ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ ΑΘ. ΜΠΑΚΑΛΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Ψάχνουν λύσεις για το χάος στον ΕΦΚΑ

* Τι θα βρει και τι θα ακούσει από τους προϊσταμένους όλων των Ταμείων στην πανθεσσαλική σύσκεψη που προγραμματίστηκε για σήμερα - Ποια θα είναι η οργανωτική δομή του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλία

Δημοσίευση: 23 Μαρ 2017 9:00
Οι ουρές, η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός για εργαζόμενους και ασφαλισμένους στις διοικητικές υπηρεσίες του, τ. ΙΚΑ σε καθημερινή βάση Οι ουρές, η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός για εργαζόμενους και ασφαλισμένους στις διοικητικές υπηρεσίες του, τ. ΙΚΑ σε καθημερινή βάση

Μια πρώτη εικόνα από τα πραγματικά και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών όλων των Ταμείων της Θεσσαλίας που εντάχθησαν στον ενιαίο φορέα θα έχει σήμερα, ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης θα βρίσκεται στη Λάρισα, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τους προϊσταμένους και διευθυντές των Ταμείων κοινωνικής ασφάλισης των τεσσάρων νομών της περιφέρειας, προκειμένου να αποτυπώσει την πραγματικότητα, να καταγράψει τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν ανακύψει στις υπηρεσίες αλλά και να δώσει οδηγίες για την αποφυγή… δυσάρεστων καταστάσεων στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Η επίσκεψη του κ. Μπακαλέξη, η πρώτη από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς έρχεται σε μια περίοδο που τόσο εργαζόμενοι όσοι και ασφαλισμένοι της Λάρισας διαπιστώνουν πως τα προβλήματα σταδιακά πολλαπλασιάζονται αντί να λιγοστεύουν… Άλλωστε δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τις κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων, που απείχαν από την εργασίας τους, διαμαρτυρόμενοι για το χάος που επικρατεί σ’ αυτόν τον ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα, καθώς δυόμιση μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του υπεραταμείου αντιμετωπίζουν την καθημερινή αγωνία, το άγχος αλλά και τον εκνευρισμό ή την οργή των ασφαλισμένων…
Άλλωστε μια επίσκεψη στο τμήμα μητρώου του κεντρικού καταστήματος του τ.ΙΚΑ Λάρισας αρκεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο... Ατέλειωτες "ουρές", πολύωρη αναμονή και νούμερα εξυπηρέτησης που εξαντλούνται από τις 10 το πρωί! Οι υπάλληλοι, στο τμήμα θεώρησης βιβλιαρίων ενδεικτικά, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 100 άτομα καθημερινά και οι ασφαλισμένοι που προσέρχονται είναι εκατοντάδες…
" Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι τους οποίους εγκαίρως και επανειλημμένα είχαμε εκφράσει στην πολιτική ηγεσία και στη διοίκηση τους ΕΦΚΑ, ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, με τη στάση τους, αναδεικνύοντας μια σειρά σημαντικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
"Δεδομένο ότι μόνο οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν αρχίσει να αποκτούν ενιαίο οργανωτικό χαρακτήρα ενώ όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες των εντασσόμενων φορέων εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως λειτουργούσαν πριν την 1/1/2017, συνιστά επιπόλαιο βήμα προς την κατεύθυνση της άμεσης πλήρους ενοποίησης και φοβόμαστε, ότι θα δημιουργήσει απόλυτο χάος, έλεγαν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση του ενιαίου Μητρώου.
Το Μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων από τιε επιμέρους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί από το λειτουργικό περιβάλλον των χρηστών δεδομένα ασφαλισμένων τα οποία συγχωνεύθηκαν είτε με λάθος εγγραφές από το δικό τους ασφαλιστικό παρελθόν είτε συγχωνεύθηκαν εγγραφές δύο διαφορετικών ατόμων λόγω συνωνυμίας.
Παράδειγμα: Για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία (και στον ΕΦΚΑ και στο ΟΠΣ-ΙΚΑ) ενώ στο ιστορικό ασφάλισης στην κοινή εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ, εμπλέκεται και ασφαλιστική ιστορία δύο αντρών από άλλα ταμεία, λόγω ταύτισης των Αριθμών Μητρώων από τους άλλους φορείς (πχ ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Έτσι ακόμη και το ιστορικό ασφάλισης που εμφανίζεται στον ΕΦΚΑ δεν είναι απλώς ενδεικτικό αλλά και πιθανά λανθασμένο.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών Μητρώου αλλά και των συντάξεων, της ανακεφαλαίωσης και των παροχών, να υπάρχει "πάγωμα" διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κλπ, λόγω των λαθών/ανυπαρξίας μητρώου.
Έτσι τα υπηρεσιακά σημειώματα που στέλνονται για διόρθωση στοιχείων και λαθών από τις υπόλοιπες διευθύνσεις/τμήματα της υπηρεσίας προς το τμήμα Μητρώου έχουν αυξηθεί συντριπτικά ενώ υποθέσεις που είναι αδύνατον να τις διαχειριστούν οι υπάλληλοι τοπικά, μεταφέρονται με e-mail στη διεύθυνση ειδικού προγράμματος ΕΦΚΑ προς επίλυση. Τα συσσωρευμένα αιτήματα αυτού του είδους τα οποία προέρχονται από όλους τους εντασσόμενους φορείς και υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει φυσικά τις δυνατότητες κεντρικής διαχείρισης και η άμεση ανταπόκρισή τους αναπόφευκτα περιορίζεται σημαντικά.
Προκειμένου να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες Μητρώου, όλα τα εντασσόμενα Ταμεία χρησιμοποιούν παράλληλα δύο λειτουργικά συστήματα: του ΕΦΚΑ και το λειτουργικό σύστημα του εντασσόμενου ταμείου. Έτσι π.χ. ένας μισθωτός ασφαλισμένος απογράφεται στον ΕΦΚΑ αλλά αποκτά ασφαλιστική ικανότητα στο ΟΠΣ – ΙΚΑ, καθώς η εφαρμογή απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας δεν υπάρχει ακόμη στον ΕΦΚΑ. Κανένας δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη με ποιον τρόπο και πότε όλες αυτές οι ασφαλιστικές ικανότητες που έχουν αποδοθεί στα τοπικά λειτουργικά συστήματα, θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ.
Ένα άλλο ζήτημα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι ήταν αυτό της ασφαλιστικής ικανότητας . Αντί για τον Δεκέμβριο που το σύστημα εμφάνιζε κάθε χρόνο αυτόματα ενήμερους τους ασφαλισμένους που είχαν τις προϋποθέσεις, μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου άρχισε το σύστημα να τους "διαβάζει". Αλλά και αυτό μόνο για περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων και χωρίς τα προστατευόμενα μέλη τους.
Ενδεικτικό και τραγελαφικό της όλης κατάστασης είναι ότι ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι του ΙΚΑ Λάρισας εμφανίζονταν για ένα διάστημα χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και συνεπώς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το διαπίστωναν, όταν χρειάστηκε να επισκεφθούν γιατρούς, πους τους ενημέρωναν πως "εμφανίζονταν ανασφάλιστοι"!
Πέραν αυτών εκκρεμούν και σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν στις εφαρμογές και στα επιμέρους πληροφοριακά συστήματα (απονομή συντάξεων, έσοδα κλπ), στον κανονισμό ασφαλιστικής λειτουργίας, ενώ σε ότι αφορά στο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2016, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως η νέα οργανωτική δομή του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλία, προβλέπει τη σύσταση μιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) καθώς και ένα περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΠΕΚΑ) που θα εδρεύουν στη Λάρισα ενώ θα υπάρχει και ένα αποκεντρωμένο τμήμα ελέγχου στο Βόλο.
Επίσης στη Λάρισα θα δημιουργηθούν δύο τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Το ένα θα καλύπτει το δήμο Λάρισας και το δεύτερο το υπόλοιπο του νομού. Υποκαταστήματα επίσης θα υπάρχουν, 1 στην Καρδίτσα, 1 στα Τρίκαλα και 2 στο Βόλο με άλλα δύο αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε Σκόπελο και Σκιάθο.
Να επισημάνουμε ότι το υφιστάμενο σχέδιο Οργανογράμματος, που παραμένει άγνωστο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή αφήνει ανοικτά ζητήματα τοποθετήσεων, μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων προσωπικού… ενώ ο κίνδυνος της διαθεσιμότητας για τους «πλεονάζοντες» δεν μπορεί να αποκλειστεί, μέχρι να προσδιοριστούν οι νέες θέσεις.
ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Λογικά πάντως τόσο η Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης όσο και το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΠΕΚΑ) που θα εδρεύουν στη Λάρισα, θα στεγαστούν στο νέο κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών του κεντρικού καταστήματος του ΙΚΑ, που μισθώθηκε στο εμπορικό κέντρο "GAEA" στη Φιλιππούπολη. Οι εργασίες διαμόρφωσης σύμφωνα με το σχέδιο που κατήρτισε η τεχνική υπηρεσία του Ταμείου, έχουν εντατικοποιηθεί και μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει …παλιές και νέες υπηρεσίες.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass