ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ

Αναψαν "φωτιές" και για το χύμα τσίπουρο …

* "Το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται δεν δηλώνεται *Η αγορά είναι ανοικτή σε όλους, αλλά με τους ίδιους όρους"…

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 14:37
Από τη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αποσταγματοποιών και Αμπελοοινικών Προϊόντων στη Λάρισα στη διάρκεια της οποίας εξελέγη και η νέα διοίκηση Από τη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αποσταγματοποιών και Αμπελοοινικών Προϊόντων στη Λάρισα στη διάρκεια της οποίας εξελέγη και η νέα διοίκηση

Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες της κυβέρνησης πως οι φορολογικές ρυθμίσεις στο τσίπουρο διημέρων, γνωστό ως χύμα, θα έσβηνε τις "φωτιές" που έχουν ανάψει στην αγορά…

Ένα χρόνο μετά την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, που σήκωσε στο "πόδι" τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της χώρας, έρχεται πλέον αντιμέτωπη και με τον κλάδο των αποσταγματοποιών...

Οι σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν τον περασμένο μήνα, και οι οποίες τροποποιούν το καθεστώς των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων), σκόρπισαν απογοήτευση στον κλάδο, καθώς όπως εκτίμησαν στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση στη Λάρισα, η ευκαιρία για να εξυγιανθεί ένα καθεστώς διευρυμένης ανομίας και να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση σ΄ ένα ελληνικό παραδοσιακό προϊόν με σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες, χάθηκε…

Τα μέλη της Ένωσης Αποσταγματοποιών και Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος (ΕΝ.ΑΠ.Α.Π.Ε), το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στα γραφεία του ΣΘΕΘ πραγματοποίησαν την απολογιστική συνέλευσή τους και εξέλεξαν το νέο τους διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τριετία.

Στη διάρκειά του, τα μέλη εξέφρασαν τον προβληματισμό για την κραυγαλέα διακριτική μεταχείριση σε βάρος των επιχειρήσεων της αποσταγματοποιίας και επισήμαναν πως οι αλλαγές αφήνουν ανέπαφο το ίδιο υπάρχον καθεστώς, θα επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να συνεχίσουν τη δράση τους, πλουτίζοντας σε βάρος της υγείας και της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΑΠΟ 1/8

Παρενθετικά να θυμίσουμε πως με το νέο καθεστώς διατηρείται η δυνατότητα από τους λεγόμενους διήμερους αποσταγματοποιούς να παράγουν και να εμπορεύονται τσίπουρο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες που παράγουν τσίπουρο αποκλειστικά για κατανάλωση εντός της οικογένειας και μέχρι 120 κιλά ανά αποστακτική περίοδο, ενώ απαγορεύεται ρητά η εμπορία του. Στην περίπτωση που διακινείται το τελευταίο, θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας απόσταξης, καθώς και από το αποδεικτικό είσπραξης των φορολογικών επιβαρύνσεων. Σε περίπτωση που το προϊόν του οποίου επιτρέπεται η εμπορία δεν συνοδεύεται από τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο στον αποσταγματοποιό ύψους 500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που γίνεται εμπορία τσίπουρου, ενώ αυτό επιτρέπεται μόνο για ιδία κατανάλωση, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Οι νέες διατάξεις για το τσίπουρο θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2017, οπότε ξεκινά η επόμενη αποστακτική περίοδος για τους διήμερους παραγωγούς. Η παραπάνω ρύθμιση σημειώνεται ότι αποτελούσε μία από τις βασικές συστάσεις της δεύτερης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ

Ο κλάδος των παραγωγών εμφιαλωμένων αποσταγμάτων, όπως τονίστηκε στη συνέλευση,   δεν είναι κατά των μικρών διήμερων παραγωγών, αλλά κατά των διακρίσεων και στρεβλώσεων που δημιουργούν στην αγορά συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Όπως μάλιστα επισήμανε στην "Ε" ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Αποστολάκης "οι νέες ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν δίδουν λύση αλλά θα συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω στρέβλωση της αγοράς και της κερδοσκοπίας σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Αντί να αναμορφωθεί το καθεστώς της φορολογικής μεταχείρισης ενός προϊόντος που έχει παραγκωνίσει σε όγκο το τσίπουρο και να εισπραχθούν έσοδα που θα τονώσουν τα ταμεία του κράτους από διαφυγόντες φόρους οι οποίοι σήμερα πάνε στις τσέπες ολίγων επιτηδείων, επελέγη για μια ακόμα φορά η οδός των ημιμέτρων.

Τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι ετησίως ανανεώνονται πάνω από 30.000 άδειες απόσταξης, ενώ οι επίσημα δηλωμένοι άμβυκες είναι περίπου 5.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η κατανάλωση χύμα τσίπουρου είναι τουλάχιστον 10πλάσια σε σχέση με το εμφιαλωμένο, με το 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά να μην δηλώνεται. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως έτσι θα αντιμετωπιστούν τα ανωτέρω φαινόμενα και θα ρυθμιστεί η αγορά; Υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχονται οι διήμεροι παραγωγοί, με τον ίδιο τρόπο που ελέγχονται οι επίσημες αποσταγματοποιίες, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του καταναλωτή; Συνεπώς πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα οργανωμένα αποσταγματοποιεία της χώρας, τα προϊόντα των οποίων ελέγχονται από το κράτος και φορολογούνται κανονικά, σε αντίθεση με όσα διακινούνται χύμα".

Ποια θα ήταν η λύση; Ο κ. Αποστολάκης είναι κατηγορηματικός… "Παραγωγή αποστάγματος από διήμερους αποκλειστικά για οικογενειακή χρήση, απαγόρευση της εμπορίας και εξομοίωση της φορολογικής μεταχείρισης του εν λόγω προϊόντος με τον γενικό συντελεστή ΕΦΚ ή έστω με τον μειωμένο συντελεστή που ισχύει για το τσίπουρο. Με τον τρόπο αυτό αφενός οι πραγματικοί οικογενειακοί καταναλωτές, όχι μόνο δεν πλήττονται αλλά αντίθετα ελαφρύνονται από την σημερινή φορολογική επιβάρυνση αφετέρου δίνεται η δυνατότητα στην κατηγορία να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις. Εάν κάποιος θέλει να διακινήσει το προϊόν του, η αγορά είναι ανοιχτή για όλους, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για όλους"….

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Μετά τη συνέλευση τα μέλη της πανελλήνιας Ένωσης εξέλεξαν τη νέα διοίκηση, η σύνθεση της οποίας είναι: πρόεδρος Δημ. Αποστολάκης (Αλμυρός ), αντιπρόεδρος Ιωάννης Κίτσιος ( Ν. Αγχίαλος), γεν. γραμματέας Βιβή Βασδαβάνου (Λάρισα), ταμίας Γρηγόρης Μπέλας (Σουφλί) και μέλος Βασίλειος Χαρόβας (Διδυμότειχο).

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass