ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

"Φουσκώνουν" λογαριασμοί και οφειλές προς τη ΔΕΗ

* Μικρή η ανταπόκριση στις ρυθμίσεις - 3.249 Λαρισαίοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας - Έρχεται και νέα έκπτωση 6% για όσους προπληρώσουν την κατανάλωση ενός έτους

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2017 23:30

Την ώρα που ενώσεις καταναλωτών της Θεσσαλίας δέχονται συνεχώς αναφορές και παράπονα για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ από τις επιβαρύνσεις που επέρχονται από τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» και τα ποσά «υπέρ τρίτων» και τη στιγμή που τα κρούσματα ρευματοκλοπών, λόγω της κρίσης, έχουν λάβει πρωτοφανή διάσταση, αντιστρόφως ανάλογη με την ανταπόκριση στη ρύθμιση βεβαιωμένων χρεών, η επιχείρηση είναι έτοιμη να διευρύνει την εμπορική πολιτική της, προς την κατεύθυνση της μείωσης του ενεργειακού κόστους, επιβραβεύοντας με έκπτωση 6% όποιον πελάτη προπληρώσει την κατανάλωση ενός έτους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχύει ήδη για μεγάλες επιχειρήσεις και φαίνεται πως έφτασε η ώρα να εντάξει και τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες και τα νοικοκυριά και εντός των επόμενων εβδομάδων, ίσως και εσπευσμένα, δείγμα της ανάγκης για φρέσκο χρήμα, πρόκειται να θέσει σε ισχύ και για τους μικρότερους σε κατανάλωση πελάτες το πρόγραμμα "προπληρωμή λογαριασμού" που παρέχει τη δυνατότητα έκπτωσης, εφόσον προκαταβάλλουν την ετήσια δαπάνη τους σε ρεύμα.

 Στην πράξη, με το νέο μέτρο, η ΔΕΗ ζητεί από τους πελάτες της να τη δανείσουν με «τόκο» 6% προκειμένου να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της και ευελπιστούν πως το μέτρο θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από επιχειρήσεις κυρίως που καταναλώνουν χιλιάδες ευρώ σε ρεύμα καθώς και νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις.

 Σε αυτούς τους πελάτες απευθύνεται κυρίως η έκπτωση 6% στο ρεύμα, καθώς μεταφράζεται σε πολύ σημαντικά ποσά αν τα υπολογίσει κανείς σε ετήσια βάση. Αν συνυπολογιστεί δε και η τρέχουσα έκπτωση 15% που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο για όποιον πληρώνει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του, τότε το συνολικό όφελος για τον πελάτη φτάνει το 21%.

Το μέτρο βέβαια, πέραν από την άντληση ρευστότητας έχει στόχο τη συγκράτηση των καλών πελατών στη ΔΕΗ, καθώς ένα όλο και αυξανόμενο ποσοστό της κατηγορίας αυτής της πελατείας στρέφεται στους εναλλακτικούς παρόχους. Το ποσό δε, που θα προκαταβάλουν όσοι πελάτες ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα υπολογίζεται με βάση την κατανάλωση του προηγούμενου έτους και αν στο τέλος υπάρξει διαφορά αυτή θα συμψηφίζεται.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

Στο μεταξύ οι καταγγελίες και τα παράπονα για "φουσκωμένους" λογαριασμούς, εξαιτίας των αποκαλούμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων και των διαφόρων τελών υπέρ τρίτων, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 του συνολικού λογαριασμού ρεύματος πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

 Ο διευρυμένος εισπρακτικός ρόλος της ΔΕΗ καθιστά δυσβάσταχτο για τους καταναλωτές τον λογαριασμό ρεύματος καθώς μέσω του λογαριασμού ρεύματος οι καταναλωτές πληρώνουν συνολικά 11 χρεώσεις, εκ των οποίων μόνο οι τρεις σχετίζονται με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου  από την έναρξη της κρίσης το 2010 και την καθίζηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η τιμή του ρεύματος στους λογαριασμούς των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 33%, το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) υπερδεκαπλασιάστηκε 1.175%. Επίσης η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για 4μηνιαίες καταναλώσεις έως 1600 kWh αυξήθηκε κατά 39%, για καταναλώσεις 1601-2000 υπερδιπλασιάζεται, ενώ για καταναλώσεις 2001-3000 οι χρεώσεις εξαπλασιάζονται.

Οι έξτρα χρεώσεις έγιναν πολύ πιο εμφανείς στους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έδωσαν στον καταναλωτή την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι και πόσα πληρώνει για τους φόρους, τα τέλη, υπέρ του Δήμου, της ΕΡΤ και μία σειρά από άλλες χρεώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάντως σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια.

Αποτέλεσμα όμως όλων αυτών των χρεώσεων και επειδή κάποιες δεν είναι πάγιες αλλά συνδέονται με το ύψος της κατανάλωσης ( και είναι ίδιες ανεξαρτήτως του παρόχου ηλεκτρισμού που έχει επιλεγεί) επιβαρύνουν τους λογαριασμούς και πολλοί καταναλωτές αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.

Ενδεικτικό της εικόνας είναι ότι στη ΔΕΗ, 3.249 Λαρισαίοι καταναλωτές οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και το συνολικό οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τα 51 εκ. ευρώ. Από αυτούς μόνο 1.000 περίπου έχουν πρόγραμμα διακανονισμού. Οι υπόλοιποι, ή είναι συνειδητά κακοπληρωτές, από αυτούς δηλαδή που σε μόνιμη βάση δεν πληρώνουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα καμιάς ρύθμισης καθώς αυτή προϋποθέτει την προκαταβολή ενός ποσού. Πάντως η ΔΕΗ για την είσπραξη των οφειλών, συνολικά της χρωστούν 2,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών θα προβεί στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος θα αναπτύξει για την εταιρία σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και διεκδίκησης των ποσών. 

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ "ΤΡΕΧΟΥΝ"

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως μέχρι τις 31 Μαΐου για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις. Για οφειλή έως 1.000 ευρώ υπάρχει ρύθμιση σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή και με την 1η δόση να καταβάλλεται άμεσα.

Για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ υπάρχουν δύο επιλογές: Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις ή άμεση καταβολή του 15% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Διευκρινίζεται ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών και οι Αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Υπενθυμίζουμε ότι οι πελάτες με οφειλή έως 500 ευρώ στις 28/2/2017 μπορούν ζητήσουν την αναστολή πληρωμής του ποσού αυτού για ένα έτος και τη χορήγηση έκπτωσης 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Για να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και 30 Απριλίου.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ

Στο μεταξύ δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θέτει σε εφαρμογή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ρεύματος καθώς το φαινόμενο, λόγω της κρίσης και παρά την αύξηση των ελέγχων τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), το 2016 εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, έναντι 400 το 2006. Δηλαδή σε μια δεκαετία οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 27 φορές, ενώ θεαματική είναι και η αύξηση του όγκου της κλεμμένης ενέργειας καθώς οι κλεμμένες κιλοβατώρες από 0,5 % του συνόλου της κατανάλωσης κατά την περίοδο 2000 - 2010 εξαπλασιάστηκαν και εκτοξεύθηκαν στο 3,2 % το 2016. Με συντηρητικούς υπολογισμούς οι απώλειες κυμαίνονται ετησίως στα 150 εκατ. ευρώ.

 Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass