ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ - ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ TO ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παλεύουν για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους…

* Οι "άπιαστοι" φορολογικοί στόχοι φέρνουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και "λουκέτα" - Τι ζητούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν - Αιχμές προς τη δημοτική αρχή για το παζάρι - Τι ειπώθηκε για τις πεζοδρομήσεις

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2017 22:25
Από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μελών του Ε.Σ.Λ .στο Επιμελητήριο Από τη χθεσινή γενική συνέλευση των μελών του Ε.Σ.Λ .στο Επιμελητήριο

"Κυβέρνηση και δανειστές ας καταλάβουν ότι όσο θα συνεχίσουν να κυνηγούν άπιαστους φορολογικούς στόχους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξάνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, να υπονομεύουν κάθε προοπτική σταθεροποίησης της οικονομίας, να απομακρύνουν κάθε πιθανότητα εξόδου από τα μνημόνια και να δυσκολεύουν την επιστροφή της αγοράς στην ανάκαμψη"...

 Αυτό το μήνυμα έστειλαν χθες οι Λαρισαίοι έμποροι κατά την ετήσια γενική συνέλευσή τους, αποτυπώνοντας τη ζοφερή εικόνα της αγοράς και τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνουν. Εκφράζοντας την αγωνία τους, για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία όπως επισήμαναν καθιστά την οικονομία όμηρο των εξελίξεων και δεν επιτρέπει στην αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα, ανέδειξαν τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υπερφορολόγηση, τις επιπτώσεις στο συνταξιοδοτικό τους από το νέο ασφαλιστικό νόμο, τις επιβαρύνσεις από το άλυτο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και εξέφρασαν τη δυσθυμία τους για των αποκλεισμό πολλών επαγγελματιών από τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Επίσης, ανακινώντας το θέμα της ετήσιας εμποροπανήγυρης, δεν παρέλειψαν να στηλιτεύσουν την ενθάρρυνση ενός αναχρονιστικού θεσμού, ενώ για τη διεύρυνση των πεζοδρομήσεων, στο πλαίσιο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, εμφανίστηκαν θετικοί αλλά ανέδειξαν την αναγκαιότητα της ορθής διαχείρισής τους.

" Για ακόμα μία χρονιά το εμπόριο, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΛ Γιώργος Τσιαπλές στον απολογισμό της περασμένης χρονιάς, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δυσπραγία, τη φορο-επιδρομή και τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις. Μέσα σε αυτό το "οικείο" πια, δυστυχώς, περιβάλλον προσπαθήσαμε όλοι μας με ρεαλισμό και υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατηθούμε όρθιοι εν μέσω μυρίων όσων προβλημάτων, με κυριότερα τα χρέη μας προς το δημόσιο , τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες καθώς και τη συνεχώς απομειούμενη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών μας. Πολλοί δεν άντεξαν και έκλεισαν, κάποιοι άλλοι έχουν ουσιαστικά παραιτηθεί και οι υπόλοιποι παλεύουμε έχοντας απέναντι μας διαχρονικά κυβερνήσεις που μας αντιμετωπίζουν ως μπαταχτσήδες"…

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που βιώνουν, και τα οποία όχι μόνο παραμένουν αλλά και διογκώνονται, ζητώντας ταυτόχρονα από τα μέλη να είναι πάντα δίπλα στο σύλλογο, με θέσεις και προτάσεις, με καλοπροαίρετη και χρήσιμη κριτική, στάθηκε ιδιαίτερα:

* Στο ασφαλιστικό : Οι περισσότεροι από μας, τόνισε ο πρόεδρος, έχουμε λάβει τα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών με τα οποία καλούμαστε να καταβάλουμε χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, κι αυτό σίγουρα είναι θετικό. Όμως, η αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης και ο υπολογισμός της αναλογικής σύνταξης, η οποία προστίθεται στην εθνική, ως ποσοστό των καταβληθεισών εισφορών μειώνει σημαντικά τις συντάξεις.

 * Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ: Το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Πάγιο αίτημά μας είναι το "πάγωμα" αυτών των οφειλών και η μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο. Θεωρούμε πως αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση για χιλιάδες εγκλωβισμένους συναδέλφους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με δεσμεύσεις λογαριασμών και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Πολλοί, επίσης, λόγω οφειλών δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Και για αυτό θα πρέπει να επανενεργοποιηθεί η ρύθμιση του καλοκαιριού του 2015 που επέτρεπε να συνταξιοδοτηθούν όσοι οφείλουν έως 50.000.

* Στο φορολογικό: Είναι ολοφάνερο, ότι η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει προ πολλού εξαντληθεί και η επιβολή νέων φόρων απλά διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και εγκλωβίζει τους φορολογούμενους.

* Στα "κόκκινα" δάνεια: Η προωθούμενη ρύθμιση δε φαίνεται να επιλύει το θέμα, καθώς αποκλείει πολλούς συναδέλφους από την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

* Στο πλαστικό χρήμα: Ξεκαθαρίζοντας πως αν και οι συναλλαγές μέσω καρτών δεν τους βρίσκει αντίθετους, ωστόσο αν δε θεσμοθετηθεί ένας τροφοδότης επιχειρηματικός λογαριασμός στον οποίον θα πιστώνονται τα ποσά των συναλλαγών με κάρτες και από τον οποίο θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλοί θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Παρενθετικά να σημειώσουμε η διοίκηση του ΕΣΛ, μετά από έρευνα αγοράς, υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας για την προμήθεια POS.

* Για το παζάρι: Για μια ακόμα χρονιά, δυστυχώς όπως τονίστηκε, είχαμε την άτυπη παράταση του παζαριού της Λάρισας πέραν των θεσμοθετημένων χρονικών ορίων και όπως θυμάστε η αντίδραση της διοίκησης του συλλόγου μας ήταν άμεση. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει ότι το παζάρι αποτελεί έναν θεσμό αναχρονιστικό που προκαλεί αφαίμαξη στην οικονομική ζωή της πόλης μας και πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιον άλλον θεσμό αναφοράς που θα φέρνει έσοδα στην πόλη. Η έκθεση agrothessaly θεωρούμε πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

 * Για τους πεζόδρομους: Συμμετείχαν στις επιτροπές διαβούλευσης του δήμου Λαρισαίων και μάλιστα διεξήχθη και έρευνα για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας σε ότι αφορά στις πεζοδρομήσεις των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων, η οποία κατέδειξε ότι κατ΄αρχήν είναι θετικοί. Ωστόσο επισήμαναν πως "η ορθή διαχείριση των πεζοδρόμων αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να εξυπηρετήσουν το σκοπό για τον οποίον δημιουργούνται" και δήλωσαν "παρόντες να συνδράμουν στο βαθμό που τους αναλογεί για το καλό των επιχειρήσεων και κυρίως της πόλης".

 * Για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις: Σε συνεργασία με όλους τους εμπορικούς συλλόγους της Θεσσαλίας συμφώνησαν για φέτος να διατηρήσουν τα υφιστάμενα δεκαήμερα με την προσάρτηση δύο πενθημέρων στις τακτικές εκπτώσεις. Τα νέα δεδομένα θα τα επαναξιολογήσουν του χρόνου και αν απαιτηθεί θα προταθούν αλλαγές.

 * Για τα Σάββατα του καλοκαιριού: Όπως προτάθηκε και όπως συμφωνήθηκε τα εμπορικά καταστήματα και φέτος το καλοκαίρι θα είναι κλειστά για οκτώ συνολικά Σάββατα, αρχής γενομένης από τη 1η Ιουλίου.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass