Μειωμένες οι καταθέσεις τον Δεκέμβριο

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2017 7:45

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες εμφανίζουν πτώση το Δεκέμβριο, ωστόσο αυτή αποδίδεται σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται να υποχώρησαν κατά 3,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, σε 121,38 δισ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2003. Αντίθετα, τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 170 εκατ. ευρώ, σε 124,8 δισ.


Ωστόσο ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να συνυπολογίζει ως καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, τις καταθέσεις 4,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και 2,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΚΕ (συνολικά δηλαδή 6,3 δισ.). Η αλλαγή προέκυψε αφότου η ΕΛΣΤΑΤ διαφοροποίησε την σχετική κατηγοριοποίηση και θεωρεί πλέον τα δύο ταμεία κομμάτι του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις το Δεκέμβριο 2016 "έπεσαν" στα 121,4 δισ. ευρώ από 124,8 δισ. ευρώ το Νοέμβριο. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα γιατί από το Δεκέμβριο και για πρώτη φορά στις καταθέσεις ιδιωτών δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και οι καταθέσεις του Ταμείου Εγγυήσης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ) οι οποίες εφεξής θα λογίζονται μαζί με τις καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Δεκέμβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 29 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 62 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass