ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Από σήμερα οι αιτήσεις για το Κοινωνικό εισόδημα

* Τι πρέπει να ξέρετε, οι προϋποθέσεις, ποιοι θα το εισπράξουν, τα ποσά που δικαιούνται μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 0:20 | Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβ 2017 9:09

Ξεκινά από σήμερα η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη των δικαιούχων του ν. Λάρισας στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Τα φτωχά νοικοκυριά του νομού, κυρίως αυτά που μέχρι πρότινος είχαν την κάρτα σίτισης και το επίδομα ενοικίου, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο προνοιακό πρόγραμμα και να λάβουν ένα ποσό εισοδήματος που θα τους διασφαλίσει ότι δεν θα πέσουν κάτω από τα όρια ακραίας φτώχειας.

Το πρόγραμμα, είχε εφαρμοστεί πιλοτικά τον περασμένο χρόνο σε 30 δήμους μεταξύ των οποίων και στην Ελασσόνα ενισχύοντας συνολικά 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους το 50% περίπου είχε μηδενικό εισόδημα και από φέτος επεκτείνεται σε όλη τη χώρα και σε όλους τους δήμους της χώρας.

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα. Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω Δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού. Το έντυπο συναίνεσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος.

Η "Ε" μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων σας δίνει σήμερα κάποια βασικά στοιχεία του προγράμματος ώστε οι δικαιούχοι να έχουν μια πρώτη εικόνα για τη διαδικασία και κυρίως τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να καλύπτουν.

* Ποιους αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης;

- Κυρίως όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επί τους ουσίας φτωχά νοικοκυριά με πενιχρά εισοδήματα

* Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων και με ποιους τρόπους γίνεται; Πως μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις;

- Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από σήμερα και υπάρχουν τρείς τρόποι. Είτε ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.keaprogram.gr με τη χρήση των προσωπικών κωδικών taxis, είτε μέσω των ΚΕΠ ή απευθείας στις υπηρεσίες Πρόνοιας των δήμων. Προσοχή όμως, σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μόνο μέσω των Δήμων ή των ΚΕΠ. Οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους. Στην αίτηση (είτε υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή δήμους) αναγράφονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωσή της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων.

* Υπάρχει καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων;

- Το πρόγραμμα αφορά για το 2017 και δεν έχει καταληκτική ημερομηνία. Δηλαδή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις ανοίγει και δεν ξανακλείνει.

* Αν απορριφθεί η αίτηση μπορεί να επανέλθει τον επόμενο μήνα;

- Ναι, αν εκτιμά, για παράδειγμα, ότι μπορεί να λάβει το επίδομα λόγω του ότι έχουν πέσει ακόμη χαμηλότερα τα εισοδήματά του και βρίσκεται εντός των κριτηρίων που έχει θέσει ο νέος νόμος, μπορεί να ακολουθήσει εκ νέου τη διαδικασία. Ειδάλλως δεν έχει νόημα…

* Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΚΕΑ;

- Υπάρχουν τρία βασικά κριτήρια. Τα εισοδηματικά, τα περιουσιακά (ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις κα) και διαμονής. Ως προς το τελευταίο πρέπει να μένει δηλαδή μόνιμα στην Ελλάδα. Ως εισοδηματικό κριτήριο λαμβάνεται αυτό που δηλώνεται για τους τελευταίους 6 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης. Ως δηλούμενο εισόδημα θεωρείται το συνολικό πραγματικό εισόδημα από κάθε πηγή που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, για τους έξι αυτούς μήνες.

* Ποια είναι τα εισοδηματικά όρια;

- Το εισόδημά του κατά τους τελευταίους 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης να μην υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Συγκεκριμένα το μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να έχει εξαμηνιαίο εισόδημα έως 1.200 ευρώ ενώ το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού (στον πίνακα που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε το εισόδημα που πρέπει να έχετε για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα).

* Ποια πρέπει να είναι η ακίνητη περιουσία του και τα υπόλοιπα περιουσιακά του στοιχεί ώστε να δικαιούται το ΚΕΑ;

- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Επίσης η αντικειμενική δαπάνη των οχημάτων να μην υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει ανάλογα με κάθε τύπο νοικοκυριού το ποσό των 14.400 ευρώ.

* Τα επιδόματα ή οι ενισχύσεις που λαμβάνει η οικογένεια λαμβάνονται υπόψη στο συνολικό εισόδημα;

- Δυστυχώς, στο συνολικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να δοθεί ή να απορριφθεί το ΚΕΑ, συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που έχει λάβει η οικογένεια ή μεμονωμένα ο δικαιούχος (σε περίπτωση άγαμου), όπως είναι για παράδειγμα το οικογενειακό επίδομα τέκνων, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης κ.τ.λ. Εξαιρούνται πάντως τα αναπηρικά επιδόματα και αναδοχής.

* Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ;

- Η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει το τελευταίο πενθήμερο του Μαρτίου

* Πως γίνεται η πληρωμή του επιδόματος;

- Δύο είναι οι τρόποι πληρωμής. Αν το μηνιαίο ΚΕΑ είναι κάτω από 100 ευρώ τότε θα γίνει μεταφορά του ποσού απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ αν το μηνιαίο επίδομα ξεπερνά τα 100 ευρώ τότε το 50% κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό και το υπόλοιπο 50% σε προπληρωμένη κάρτα.

* Υπάρχουν εκτός από χρήματα άλλες πρόσθετες παροχές για τους δικαιούχους του ΚΕΑ;

- Υπάρχουν, όπως είναι για παράδειγμα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, η ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τιμολογίων δήμων.

* Μπαίνοντας τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης λόγω χρεών;

- Όχι δεν υπάρχει. Το ΚΕΑ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

* Ποιος είναι το εγγυημένο ποσό που θα δίνεται κάθε μήνα μέσω του ΚΕΑ;

- Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσό είναι…. έως 200 ευρώ τον μήνα. Προσέξτε δεν είναι 200 ευρώ το μήνα, αλλά έως 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού όμως το εγγυημένο προσαυξάνεται έως 100 ευρώ. Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού η προσαύξηση του εγγυημένου ποσού ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά μήνα. Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

* Πως υπολογίζεται το ποσό που θα πάρει ο δικαιούχος;

- Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης αφαιρείται από το συνολικό δηλούμενο εισόδημα το 20% του καθαρού εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από υπηρεσίες που παρέχονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, καθώς και το 20% του ποσού από πηγές κατάρτισης, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ή από οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα εργασίας.

Παράδειγμα παντρεμένου ζευγαριού με 2 ανήλικα παιδιά: 6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 2.400 ευρώ. 6μηνιαίο εισόδημα από μισθούς: 2.000 ευρώ - 20% έκπτωση =1.600 ευρώ συν οικογενειακό επίδομα 480 ευρώ. Σύνολο 2.080 ευρώ. Δηλαδή θα λάβει ΚΕΑ: 2.400 - 2.080 ευρώ = 320 ευρώ / 6 μήνες = 53,3 ευρώ μηνιαίως.

Παράδειγμα παντρεμένου ζευγαριού με 1 ανήλικο παιδί: 6μηνιαίο εισοδηματικό κριτήριο: 2.100 ευρώ. 6μηνιαίο εισόδημα από μισθούς: 1.500 ευρώ - 20% έκπτωση = 1.200 ευρώ συν οικογενειακό επίδομα 240 ευρώ. Σύνολο 1.440 ευρώ. Θα λάβει ΚΕΑ: 2.100 - 1.440 ευρώ = 660 ευρώ / 6 μήνες = 110 ευρώ μηνιαίως.

* Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα μέλος του νοικοκυριού βρει στην συνέχεια εργασία;

- Στην περίπτωση αυτή, που μέλος του νοικοκυριού βρει εργασία (περιστασιακή, προσωρινή ή μόνιμη), στον υπολογισμό του εισοδήματος για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν συνυπολογίζεται κατά τον πρώτο μήνα της εργασίας το 100% και κατά τους δύο επόμενους το 40%, του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος από την ανωτέρω εργασία. Εάν το μέλος του νοικοκυριού εξακολουθεί να εργάζεται για διάστημα άνω των τριών μηνών, το δικαίωμα στην εισοδηματική ενίσχυση διακόπτεται από την έναρξη του τέταρτου μήνα εργασίας, εφόσον δεν πληρούνται τα κριτήρια για ένταξη στο πρόγραμμα. Εάν τα κριτήρια εξακολουθούν να πληρούνται, το νοικοκυριό λαμβάνει το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που του αναλογεί.

* Τι ισχύει για τους φιλοξενουμένους;

- Στην περίπτωση των φιλοξενουμένων ενδέχεται λόγω του ότι δεν διαχωρίζονται από την υπόλοιπη οικογένεια που τους φιλοξενεί να μη λάβει ούτε ο φιλοξενούμενος το ΚΕΑ αλλά ούτε και η οικογένεια. Αυτό διότι τόσο το εισόδημα του φιλοξενουμένου όσο και του νοικοκύρη που τον φιλοξενεί θεωρείται ένα ενιαίο και βάσει αυτού κατατίθεται η αίτηση. Κατά συνέπεια, οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις. Αίτηση θα υποβάλει η οικογένεια που στεγάζει τον φιλοξενούμενο.

* Μπορεί να υποβληθεί αίτηση εάν δεν έχω υποβάλει φορολογική δήλωση;

- Είναι απαραίτητο να έχει υποβληθεί πρώτα φορολογική δήλωση.

* Αν το εισόδημα αλλάξει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, πρέπει να αναφερθεί;

- Ναι. Οποιαδήποτε μεταβολή επέλθει στο εισόδημα, πρέπει να δηλώνεται εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών από τη στιγμή της μεταβολής. θα πάτε στο δήμο σας για να υποβάλετε εκ νέου την αίτησή σας.

* Τι γίνεται αν δηλωθούν ψευδή στοιχεία;

- Όλα τα στοιχεία διασταυρώνονται και βρεθούν ψευδή στοιχεία υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

* Από πού μπορείτε να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες;

-Το υπ. Εργασίας έχει εκδώσεις αναλυτικό οδηγό εφαρμογής του μέτρου ενώ στην ιστοσελίδας www.keaprogram.gr, θα βρείτε ότι σας ενδιαφέρει.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass