Ο Τράμπ προκαλεί τριγμούς στις αγορές

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2017 18:20

Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν σήμερα το απόγευμα στα 1,0711 δολ. από το επίπεδο των 1,0703 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το δολάριο επηρεάζεται αρνητικά από τον "πολιτικό παράγοντα" καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής του πολιτικής. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αυξημένη αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος εις βάρος του αμερικανικού νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στο δολάριο οι αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από τις εξαγγελίες του νέου Αμερικανού προέδρου Ντ. Τράμπ (όπως για παράδειγμα η ανάκληση των συμφωνιών ΝΑFTA (Νorth American Free Trade)- Ελεύθερου Εμπορίου στη Βορεια Αμερική, και TPP (Trans - Pacific Partnership, Συνεργασίας Χωρών του Ειρηνικού) ή η κατηγορία που έχει απευθύνει προς την Κίνα για "χειραγώγηση" του εθνικού της νομίσματος. Επίναι ενδεικτικό ότι η "τελευταία" πολιτική παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος έγινε το Σεπτέμβριο του 1985 όταν υπεγράφη η περίφημη Συμφωνία Plaza (από το ομώνυμο ξενοδοχείο της Ν.Υόρκης) μεταξύ της των ΗΠΑ, Δ.Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας και Ιαπωνίας. Αιτία για τη συμφωνία υπήρξε η ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος κατά 50% την πενταετία 1980 -1985 έναντι των εθνικών νομισμάτων των υπολοίπων τεσσάρων κρατών.

Στη δευτερογενή αγορά ομόλογων και, συγκεκριμένα, στην ΗΔΑΤ καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρω. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρώς στο 7,07% από 7,09% που έκλεισε την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,37% να διαμορφωθεί στο 6,72% από 6,69% που έκλεισε χθες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο

-0,101% από -0,100% . Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,156% από -0,155%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,241% , στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,327%. Τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0715 δολ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass