και στον προϋπολογισμό τους που σημαίνει ότι ο τουρισμός πολυτελείας έχει αυξηθεί».

Στη μεγάλη φοροδιαφυγή που παρατηρήθηκε φέτος στον τουριστικό τομέα απέδωσε τη φαινομενική μείωση των εσόδων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός κ. Νίκος Ξυδάκης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass