ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΕΞΕΔΩΣΕ Ο ΕΦΚΑ

Εισφορές έως 38,1% θα πληρώσουν οι επαγγελματίες

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2017 7:40

Ασφαλιστικές εισφορές έως 38,1% προβλέπει εφαρμοστική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζομένους με μπλοκάκι. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εγκύκλιο την οποία εκδίδει το Υπ. Εργασίας και ο ΕΦΚΑ για το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ ή "μπλοκάκι").

Και αυτό παρά το γεγονός ότι – βάσει του νόμου Κατρούγκαλου – οι νέες εισφορές ισχύουν από 1/1/2017 και έχουν ήδη δοθεί δύο παρατάσεις καταβολής των εισφορών του Ιανουαρίου, με την πιο πρόσφατη να προβλέπει ως προθεσμία καταβολής την Παρασκευή 31 Μαρτίου. Μέχρι 13 Απριλίου πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή 24 Μαρτίου -δηλαδή επτά μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του ασφαλιστικού χαρατσιού (επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015)- εξεδόθη η υπουργική εφαρμοστική εγκύκλιος για την παράλληλη απασχόληση, η οποία αφορά και τα μπλοκάκια.

Η εφαρμογή προβλέπει διαδικασία αποδοχής από τον εργαζόμενο των στοιχείων που θα καταχωρίσουν οι εργοδότες καθώς και ειδικές κατηγορίες ασφαλίστρων για όσους δεν έχουν καλύψεις από ΕΟΠΥΥ, επικουρικό ή και εφάπαξ.

Σύμφωνα με τη διάταξη του ν. Κατρούγκαλου, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αμείβονται αποκλειστικά με Δ.Π.Υ ή απασχολούνται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλλόμενους (εργοδότες), για τις παρεχόμενες με Δ.Π.Υ. υπηρεσίες εντάσσονται στην παρ. 9 του άρθρου 39. Και οι εισφορές που καταβάλλονται είναι :

- Κλάδου Κύριας Σύνταξης ύψους 20%, κατανεμημένο κατά 6,67% στον ασφαλισμένο και κατά 13,33% στον αντισυμβαλλόμενο.

- Κλάδου υγειονομικής περίθαλψης:

α) παροχών ασθενείας σε είδος ύψους 6,45% κατανεμημένο κατά 2,15% στον ασφαλισμένο και κατά 4,30% στον αντισυμβαλλόμενο.

β) παροχών ασθενείας σε χρήμα ύψους 0,65% κατανεμημένο κατά 0.40% στον ασφαλισμένο και κατά 0,25% στον αντισυμβαλλόμενο.

- Κλάδου επικουρικής ασφάλισης κατανεμημένου 7% κατανεμημένο 3,5% στον αντισυμβαλλόμενο και 3,5% στον ασφαλισμένο).

- Κλάδου εφάπαξ 4% στον ασφαλισμένο.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Στο μεταξύ χθες τέθηκε σε εφαρμογή στον ΕΦΚΑ η πλατφόρμα για τη διαχείριση συμβάσεων από τα μπλοκάκια. Η εφαρμογή προβλέπει διαδικασία αποδοχής από τον εργαζόμενο των στοιχείων που θα καταχωρίσουν οι εργοδότες καθώς και ειδικές κατηγορίες ασφαλίστρων για όσους δεν εχουν καλύψεις από ΕΟΠΥΥ, επικουρικό ή και εφάπαξ. Ειδικότερα:

1. Ο αντισυμβαλλόμενος πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο http://www.efka.gov.gr , προκειμένου να δηλώσει στοιχεία του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος οφείλει να επιβεβαιώσει από την ίδια πλατφόρμα την συναίνεσή του στην εφαρμογή, στην ένδειξη «Αποδοχή» στην αντίστοιχη οθόνη.

2. Ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει για τον ασφαλισμένο που υπάγεται στην ανωτέρω ρύθμιση Α.Π.Δ.

3. Προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών, όσο και η ενημέρωση των υπόχρεων καταβολής, ο ασφαλισμένος που αιτείται την υπαγωγή του, οφείλει να αναγράφει στο Δ.Π.Υ. που εκδίδει στον αντισυμβαλλόμενό του, ότι υπάγεται στην εν λόγω ρύθμιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass