ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Με τα POS στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

* Με πρόστιμα απειλούνται όσα καταστήματα δεν ενημερώνουν ότι αποδέχονται ή όχι τις κάρτες

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2017 15:09
Τα σχετικά γραφήματα «ανακοίνωσης προθήκης – ταμείου» που πρέπει να έχουν αναρτήσει τα εμπορικά καταστήματα  Τα σχετικά γραφήματα «ανακοίνωσης προθήκης – ταμείου» που πρέπει να έχουν αναρτήσει τα εμπορικά καταστήματα

Με χρηματικές κυρώσεις κινδυνεύουν από αύριο οι επιχειρήσεις της Λάρισας αν αμελήσουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές αν αποδέχονται ή όχι πληρωμές με κάρτες. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2017, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται "με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο" να αναρτήσουν σχετικά γραφήματα. Σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ( με την… ευχέρεια να μειωθεί στο μισό αν πληρωθεί εντός 30 ημερών).

"Για την αποφυγή εκπλήξεων και αχρείαστων προστίμων σε αυτήν την δύσκολη εποχή, συστήνουμε σε όλους τους συναδέλφους να αναρτήσουν πινακίδες ενημέρωσης των πελατών τους, είτε δέχονται ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είτε όχι" σημειώνει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 90% των εμπορικών καταστημάτων της Λάρισας διαθέτουν από καιρό POS, αλλά αυτό είναι έτερον εκάτερον καθώς τώρα υποχρεούνται με σχετικά γραφήματα να το κοινοποιήσουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ ο νόμος για τις ηλεκτρονικές αγορές (4446/2016) θεσπίζει και τον «Επαγγελματικό Λογαριασμό» των επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα διενεργούνται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν αποκλειστικά την επιχειρηματική δραστηριότητα του κατόχου. Ο λογαριασμός όμως αυτό αυτός συνδέεται μεν με τις πιστωτικές κάρτες των πελατών της επιχείρησης, όπως είχαν προτείνει οι έμποροι, αλλά απέχει παρασάγγας από τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.  

Η ΕΣΕΕ επιμένει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα πρέπει –πριν να είναι πλέον αργά για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας- να θωρακιστεί θεσμικά, να προστατευθεί από τις κατασχέσεις και να αποτελέσει τροφοδότη των υποχρεώσεων της επιχείρησης, από όπου θα καταβάλλονται οι οφειλές προς το δημόσιο, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί των εργαζομένων, τα ενοίκια και όλες οι λοιπές υποχρεώσεις, η κάλυψη των οποίων κρατάει την επιχείρηση στην ζωή.»

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

«Ο εμπορικός κόσμος, το έχει αποδείξει άλλωστε, θέλει τη γενίκευση των ηλεκτρονικών πληρωμών με κάρτα, αλλά πέραν του ακατάσχετου λογαριασμού απαιτείται χαλάρωση των τραπεζικών χρεώσεων και προμηθειών για τις σχετικές συναλλαγές, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γ. Τσιαπλές. Πολλές φορές το κόστος της χρέωσης αποτελεί τροχοπέδη για την μαζικοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Γνωρίζουμε πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΣΕΕ έχει προγραμματίζει νέο κύκλο συναντήσεων με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με τη μείωση των χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών και την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Ελπίζουμε να εισακουστούμε.

Πάντως να σημειώσουμε πως αν και στο τέλος του 2015 ενεργοποιήθηκε ο κοινοτικός κανονισμός ΕΕ 2015/751 για τη μείωση του κόστους των διατραπεζικών συναλλαγών που ορίζει ως μέγιστη χρέωση για τις διατραπεζικές συναλλαγές με τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες ποσοστό 0,3% και 0,2% αντίστοιχα αυτός δεν οδήγησε προς τα κάτω τις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος.

Αν και με την εν λόγω Οδηγία δόθηκε η εντύπωση πως οι προμήθειες που θα πληρώνει ο καταστηματάρχης για να αποδέχεται συναλλαγές καρτών δεν θα υπερβαίνουν το 0,2% και το 0,3% του ποσού της συναλλαγής αυτό είναι λάθος. Τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο κόστος διατραπεζικής προμήθειας που αποδίδει η τράπεζα του εμπόρου στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Τα ανωτέρω ποσοστά αφορούν μάλιστα συγκεκριμένους τύπους καρτών (χρεωστικών, προπληρωμένων και πιστωτικών, εξαιρουμένων των εταιρικών, που εκδίδονται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ για τις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 751/2015 εξακολουθούν να ισχύουν υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες που ξεπερνούν ακόμα και το 1%.

Τα εν λόγω ποσοστά (0,2% και 0,3%) -ισχύουν από 9 Δεκεμβρίου 2015- ρυθμίζουν την προμήθεια μεταξύ διαφορετικών τραπεζών (έκδοσης και αποδοχής της κάρτας πληρωμών) και δεν αφορούν την τιμολόγηση της κάθε τράπεζας προς τους πελάτες της (κατόχους ή/και αποδέκτες καρτών), η οποία και διαμορφώνεται με βάση τις αρχές της ελεύθερης αγοράς…

Τώρα αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες για την αποδοχή συναλλαγών καρτών θα είναι προς όφελος όλων…

Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη κατά σειρά απόφαση αναφορικά με την ενεργοποίηση των μέτρων αύξησης της χρήσης πλαστικού χρήματος που θα προβλέπει το πρώτο κύμα υπόχρεων τοποθέτησης POS που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Στους επαγγελματίες που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS περιλαμβάνονται γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κ.λπ. επαγγελματίες για τους οποίους ο έλεγχος για την ύπαρξη μηχανημάτων πληρωμών χωλαίνει…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass