ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (POS)

Στο "στόχαστρο" γιατροί, τεχνίτες και εστίαση…

* Από την Τετάρτη όλες οι επιχειρήσεις της Λάρισας με ειδικές πινακίδες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές αν δέχονται ή όχι κάρτες…

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2017 14:55

Σε ένα νέο φορολογικό πεδίο θα πορευτούν από φέτος χιλιάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες και επιτηδευματίες της Λάρισας καθώς, πέρα από τις αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων τους, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τις νέες ρυθμίσεις για το "πλαστικό χρήμα".

Από την ερχόμενη Τετάρτη και ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τις ομάδες επαγγελματιών που υποχρεωτικά θα δέχονται για την πληρωμή τους τις κάρτες και ενώ οι διευκρινίσεις για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες και οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με τις συσκευές POS, αναμένονται, οι επιχειρήσεις πρέπει να μεριμνήσουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές αν δέχονται ή όχι την πληρωμή με κάρτες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη διάταξη που έχει ψηφιστεί με τον νόμο για το πλαστικό χρήμα (άρθρο 66 του ν. 4446/2016) από την 1η Φεβρουαρίου οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θα έχουν POS θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της σχετικής πληροφορίας στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Και αυτό προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο. Σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη σχετική υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Ενόψει της υποχρέωσης αυτής η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας , "για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν τη δύσκολη εποχή" όπως ανακοίνωσε, έσπευσε να συστήσει στα μέλη του "να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι"… Προφανώς την ίδια σύσταση θα κάνουν και όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι στα μέλη τους.

Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε πως η έκδοση της υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι κατηγορίες επαγγελματιών που θα υποχρεωθούν πρώτοι να εγκαταστήσουν συσκευές χρέωσης καρτών θα εκδοθεί εντός της εβδομάδας και όπως λένε οι πληροφορίες, γιατροί, δικηγόροι, εστίαση (μπαρ, καφενεία, ταβέρνες, φούρνοι), τεχνίτες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, συνεργεία αυτοκινήτων και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών) μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να τις διαθέτουν.

Θυμίζουμε πως με πρόσφατες δηλώσεις της, η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει προϊδεάσει για εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης POS σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018. Σύμφωνα με την υφυπουργό, θα υπάρξουν και επαγγελματίες οι οποίοι θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση, μεταξύ των οποίων τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι πρώτοι κλάδοι που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης είναι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά απόκρυψης του πραγματικού τους εισοδήματος και οι οποίοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσο και αν στην πράξη η υποχρέωση της χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών από ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρείται όχι μόνο δύσκολο να εφαρμοστεί αλλά και αδύνατον να ελεγχθεί, θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν το μέτρο.

Όσον αφορά στο μείζον, για πολλούς επαγγελματίες, ζήτημα των υψηλών προμηθειών είναι ένα θέμα που η κυβέρνηση πιστεύει πως θα το λύσει σταδιακά η ίδια η αγορά. Είτε στην πράξη με τη μετακύληση του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών στον καταναλωτή, είτε μέσω της προσπάθειας μείωσης του κόστους των προμηθειών με συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα κληθούν να κάνουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι με κάθε τράπεζα ξεχωριστά... Σήμερα σε ορισμένες τράπεζες και για συγκεκριμένες κάρτες, οι χρεώσεις φτάνουν έως και το 2,5% ενώ σε κάποιες άλλες είναι μόλις 0,75%. Η διαφορά παραμένει τεράστια αλλά αν το ΥΠΟΙΚ καταφέρει να χαμηλώσει τις προμήθειες, μιας και βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις τράπεζες, η αποδοχή της χρήσης καρτών θα διευρυνθεί, ειδάλλως το "αγκάθι" θα μείνει…

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ

Σχετικά με τα κίνητρα, που θα δοθούν στους πολίτες για να χρησιμοποιούν τις κάρτες, η υπουργική απόφαση όπως έχει ανακοινωθεί, θα εκδοθεί τον Μάρτιο. Ένα από αυτά θα είναι και η "λοταρία" η οποία θα στηρίζεται στο μοντέλο των τραπεζών, με τις κάρτες μπόνους. Οι καταναλωτές δηλαδή με τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα θα συγκεντρώνουν πόντους τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώσουν στις επόμενες αγορές τους κερδίζοντας κάποια έκπτωση στις αγορές τους ή θα κερδίζουν απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό τους υπό τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κάθε μέρα κάποιες δεκάδες «τυχερών» πελατών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές και δη πολλαπλάσιες της συναλλαγής που έχει ήδη κάνει. Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 50 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα βγάζει έναν «συντελεστή» π.χ. 2 , ο οποίος θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές αξίας 100 ευρώ. Δηλαδή, την ίδια στιγμή θα κερδίζει δωρεάν αγορές διπλάσιας αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησε. Επίσης σε κάποιες άλλες περιπτώσεις θα γίνονται εβδομαδιαίες ή μηνιαίες κληρώσεις με μεγαλύτερα έπαθλα.

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Μέχρι να διευκρινιστούν όλα τα κίνητρα, ελπίζουμε να ανακοινωθεί το πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του TAXIS, ώστε ο κάθε φορολογούμενος να ξέρει πόσες δαπάνες χρειάζεται ακόμη για να "χτίσει" το αφορολόγητο, το πώς θα υπολογίζονται οι ιατρικές δαπάνες, το πώς θα γνωρίζει ο καταναλωτής ότι η ηλεκτρονική πληρωμή περνάει στον ειδικό επαγγελματικό λογαριασμό του επιτηδευματία, έτσι ώστε να περνάει αυτομάτως και στη δική του ηλεκτρονική μερίδα στο TAXIS, τι γίνεται με τα πληρωμές ΔΕΚΟ, όπου ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομα αυτού που πληρώνει και πολλά ακόμη ερωτήματα που μένουν προς το παρόν αναπάντητα…

Οι διευκρινίσεις για τις λοταρίες, τους τυχερούς φορολογούμενους και τα δώρα, μάλλον είναι… ψιλά γράμματα μπροστά στα ουσιώδη, που παραμένουν ακόμη άγνωστα.

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass