ΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ - ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ - ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ Ν/Σ

"Φιλί ζωής" για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

* Θετικά αντιμετωπίζουν τις διατάξεις του οι επαγγελματικοί φορείς της Λάρισας - Ποιες βελτιώσεις ζητούν

Δημοσίευση: 02 Απρ 2017 22:35

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και με αρκετές αλλαγές, με βάση το αρχικό σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών αναμένεται εντός των ημερών να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές καθώς οι τράπεζες έχουν διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις επί διατάξεων του νομοσχεδίου, όπως π.χ. να τεθεί το κατώτατο όριο χρεών, που επιτρέπεται να εντάσσονται στον συμβιβασμό στις 50.000 ευρώ και όχι στις 20.000 ευρώ που είναι τώρα, ωστόσο το πρώτο μεγάλο βήμα για τη σωτηρία χιλιάδων επιχειρήσεων έγινε…

Οι επαγγελματικοί φορείς της Λάρισας, αν και οι όροι ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν καλύπτουν όλους τους επιχειρηματίες, ωστόσο διάκεινται θετικά απέναντί του. Εκτιμούν πως το νομοσχέδιο αποτελεί "σωσίβιο" καθώς όπως τόνισαν στην "Ε" θα δώσει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης οφειλών τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και προς το Δημόσιο. Και αυτό γιατί εκτός από τη ρύθμιση που θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησης και της πραγματικής ικανότητας εξυπηρέτησης των οφειλών της, θα μπορεί να περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις επιτοκίων, επιμηκύνσεις περιόδου αποπληρωμής έως και διαγραφές οφειλών...

" Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και μικρομεσαίους της αγοράς, σχολιάζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ καθώς για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα εξωδικαστικό πλαίσιο, που δίνει την ευκαιρία σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση να συγκεντρώσει όλους τους πιστωτές της, προκειμένου να ρυθμίσει όλα τα χρέη της. Ωστόσο όπως πρόσθεσε για να είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν μαζικότερη, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ένταξης σε αυτόν και στους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον οι τελευταίοι παραιτηθούν από άλλες ρυθμίσεις ή από το δικαίωμα υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του ν. Κατσέλη».

Ανάλογη είναι και η θέση και των επαγγελματοβιοτεχνών του νομού, με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννη να δηλώνει κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση ότι αν και απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις, όπως μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την επιλεξιμότητα των μικρών επιχειρήσεων ενώ ως προς τις οφειλές, προτείνεται να μειωθεί το κατώφλι χρέους στις 10.000 ευρώ, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Σε κάθε περίπτωση και μετά την τελευταία εξέλιξη που διεύρυνε τον κύκλο των ωφελουμένων και αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, που ενέταξε στη ρύθμιση και τα κόκκινα δάνεια των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μπορούν να ενταχθούν όλες, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων και των ατομικών, με συνολικές οφειλές σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τράπεζες, έως 31/12/16, από 20.000 ευρώ και πάνω.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει και καθώς ήδη το Υπ. Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, ας κωδικοποιήσουμε μερικά σημαντικά σημεία του:

* Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που ως τα τέλη του 2016 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου του 2016.

* Το σχέδιο νόμου καταρχήν προβλέπει ότι δυνατότητα ένταξης έχουν και μικρές  υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδά τους μόνο σε μία χρήση κατά την τελευταία τριετία.

* Για να μπορέσουν να υπαχθούν οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ρύθμιση, θα πρέπει όσες διαθέτουν απλογραφικό λογιστικό σύστημα να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

* Όσες τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: Σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης είχαν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή να είχαν θετική καθαρή θέση.

* Από τη ρύθμιση μένουν εκτός οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση μπορούν να υπαχθούν στον ν. Κατσέλη, ενώ εκτός της ρύθμισης μένουν και όσες επιχειρήσεις έχουν το 85% της οφειλής τους σε έναν πιστωτή.

* Κάθε οφειλέτης, εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις, μπορεί να υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή του στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών έως την 31η Δεκεμβρίου 2018. Αποκλείεται η υποβολή δεύτερης αίτησης από τον ίδιο οφειλέτη, όσο εκκρεμεί η πρώτη.

* Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα τηρείται στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ.

* Στην αίτηση θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν στον αριθμό και στις οφειλές ανά πιστωτή καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του. Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί, είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί.

* Μετά την υποβολή της αίτησης η ΕΓΔΙΧ ορίζει έναν συντονιστή από το ειδικό μητρώο που έχει συστήσει και ο οποίος καλείται να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη και τους πιστωτές και να επιβλέψει έως το τέλος τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των οφειλών.

* Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία 3/5 των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο.

* Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και εάν αιτηθεί προς τούτο το 50% των πιστωτών μιας επιχείρησης.

* Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση προβλέπεται πως οι μηνιαίες δόσεις ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορεί να είναι μέχρι και τις 120 και η ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.

 * Το μόνο που δεν θα μπορεί διά νόμου να διαγραφεί, είναι η βασική οφειλή από παρακρατούμενες εισφορές για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

* Προβλέπεται η διαγραφή των παρακρατούμενων φόρων και ειδικότερα του ΦΠΑ και του ΦΜΥ. Επίσης όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σ/ν πριν ξεκινήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, από τις απαιτήσεις των πιστωτών προαφαιρούνται, το σύνολο των τόκων υπερημερίας των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, ποσοστό 95% των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό 85% των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

* Ο πιστωτής και ο οφειλέτης μπορούν να διαμορφώσουν ελεύθερα το περιεχόμενο της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών.

* Η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στη μειοψηφία, αλλά θα δίνεται προστασία στους μικρούς πιστωτές, οι οποίοι μπορούν να διεκδικήσουν στο ακέραιο το σύνολο των απαιτήσεών τους.

* Οι ρυθμίσεις της σύμβασης εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης οφειλών δεν επιτρέπεται να φέρουν οποιονδήποτε πιστωτή σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

* Όταν οι πιστωτές και ο οφειλέτης φθάνουν σε συμφωνία, κατατίθεται στο οικείο Πρωτοδικείο για επικύρωση.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass