ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ Η ΥΠ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Από Φεβρουάριο οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα

* Οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε όλους τους Δήμους του ν. Λάρισας

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2017 14:20
Το βασικό στοιχείο που θα χρειάζονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης Το βασικό στοιχείο που θα χρειάζονται όσοι υποβάλλουν αιτήσεις είναι το εισόδημα των τελευταίων έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης

   Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ξεκίνησε καθώς χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του προγράμματος, που αφορά σε χιλιάδες νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Η δημοσίευση της απόφασης ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο ώστε από τις αρχές του Φεβρουαρίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι δικαιούχοι του ν. Λάρισας να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για το ΚΕΑ, το οποίο φέτος επεκτείνεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

Με το ΚΕΑ παρέχεται ένα μηνιαίο εισόδημα, το οποίο υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ τον μήνα για τον κάθε δικαιούχο, μέχρι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο, 50 ευρώ τον μήνα για κάθε ανήλικο και 100 ευρώ για κάθε απροστάτευτο ανήλικο. Παράλληλα, στους δικαιούχους θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παροχών και θα δίνεται προτεραιότητα ώστε να εντάσσονται τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

   Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, είτε από τους αιτούντες απευθείας, είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες ή των ΚΕΠ. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μόνο μέσω των Δήμων ή των ΚΕΠ. Οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους.

Οι πολίτες θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα keaprogram.gr και θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν πολλά. Τα βήματα είναι πράγματι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα, όπως και η τελική απάντηση. Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει τον συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο, ωστόσο σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, αυτά παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να πληροί κάποια συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και οπωσδήποτε τα νοικοκυριά πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους έξι τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού ( όπως φαίνεται στον πίνακα 1). Σε κάθε περίπτωση το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

β. Κινητή περιουσία: 1. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.

2. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 14.400 ευρώ. Ειδικότερα τα όρια των καταθέσεων/μετοχών, ομολόγων κλπ για κάθε νοικοκυριό είναι τα εξής:

- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 4.800 ευρώ.

- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα μέλη, ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο, 7.200 ευρώ.

- Για νοικοκυριό αποτελούμενο από 2 ενήλικα και 1 ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα μέλη, 8.400 ευρώ.

- Για νοικοκυριό με 3 ενήλικα μέλη ή 2 ενήλικα και 2 ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 ανήλικα μέλη, το όριο είναι 9.600 ευρώ

- Για νοικοκυριό με 3 ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή 2 ενήλικα και 3 ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 4 ανήλικα μέλη, το όριο αυξάνεται στα 10.800 ευρώ.

- Για νοικοκυριό με 4 ενήλικα μέλη ή 2 ενήλικα και 4 ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με 5 ανήλικα μέλη, το όριο φτάνει τα 12.000.

- Για νοικοκυριό με 4 ενήλικες και 1 ανήλικο μέλος ή 2 ενήλικες και 5 ανήλικα μέλη, ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με 6 ανήλικα μέλη, 13.200 ευρώ  

- Για νοικοκυριό με 5 ενήλικες ή 2 ενήλικες και 6 ανήλικα μέλη, ή μονογονεϊκό νοικοκυριό με 7 ανήλικα μέλη 14.400 ευρώ  

ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1) Σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία διαμονής του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτή που εμφανίζεται από τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απαιτείται:

α) για διαμονή σε ιδιόκτητη κατοικία, η προσκόμιση συμβολαίου που τεκμηριώνει την ιδιοκτησία και λογαριασμού ΔΕΚΟ,

β) για διαμονή σε ενοικιαζόμενη κατοικία, η προσκόμιση αντιγράφου του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου,

γ) για διαμονή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία, η προσκόμιση ιδιωτικού συμφωνητικού παραχώρησης και λογαριασμού ΔΕΚΟ.

2) Σε περίπτωση που η σύνθεση του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται από τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (πχ πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ).

3) Σε περίπτωση που οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, έχει μεταβληθεί σε σχέση με ότι εμφανίζεται από τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο).

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο keaprogram.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass