Απαίτηση από το ΔΝΤ για αφορολόγητο κάτω από 5.000 ευρώ

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2017 12:40

Αφορολόγητο κάτω από τα 5.000 ευρώ ζητάει το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που εξελίσσεται ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας.

Το σκληρό μέλος της τρόικας ξεπέρασε και τον εαυτό του, καθώς οι αξιώσεις του κινήθηκαν ακόμη πιο κάτω και από το όριο των 5.000 ευρώ, που είχε τεθεί ως ανεκτό επίπεδο συμφωνίας στην πρόσφατη έκθεσή του. Όμως, δεν είναι n μοναδική εξίσωση που έβαλε το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις και να τεθεί σε ισχύ από το 2018, προκειμένου να μειωθεί η υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη στη χώρα μας

Το θέμα αποτελεί μία από τις «νάρκες» της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση να προσπαθεί να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στον μηχανισμό του «κόφτη», υπό την αίρεση να εφαρμοστεί μόνο αν οι δημοσιονομικές ανάγκες το απαιτήσουν μετά το 2018.

Εάν n Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την απαίτηση των δανειστών, εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων, χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.

Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε μόλις 500.000 με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Τυχόν υλοποίηση του μέτρου θα αποτελέσει ακόμη ένα βαρύ πλήγμα για τα εκατομμύρια των συνταξιούχων στη χώρα μας, oι οποίοι, όπως αποκαλύπτεται, κατά την περίοδο των μνημονίων (2010-2016) έχασαν 50 δισ. ευρώ!

Με ανοιχτή επιστολή στους «Financial Times, n υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου στέλνει μήνυμα ότι n Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. Στην επιστολή της με τίτλο «Οι Έλληνες συνταξιούχοι μετά βίας μπορούν να ζήσουν», n υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα λειτουργούν ως υποκατάστατο για άλλα σημεία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, συμπληρώνοντας τα κενά τους.

«Το ΔΝΤ πρέπει να εξετάσει άλλες περιοχές των κοινωνικών δαπανών, όπου n Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου -την υγειονομική περίθαλψή, την αναπηρία, τα οφέλη για οικογένεια/παιδιά/στέγαση», αναφέρει n υπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, σκιαγραφεί τη δεινή Θέση στην οποία βρίσκονται οι συνταξιούχοι στη χώρα μας. «Η ουσία είναι ότι oι ηλικιωμένοι στην Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι αλλού στην Ευρώπη, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες παροχές. Το κατά κεφαλήν εισόδημα για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών είναι περίπου 9.000 ευρώ, σε σύγκριση με τα 20.000 ευρώ στην Ευρωζώνη. Πώς θα μπορούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει n Ελλάδα να είναι οι μεγάλες συντάξεις, όταν το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ τον μήνα;», επισημαίνει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass