ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΘΕΡΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Περισσότερες ημέρες θα διαρκούν οι εκπτώσεις

* Μένουν ως έχουν τα δεκαήμερα των ενδιάμεσων Πώς αποφάσισαν να χειριστούν τις αλλαγές στο νέο καθεστώς οι εμπορικοί σύλλογοι

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2017 22:27

Στην απόφαση να διευρύνουν το χρονικό διάστημα των τακτικών εκπτώσεων, χειμερινών και θερινών κατά πέντε ημέρες, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και κυρίως ενιαία, οι τροποποιήσεις του ν. 4446/2016 για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, κατέληξαν οι εμπορικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας.


Μετά και την τελευταία συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (Ο.Ε.Ε.Θ.) και καθώς έπρεπε εντός του μήνα να καταθέσουν την τελική πρόταση στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, ώστε αυτός να ορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκπτώσεων (εαρινών και φθινοπωρινών), συμφώνησαν να λειτουργήσουν την αγορά και στους τέσσερις νομούς με τους ίδιους όρους.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του άρθρου 114 του ν. 4446/2016 της γ.γ. Εμπορίου, η διάρκεια και ο προγραμματισμός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων άλλαξε. Πλέον, ο συνολικός αριθμός τους ορίστηκε στις 30 από 20 που ήταν έως τώρα και οι αντιπεριφερειάρχες της χώρας στην περίπτωση που δεν θα έχουν συγκεκριμένη πρόταση από τους εμπορικούς συλλόγους θα ορίζουν από μόνοι τους το πότε θα ισχύουν. Θα μπορούν δηλαδή να κατανείμουν ελεύθερα τις 30 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτώσεων εντός του έτους με τον τρόπο που αυτοί θα κρίνουν ως τον καλύτερο για τις περιφέρειες που εκπροσωπούν (π.χ. δυο δεκαπενθήμερα, τρία δεκαήμερα, έξι πενταήμερα κτλ).
Με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις των συλλόγων έληγε στις 22 Μαρτίου, ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλίας μερίμνησε για το θέμα εγκαίρως. Συγκεκριμένα η απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Περιφέρεια, προβλέπει τα εξής:
- Οι τακτικές εκπτώσεις να επιμηκυνθούν κατά πέντε ημέρες η καθεμιά. Συνεπώς οι μεν χειμερινές, οι οποίες ξεκινούν τον Ιανουάριο και λήγουν στα τέλη Φεβρουαρίου, θα ολοκληρώνονται τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, οι δε θερινές που ξεκινούν τον Ιούλιο και ολοκληρώνονται στα τέλη Αυγούστου να ολοκληρώνονται τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
- Τα δεκαήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, των εαρινών του Μαΐου και των φθινοπωρινών του Νοεμβρίου, να μείνουν ως έχουν.
Έτσι με αυτό τον τρόπο θα κατανεμηθούν οι 10 επιπλέον ημέρες που ορίζει ο νόμος χωρίς βεβαίως να υπάρξει καμία αλλαγή στο καθεστώς της λειτουργίας των Κυριακών, που θα παραμείνουν κατ ανώτατο όριο στις οκτώ.
Να σημειώσουμε πως η ΕΣΕΕ εισηγήθηκε προς τους εμπορικούς συλλόγους - μέλη της δύο προτάσεις:
α) Προσκόλληση των δύο 15νθήμερων εκπτωτικών περιόδων, ακριβώς μετά το τέλος των τακτικών εκπτώσεων, ήτοι 1 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου και 1 Σεπτεμβρίου έως 15 Σεπτεμβρίου, με το σκεπτικό ότι τις ως άνω περιόδους ήδη διενεργούνται προσφορές, και εναλλακτικά β) διατήρηση των δύο υφιστάμενων 10ήμερων εκπτωτικών περιόδων με το τρίτο εκ του νόμου δεκαήμερο να τίθεται στην διάθεση των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της τοπικής τους αγοράς.
Παρενθετικά να θυμίσουμε πως με τη λήξη της "μίνι" εκπτωτικής περιόδου του περασμένου Νοεμβρίου, η ΕΣΕΕ αποτύπωσε σε μια ακόμη δειγματοληπτική έρευνα τη δυσθυμία του εμπορικού κόσμου προς το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ούτε την επισκεψιμότητα ούτε το τζίρο των καταστημάτων αύξησαν, ήταν το συμπέρασμα της πλειοψηφίας των εμπόρων. Τα τελευταία 3 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή τους δηλαδή, σε ποσοστό 60% οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ο διπλασιασμός των εκπτωτικών περιόδων, δεν έχει επηρεάσει τη συχνότητα επίσκεψης των καταναλωτών στο κατάστημά τους, ενώ υπάρχει και ένα αρκετά απογοητευτικό ποσοστό της τάξεως του 20% που θεωρεί ότι λειτουργεί επιβαρυντικά. Το βασικό εύρημα βεβαίως της έρευνας ήταν πως η έλλειψη ρευστότητας και οι αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά που έφερε η κρίση, αποτελούν το μείζον θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες και όχι τόσο η συχνότητα επανάληψης των εκπτωτικών περιόδων…
Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ
Πάντως με δεδομένη τη γενικότερη αίσθηση του εμπορικού κόσμου πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν προσδίδουν υπεραξία στην αγορά και δεν την ωφελούν, έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι μεγάλες αλυσίδες μέλη του ΣΕΛΠΕ. Και αυτό γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν την δική τους άποψη στον αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την χρονική τοποθέτησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Οπότε ίσως να διαφοροποιηθούν από τις προτάσεις των εμπόρων της Θεσσαλίας, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην αγορά…
Κατά πόσο όμως αυτό θα γίνει, μένει να φανεί…

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass