ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 1-2 ΛΕΠΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ

Νέο "υπερόπλο" κατά της φοροδιαφυγής

* Θα αξιοποιηθεί πρωτίστως για τον έλεγχο των 1,2 εκατ. φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 22:10
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων παρουσίασες χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων παρουσίασες χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ

Νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών τους δηλώσεων το οποίο μπορεί να εντοπίζει αδήλωτα εισοδήματα με διαδικασίες εξπρές - μέσα σε μία μόλις εβδομάδα - θέτει σε εφαρμογή το υπ. Οικονομικών ενισχύοντας σημαντικά το οπλοστάσιο του στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. 

Το νέο σύστημα θα αξιοποιηθεί καταρχήν για τον έλεγχο των 1.270.000 φορολογουμένων που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες καταθετών που έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών με βάση την προτεραιοποίηση που έχει γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίωσε το νέο νόμο με το "καρότο" λόγω των μικρότερων ποινών που προβλέπει για όσους εντάσσονται σε αυτόν. Αλλά, όπως τόνισε, το νέο λογισμικό είναι το "μαστίγιο" που δίνει το μήνυμα σε όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα δηλώσουν γιατί το υπουργείο Οικονομιών έχει πλέον τον μηχανισμό για να τους εντοπίσει.
Το νέο λογισμικό επεξεργάστηκε ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών και παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσακαλώτος, η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα μέσα από διασταυρώσεις των στοιχείων των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων του ελεγχόμενου να εντοπίζει αποκλίσεις και να καταλήγει σε αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής σε διάστημα μόνο μίας εβδομάδας. Με βάση τον προηγούμενο μηχανισμό διασταυρώσεων απαιτούνταν έως και 1,5 έτος. Έως τώρα για την συλλογή των στοιχείων των καταθέσεων και των εισοδημάτων των ελεγχόμενων φορολογούμενων απαιτούνταν ως 10 μήνες. Άλλοι έξι μήνες έπρεπε να περάσουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασταύρωσης.
Με βάση το νέο σύστημα η συλλογή των στοιχείων γίνεται μέσα σε 1-2 λεπτά ενώ η διασταύρωση και η αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί, στο βαθμό που έχουν εντοπισθεί αποκλίσεις μεταξύ εισοδημάτων και καταθέσεων, ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας μπορεί να χρειασθούν μερικές εβδομάδες όπως διευκρινίστηκε στη συνέντευξη. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι μπορεί να εντοπίζει σε χρόνο ρεκόρ με βάση τα σημερινά δεδομένα τις πρωτογενείς κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων και να τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, διαδικασία που ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα έως τώρα. Πρόκειται, πάντως, σε κάθε περίπτωση για αρχική εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής αφού το τελικό αποτέλεσμα θα εξακολουθεί να προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass