ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΔ ΚΑΙ ΤΕΕ

Πολεοδομικά στοιχεία στη διάθεση πολιτών

* Μέσω των ιστοσελίδων της ΠΕΔ και του ΤΕΕ δίνεται η δυνατότητα σε όλους να πληροφορηθούν για τα πολεοδομικά δεδομένα και τους όρους δόμησης που ισχύουν σε κάθε οικισμό σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Μέσω των ιστοσελίδων της ΠΕΔ και του ΤΕΕ οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες πολεοδομικού χαρακτήρα Μέσω των ιστοσελίδων της ΠΕΔ και του ΤΕΕ οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες πολεοδομικού χαρακτήρα

Δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν σε πολεοδομικά δεδομένα και όρους δόμησης σε οικισμούς της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, θα έχουν πλέον οι πολίτες μετά και την παράδοση του έργου του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ),

χθες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Το έργο που αφορά στη συλλογή των χωρικών και πολεοδομικών στοιχείων οικισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας , Τρικάλων και Καρδίτσας, υλοποίησε η ΠΕΔ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το  Περιφερειακό τμήμα Κεντρικής - Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Η πλήρης κωδικοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων θα αποτελέσει «ένα σημαντικό εργαλείο» το οποίο θα διευκολύνει το έργο των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων, των μηχανικών αλλά και των πολιτών που, στις ιστοσελίδες των δύο φορέων, θα βρίσκουν υλικό αντί να ταλαιπωρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Στο πλαίσιο της παράδοσης – παραλαβής του έργου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσός και ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρ. – Δυτ. Θεσσαλίας του ΤΕΕ, Νίκ. Παπαγεωργίου, πλαισιωμένοι από τη μηχανικό Χωροταξίας Άννα Γιαννιού και την πολιτικό μηχανικό Δωροθέα Κασιτεροπούλου, τη γραμματέα της ΠΕΔ Ρένα Καραλαριώτου και τον διευθυντή της ΠΕΔ Δημ. Τσούμα, παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κωτσός σημείωσε πως η ΠΕΔ μέσω προγραμματικής σύμβασης ανέθεσε, τον Σεπτέμβριο του 2016, στο ΤΕΕ το έργο της καταγραφής όλων των πολεοδομικών στοιχείων οικισμών και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, «στοιχεία χρήσιμα σε δημότες και Τ.Α.» στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των δημοτών με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτησή τους με αφορμή και τη γραφειοκρατία.

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως «σε καθεμία από τις περιοχές θα μπορούν άνθρωποι του τεχνικού κόσμου αλλά και πολίτες να ενημερώνονται πλήρως για τα στοιχεία χωρίς να απαιτείται η πολυδάπανη και χρονοβόρα επίσκεψη στις Υπηρεσίες Δόμησης ή τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας και το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία παρέχει την πρόσβαση στην πληροφορία σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης παρέχεται ένα σημαντικό εργαλείο που διευκολύνει σημαντικά τον χρήστη.

Όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ αλλά και της ΠΕΔ. Από τη στήλη "Ψηφιακό υλικό", του πίνακα δεδομένων κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όπου δημιουργήθηκαν φάκελοι ανά οικισμό, ο χρήστης μπορεί χρησιμοποιώντας τους υπερσυνδέσμους των περιοχών να αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες των οικισμών».

Διευκρινίζοντας ακόμη ότι «για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν τρεις ομάδες εργασίας, μία ανά περιφερειακή ενότητα, με αντικείμενο τη Συλλογή Όρων Δόμησης από εξειδικευμένους διπλωματούχους μηχανικούς».

Τα παραδοτέα των Ομάδων Εργασίας αφορούν στα εξής στοιχεία: Γενικά στοιχεία: Μόνιμος Πληθυσμός 2011. Πραγματικός Πληθυσμός 2011. Είδος οικισμού: Οικισμός προ του 1923. Οικισμός Στάσιμος με το 6/12/82 ΠΔ. Παραδοσιακός Οικισμός. Σχέδιο Διανομής. Απόφαση Νομάρχη / ΦΕΚ Οριοθέτησης & Σχέδιο οριοθέτησης. Αρτιότητα (κανόνας), Όροι δόμησης (ΦΕΚ), Ειδικοί όροι δόμησης (Απόφαση / ΦΕΚ). Ειδικά στοιχεία: Στοιχεία για ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ/ΖΟΕ (ΦΕΚ και χάρτες).

Η κ. Καραλαριώτου από την πλευρά της υπογράμμισε ότι «τα αποτελέσματα της συνεργασίας θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο καθώς αφορούν στην καταγραφή της ισχύουσας πολεοδομικής κατάστασης».

Το έργο παρουσίασαν, εκ μέρους της Ομάδας Εργασίας Λάρισας του ΤΕΕ, η κ. Γιαννιού και η κ. Κασιτεροπούλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως «υπάρχει πλήρης καταγραφή των όρων δόμησης για όλους τους οικισμούς» παρέχοντας έτσι πληροφορίες σε οποιονδήποτε πολίτη θέλει να κτίσει (τετραγωνικά, όρους δόμησης κλπ) διευκολύνοντάς τον αντί να χρειάζεται να καταφύγει, απευθύνοντας ερωτήματα σε Υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία, η Τεχνική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κ.ά..

Με τη διευκρίνιση ότι το υλικό έχει πληροφοριακό χαρακτήρα «και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά το ρόλο των αρμοδίων υπηρεσιών».

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όπως διευκρινίζεται από το ΤΕΕ, οι ομάδες εργασίας αποτελούνταν από τους εξής: Στη Λάρισα: Γιαννιού Άννα (συντονίστρια), Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας. Κασιτεροπούλου Δωροθέα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Γκούμας Αντώνιος, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Σπυρόπουλος Θωμάς, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός.

Στα Τρίκαλα: Κουκούλας Νικόλαος (συντονιστής), Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας. Παιδή Νατάσα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Παρασκευάς Θωμάς, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Ζαφείρης Βασίλειος, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός.

Στην Καρδίτσα: Κανδήλα Θωμαή (συντονίστρια), Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας. Νιζάμη Μαρία-Άννα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Θέος Βασίλειος, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός. Παΐση Βασιλική, Διπλ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass