Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ 100.000 ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ

Συντάξεις εξπρές σε τρεις μήνες από τον ΕΦΚΑ…

* Ο Αθ. Μπακαλέξης κήρυξε τον πόλεμο στην εισφοροδιαφυγή, απέδωσε τα περί "οργανωτικού χάους σε μηχανισμούς παραπληροφόρησης και προανήγγειλε πως από τον Μάιο ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΤΣΑΥ θα μεταστεγαστούν στο νέο κτίριο στη Φιλιππούπολη

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2017 22:10
* Από τη πανθεσσαλική σύσκεψη διοικητικών στελεχών των Ταμείων με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξη * Από τη πανθεσσαλική σύσκεψη διοικητικών στελεχών των Ταμείων με τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθ. Μπακαλέξη

Την απονομή συντάξεων εξπρές, εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης, την ταχύτερη δυνατή μετακόμιση των διοικητικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων του ν. Λάρισας στο κτίριο του εμπορικού κέντρου «GAEA», στη Φιλιππούπολη και την σταδιακή και ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, προανήγγειλε χθες ο διοικητής του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Αθ. Μπακαλέξης, που μετείχε χθες σε πανθεσσαλική σύσκεψη διοικητικών στελεχών των πρώην ταμείων, στο Επιμελητήριο Λάρισας, παρουσία της γενικής διευθύντριας απονομής συντάξεων Ιωάννας Γατή και της διευθύντριας εσόδων Ευθαλίας Μαιδή-Μιχαηλίδη, ζήτησε την κατανόηση όλων στα προβλήματα λειτουργικότητας που ανακύπτουν, απέδωσε τα περί "οργανωτικού χάους" στο νέο ασφαλιστικό ταμείο στην «εσκεμμένη διαστρέβλωση, στη μεθοδευμένη παραπληροφόρηση και στη καταστροφολογική διάθεση, κήρυξε τον...πόλεμο στη "μαύρη" εργασία, η οποία, όπως τόνισε, πολλές φορές κρύβεται πίσω από τις ευέλικτες μορφές εργασίας και δεσμεύτηκε πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα εκκαθαριστεί το σύνολο των 100.000 εκκρεμών αιτήσεων, ώστε από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης να γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.
Εκφράζοντας επίσης την αισιοδοξία του για τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, διατύπωσε την πεποίθηση πως «οι δυσκολίες δεν είναι ανυπέρβλητες», έδωσε το προφίλ του νέου φορέα, μίλησε για στόχους και προτεραιότητες, έκανε ειδική μνεία στον εκσυγχρονισμό του συστήματος, μέσω της ψηφιοποίησης όλων των αρχείων και ζήτησε τη συνδρομή και τη βοήθεια όλων των στελεχών. "Η επάρκεια και η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ βρίσκεται στα χέρια μας" τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε μια ομιλία, συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος προέρχεται από την ασφάλιση και νοιώθει το βάρος των ευθυνών που ανέλαβε, ο κ. Μπακαλέξης επισήμανε πως στόχος της σύστασης του ΕΦΚΑ είναι η καταπολέμηση των παθογενειών του παρελθόντος, η πολυνομία και οι ανισότητες, με εργαλεία τη θέσπιση ενιαίων, δίκαιων κανόνων για όλους στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας για τους ασφαλισμένους, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και του υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.
Υπεραμυνόμενος του εγχειρήματος της ενοποίησης των ταμείων, σημείωσε πως σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή για τη χώρα η οποία «έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό» και πως η επιτυχία του, θα είναι επιτυχία για τη χώρα.
Οι άμεσες προτεραιότητες, τόνισε, είναι να εφαρμοστούν οι πρόνοιες και οι προβλέψεις με τις οποίες έχει σχεδιαστεί o ΕΦΚΑ, για να αισθανθούν οι πολίτες την γρήγορη και άμεση ανταπόκριση σε όλα τα αιτήματα, όπως των 100.000 συντάξεων που εκκρεμούν (γεγονός που εξασφαλίσει μια πρόσθετη επιχορήγηση του συστήματος κατά 850 εκ. ευρώ) και επισήμανε πως στο σχεδιασμό τους βρίσκεται η απονομή σύνταξης, από το τέλος του χρόνου σε τρείς μήνες…
«Δεν είναι απλό το εγχείρημα, ούτε εύκολο, ενώνονται, ουσιαστικά όμως, όχι κατ' επίφαση, τα 9 ταμεία της χώρας, που καλύπτουν όλο τον ελληνικό πληθυσμό, ενώνονται εν λειτουργία, χωρίς στιγμή να παρατηρηθεί κενό στη λειτουργία τους, με τις δυσκολίες που έχει αυτό και η προτεραιότητά μας και ο στόχος μας είναι αυτό να γίνει με απόλυτη επιτυχία, χωρίς αστοχίες και χωρίς προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, καλόπιστα και ανθρώπινα ζητάμε την κατανόηση όλων».
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο διοικητής του ΕΦΚΑ τόνισε ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα δεν διαφοροποιεί τις εισφορές, απλά διαφοροποιεί το πλαίσιο, γιατί μέχρι πρότινος οι εισφορές υπολογιζόταν με βάση τα τεκμαρτά, ενώ τώρα υπολογίζονται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα. Ακόμη είπε ότι, το 80% των ασφαλισμένων στο ΟΑΕΕ και το 90% στον ΟΓΑ, πληρώνουν λιγότερες εισφορές.
Αναφερόμενος σε ζητήματα που ανέκυψαν στο ενιαίο μητρώο και τις ασφαλιστικές ικανότητες, τόνισε πως «το πρόβλημα εμφανίζεται καθώς οι ασφαλισμένοι στο εργασιακό τους βίο ήταν ασφαλισμένοι σε πάνω από ένα ταμείο με αποτέλεσμα να αργεί η καταχώρηση των στοιχείων», ενώ έδειξε ενοχλημένος για δημοσιεύματα που διογκώνουν αδυναμίες και ακυρώνουν τα θετικά. Κάνοντας λόγο για μηχανισμούς παραπληροφόρησης, είπε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αν είναι καλόπιστη και πως ο ΕΦΚΑ δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ούτε τρείς μήνες λειτουργίας.
Σε ότι αφορά στο θέμα της μετακόμισης των τοπικών υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων στο κτίριο του εμπορικού κέντρου «GAEA», ο κ. Μπακαλέξης δήλωσε πως από το Μάιο ως τον Ιούλιο το αργότερο θα μεταφερθούν εκεί οι υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΤΣΑΥ, αφήνοντας ανοιχτό προς το παρόν το ενδεχόμενο μετακίνησης των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ, λόγω του ότι έχει ιδιόκτητες κτιριακές δομές.
ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αναδεικνύοντας επίσης την εισφοροδιαφυγή ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, είπε ότι, σταδιακά, θα λειτουργήσουν 11 ΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα, ώστε να ασκούν εντατικό έλεγχο για την ανασφάλιστη εργασία. Χωρίς να δώσει κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα άφησε να εννοηθεί ότι σταδιακή, από το τέλος του έτους, θα είναι και η εφαρμογή της οργανωτικής δομής του ΕΦΚΑ για τη Θεσσαλία.
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως η νέα οργανωτική δομή του υπερταμείου στη Θεσσαλία, προβλέπει τη σύσταση μιας Περιφερειακής Υπηρεσίας Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) καθώς και ένα περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΠΕΚΑ) που θα εδρεύουν στη Λάρισα ενώ θα υπάρχει και ένα αποκεντρωμένο τμήμα ελέγχου στο Βόλο.
Επίσης στη Λάρισα θα δημιουργηθούν δύο τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Το ένα θα καλύπτει το δήμο Λάρισας και το δεύτερο το υπόλοιπο του νομού. Υποκαταστήματα επίσης θα υπάρχουν, 1 στην Καρδίτσα, 1 στα Τρίκαλα και 2 στο Βόλο με άλλα δύο αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε Σκόπελο και Σκιάθο.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ -ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Τέλος να σημειώσουμε πως ο διοικητής του ΕΦΚΑ, πριν από τη σύσκεψη, επισκέφθηκε το περιφερειακό κατάστημα του τ. ΙΚΑ Λάρισας, όπου ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο Γιώργο Σταυροθεόδωρο για την πορεία των εργασιών του νέου κτιρίου (το οποίο επισκέφθηκε κι αυτό) και μίλησε με τους εργαζομένους. Στο Επιμελητήριο, πριν από τη σύσκεψη, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο Δημ. Αδάμ, ο οποίος του διαβεβαίωσε πως ο επιχειρηματικός κόσμος στηρίζει την προσπάθεια του νέου φορέα και επιθυμεί την επιτυχία του.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass