ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Θέσεις απασχόλησης για 1.139 ανέργους της Λάρισας

* Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ μέσω ερωτήσεων-απαντήσεων - Πόσοι θα προσληφθούν σε κάθε δήμο

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2017 14:07 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιαν 2017 14:09
Σε ένα με ενάμιση μήνα θα πιάσουν δουλειά οι ωφελούμενοι της κοινωφελούς εργασίας Σε ένα με ενάμιση μήνα θα πιάσουν δουλειά οι ωφελούμενοι της κοινωφελούς εργασίας

Ξεκίνησε από χθες η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους του νομού Λάρισας.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), οι άνεργοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα που αφορά συνολικά στη Λάρισα 1139 θέσεις πλήρους απασχόλησης από τις 24.251 συνολικά σε όλη τη χώρα. H ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου για να εγγραφούν οι άνεργοι και στη συνέχεια θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες.

Η "Ε" σήμερα μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων επισημαίνει αποσαφηνίζει κάποια σημαντικά σημεία του προγράμματος προκειμένου οι άνεργοι να γνωρίζουν τις προϋποθέσεις, τους όρους και τις λεπτομέρειες της δράσης.

* Μέχρι πότε θα διαρκέσει η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων;

- Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

* Πώς γίνεται η υποβολή των αιτήσεων;

- Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται –αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο– στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από πιστοποιημένους χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της Διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, εισάγοντας τους κωδικούς πρόσβασης (Ονομασία Χρήστη και Συνθηματικό).

* Ποιοι άνεργοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων;

- Έχουν μόνο άνεργοι άνω των 18 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε –τουλάχιστον– μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

* Μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι είναι στο μητρώο ΟΑΕΔ ή μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

* Μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, άνεργοι άνω των 29 ετών, ΑμεΑ και δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

* Ποια είναι τα κριτήρια μοριοδότησης;

- Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους ανέργους, ωστόσο δίνεται προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους. Κάποιος που έχει να εργαστεί τρία χρόνια, σίγουρα η μοριοδότηση το αντανακλά - παίρνει κανείς ένα μόριο για κάθε μήνα που είναι άνεργος, με μάξιμουμ 60 μηνών. Το δεύτερο κριτήριο, εξίσου σημαντικό, είναι αν υπάρχει κάποιος άλλος στην οικογένεια που εργάζεται, ή κανένας ενήλικας στην οικογένεια δεν εργάζεται Επίσης, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων είναι ανάλογη η μοριοδότηση και υπάρχει και η μοριοδότηση στις πιο μεγάλες ηλικίες, δηλαδή αν κάποιος είναι 50 και άνω. Ειδικότερα πάντως τα κριτήρια μοριοδότησης είναι τα εξής:

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

- Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

- Αναπηρία (του υποψηφίου ωφελούμενου) με ποσοστό 50% και άνω.

- Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.

- Ηλικία, αριθμός ανήλικων τέκνων.

- Αριθμός εξαρτώμενων τέκνων ΑμεΑ (ανήλικων ή/και ενήλικων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

- Εντοπιότητα και δικαιούχοι ΚΕΑ.

* Πόσες θέσεις απασχόλησης θα καλυφθούν στους δήμους της Λάρισας;

- Από τις 24.251 θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ οι 1139 θα καλυφθούν από τους επτά δήμους του νομού. Συγκεκριμένα ο δήμος Λαρισαίων θα απασχολήσει 671 ανέργους, ο δήμος Αγιάς 47, ο δήμος Ελασσόνας 102, ο δήμος Τεμπών 53, ο δήμος Κιλελέρ 86. ο δήμος Τυρνάβου 103 και ο δήμος Φαρσάλων 77.

* Ποιες θα είναι οι ειδικότητες και πόσες από αυτές μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι;

- Θα πρέπει να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα από τις συνολικά 288 υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Μεταξύ των ειδικοτήτων που θα προκηρύξουν οι δήμοι θα είναι αυτές διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού, προσωπικού, οικοδόμων, οδηγών και γενικών καθηκόντων. Από τον Δήμο Λαρισαίων ενδεικτικά δόθηκε προτεραιότητα σε θέσεις εργατών και χειριστών διαφόρων μηχανημάτων (κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) ενώ ικανός αριθμός θέσεων αφορά και σε επιστημονικό προσωπικό (κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) για την υλοποίηση διαφόρων έργων (κοινωνικές και πολιτιστικές δομές, συντήρηση δημοτικών κτιρίων, επέκταση τεχνολογικών εφαρμογών κ.α.) .

* Πότε θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις στους δήμους;

- Θα ξεκινήσουν μετά την ανακοίνωση των τελικών πινάκων. Ουσιαστικά 1 με 1,5 μήνα μετά…

* Πού θα εργαστούν οι ωφελούμενοι και πόση θα είναι η αμοιβή τους;

- Οι ωφελούμενοι θα εργαστούν σε κοινωφελή προγράμματα για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, οι οποίοι είναι έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ, όσοι είναι άνω των 25 ετών, θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54).

* Πώς θα απασχολούνται;

- Η απασχόληση των ωφελουμένων υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας και το ωράριο απασχόλησής τους ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι των δήμων με την ίδια ειδικότητα. Σε περίπτωση εργασίας το Σάββατο, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να παίρνουν μία ημέρα ρεπό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης εβδομάδας από Δευτέρα έως Παρασκευή. Απασχόληση κατά την Κυριακή, τις επίσημες αργίες και σε βραδινές ώρες δεν επιτρέπεται.

* Για πόσους δήμους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση;

- Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έναν έως τρεις δήμους της επιλογής τους. Όσοι κατοικούν σε δήμους με υψηλή ανεργία πριμοδοτούνται και με το κριτήριο της εντοπιότητας.

* Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος και τι θα ισχύσει με τη συμβουλευτική κατάρτιση;

- Το πρόγραμμα πέραν από την αντιμετώπιση της ανεργίας στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων των συμμετεχόντων ώστε να διευκολυνθούν στην επανένταξη τους στην αγορά εργασίας με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και κατάρτιση. Πράγμα που σημαίνει ότι στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. (ΚΠΑ2) θα προσφέρονται δύο υποχρεωτικές συνεδρίες (συμβουλευτικών υπηρεσιών) στους ωφελούμενους, κατά την είσοδο και την έξοδο τους στο πρόγραμμα.

* Πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα κατάρτισης;

- Η δράση της κατάρτισης - επιμόρφωσης, είναι προαιρετική και θα υλοποιηθεί με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher) στο σύνολο των ωφελουμένων. Οι ωφελούμενοι θα εργάζονται στη θέση για την οποία έχουν επιλεχθεί και μία ημέρα της εβδομάδας θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

* Πότε θα ξεκινήσει η κατάρτιση και τι θα γίνει αν κάποιος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το πρόγραμμα κατάρτισης;

- Η κατάρτιση θα ξεκινήσει μετά τον 2ο μήνα του προγράμματος και στην περίπτωση που κάποιος ωφελούμενος δεν επιλέξει να παρακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα Κατάρτισης, θα εργάζεται και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Μετά το πέρας της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης στις γνώσεις και δεξιότητες πληροφορικής. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος κατάρτισης, θα παρακολουθήσουν και σεμινάρια, με θέμα: «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».

* Ποιοι έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά;

* Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (03-02-2017), έχουν μόνο οι δυνητικά ωφελούμενοι α) άνεργοι μονογονεϊκών οικογενειών, β) άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κανονικοί άνεργοι στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και γ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ.

* Από πού μπορούν να αντληθούν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα;

- Από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr και συγκεκριμένα από τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες- ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ- Οδηγίες για την απόκτηση Κωδικών Πρόσβασης, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τους όρους, τα α κριτήρια επιλογής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass