ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΚΑΘΩΣ "Η ΑΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ 8 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ"

"Ποτέ την Κυριακή" διαμηνύουν οι εμποροϋπάλληλοι

* Τι είπαν για τις εξελίξεις σε Μαρινόπουλο και για το έκτακτο επίδομα στους απολυμένους των Σ/Μ Λάρισα - Αύριο η ετήσια συνέλευσή τους

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2017 16:00
Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της διοίκησης του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων του ν. Λάρισας Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της διοίκησης του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων του ν. Λάρισας

Πρόκριμα και για την περαιτέρω κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις 8 Κυριακές, που θεσμοθέτησαν οι προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις και τις διατηρεί και η σημερινή, στο όνομα «της ανάπτυξης και της απασχόλησης» θεωρούν την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ οι εμποροϋπάλληλοι Λάρισας. Η διοίκηση του συλλόγου "Υπαλλήλων -Εμποροϋπαλλήλων" του νομού, ενόψει της αυριανής απολογιστικής γενικής συνέλευσης και της εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου έδωσε χθες συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε τόσο στο θέμα των κυριακάτικων αργιών όσο και στα δύο άλλα "καυτά" θέματα, στις εξελίξεις που δρομολογούνται στο Σ/Μ "Μαρινόπουλος" και στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους πρώην εργαζόμενους των Σ/Μ "Λάρισα".

Ειδικότερα όπως επισημάνθηκε από την πρόεδρο Αγγελ. Δασκαλάκη, την γραμματέα Μαρία Καρκάτσα και την αναπλ. ταμία Μαρία Τσιάβου:

* "Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε 10 περιοχές της χώρας, είναι καταρχήν μια θετική εξέλιξη. Όμως η καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας παραμένει διαρκής αξίωση των μεγαλεμπόρων, οπότε δεν εφησυχάζουμε. Ούτως ή άλλως παρά την απόφαση του ΣτΕ στην πράξη οι νόμοι παραβιάζονται καθώς επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο ενώ με τις "Λευκές Νύχτες", τη "Black Friday", τη "Cyber Monday κ.α, μεθοδεύεται η απελευθέρωση του ωραρίου, η εντατικοποίηση της εργασίας και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων. Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας που είναι το πάγιο αίτημα των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και των εκατοντάδων σωματείων πανελλαδικά, αλλά επιπλέον νομοθέτησε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα δυο επιπλέον Κυριακές μέσα σε εκπτωτικές περιόδους. Συνεπώς δεν εφησυχάζουμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως η Κυριακή ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες για να αυξάνουν τα κέρδη τους".

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ"

* Για τις εξελίξεις στα Σ/Μ "Μαρινόπουλος" και στο σχέδιο εξυγίανσης με τον Σκλαβενίτη, ειπώθηκε πως "παρά την δικαστική απόφαση, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στους εργαζόμενους της επιχείρησης, παραμένει. Την ώρα που στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούγονταν να πηγαινοέρχονται εκατομμύρια ευρώ, άλλα να χαρίζονται και άλλα να "κουρεύονται", έγινε παρέμβαση από τα κλαδικά σωματεία, για το αυτονόητο, "καμία απόλυση εργαζόμενου, καμία μείωση μισθού, να εξασφαλιστούν συνολικά οι αποζημιώσεις των εργαζομένων και να μην υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις τους". Η επόμενη μέρα, όποια κι αν είναι αυτή θα πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, με τους μισθούς και τα δικαιώματά τους ανέπαφα, χωρίς κανένας να χάσει τη δουλειά του. Οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο δεν πρέπει να δεχτούν, ειδικά σε αυτές συνθήκες, καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, να μη δέχονται τμηματικές καταβολές στη μισθοδοσία και να μην κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους".

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ Σ/Μ "ΛΑΡΙΣΑ"

* Για την καταβολή του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζόμενους των Σ/Μ "Λάρισα", ειπώθηκε πως "ήταν επιλεκτική και γι αυτό άλλωστε το σωματείο κατήγγειλε την κυβέρνηση και την καλεί να απαντήσει δημόσια, που θα πάει το ποσό που ενώ είναι δεσμευμένο γι’ αυτό το σκοπό δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους". "Το σωματείο μας, από το 2013 διεκδικεί, τονίστηκε το επίδομα αυτό για όλους τους συναδέλφους και δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι θα επιμείνουμε στην οικονομική ενίσχυση όλων των απολυμένων της τοπικής αλυσίδας". "Επίσης, ας μας απαντήσουν γιατί έχει παγώσει η υλοποίηση του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, το οποίο επίσης έχει εγκριθεί εδώ και καιρό από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., για τους απολυμένους των Σ/Μ "Λάρισα".

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τέλος, η διοίκηση του συλλόγου εξέφρασε τη συμπαράστασή του "στο δίκαιο αγώνα των αγροτών της χώρας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και της ΕΕ μέσω της ΚΑΠ" και κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής".    

ΕΚΛΟΓΟΑΠΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Να σημειώσουμε ότι αύριο Κυριακή τα μέλη του συλλόγου στις 6 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσουν την ετήσια γενική συνέλευσή τους, θα εκλέξουν την εφορευτική επιτροπή που θα δρομολογήσει την εκλογή νέας διοίκησης , θα ληφθεί απόφαση για την εκπροσώπηση του συλλόγου στη ΓΣΕΕ και θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass