ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Η "ΚΟΝΤΡΑ" ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ

Στο στόχαστρο της γ.γ. Εμπορίου τα φθηνά αρνιά

* Κτηνοτρόφοι μιλούν για αθρόες ελληνοποιήσεις - Πως δικαιολογούν οι αλυσίδες την χαμηλή τιμή

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 22:05

 Τις προωθητικές ενέργειες των σούπερ μάρκετ έχει θέσει στο στόχαστρό της η γγ Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, ώστε να αποφευχθούν παραπλανήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες με σχετικό έγγραφό της, ζητάει ενημέρωση από συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετικά με τις προωθητικές τους ενέργειες με αιχμή το αρνί του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή αναφορά στο φυλλάδιο προσφορών συγκεκριμένης εταιρείας για το διάστημα της Μ. Εβδομάδας, που αναφέρει ότι πωλείται αρνάκι γάλακτος νωπό ολόκληρο «μόνο για λίγο, 5,29 ευρώ το κιλό» και νωπό ή τεμαχισμένο σε «μοναδική τιμή», η γ.γ. ζητάει ακριβή ενημέρωση μέχρι και σήμερα σχετικά με το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η ένδειξη «μόνο για λίγο» και αν η εξάντληση των αποθεμάτων συνεπάγεται αύξηση τις τιμής που διαφημίζεται. Ζητά επίσης να μάθει ποιος είναι ο αριθμός των τεμαχίων των αρνιών με τη συγκεκριμένη τιμή και ποια είναι η τελική τιμή των προϊόντων κρέατος που αναφέρονται στο φυλλάδιο με την ένδειξη «σε μοναδική τιμή».

Επισημαίνεται ότι η παροχή, εκ μέρους του προμηθευτή, ασαφών πληροφοριών στον καταναλωτή, ελέγχεται ως αθέμιτη πρακτική κατά το Ν 2251/94.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΙΜΩΝ

Σε κάθε περίπτωση η τιμή του οβελία και φέτος βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ φορέων της αγοράς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα σούπερ μάρκετ εισήλθαν στην αγορά νωρίς και ιδιαίτερα επιθετικά, κάνοντας προσφορές ελκυστικές για τον καταναλωτή, που δημιουργούνται σκόπιμα για να λειτουργούν ως κράχτες αγοράς και άλλων προϊόντων. Η κατάσταση αυτή, που φαίνεται πως ξεπερνά τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού, φέρνει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, καθώς βγαίνουν διαφημιστικά με αιγοπρόβειο κρέας πολύ κάτω από το κόστος χονδρικής.

Εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα ζωντανά ζώα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα οποία σφάζονται χωρίς την παρουσία κτηνιάτρου και στη συνέχεια πωλούνται σε χαμηλές τιμές ως ελληνικά. Την ιδια στιγμή τονίζουν πως έχει σημασία να εξετάζει ο καταναλωτής την ποιοτική κατηγορία των αμνοεριφίων και την την ημερομηνία σφαγής επειδή είναι δυνατόν, να έχουν σφαγεί τα αμνοερίφια ένα ή δύο μήνες νωρίτερα και αφού διατηρήθηκαν σε συνθήκες κενού αέρος να προσφέρονται σήμερα στην αγορά ως νωπά…

Από την άλλη πλευρά στελέχη των σουπερ μάρκετ διατείνονται πως τα αμνοερίφια είναι ελληνικά και η χαμηλή τους τιμή οφείλεται σε συμφωνίες που γίνονται με κτηνοτρόφους της χώρας από πολύ νωρίς. Λόγω μάλιστα του ανταγωνισμού που επικρατεί μεταξύ των αλυσίδων, δεν επιδιώκουν κανένα κέρδος από την πώληση των αμνοεριφίων, παρά μόνο να φέρουν τον πελάτη στο κατάστημα, από όπου θα προμηθευτεί και τα υπόλοιπα ψώνια του. Εν ολίγοις λειτουργούν ως κράχτες αγοράς όλων των προϊόντων τους…

ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Σε κάθε περίπτωση οι κρεοπώλες της Λάρισας κάνουν λόγο για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά με τις τιμές να κυμαίνονται, όπως και πέρυσι στα 8 ευρώ κατά μέσο όρο για το αρνί και στα 9 κατά μέσο όρο στο κατσίκι. Στα μεγάλα σουπερ μάρκετ κατά μέσο όρο η τιμή στο αρνί κυμαίνεται στα 5,50 ευρώ το αρνί και στα 6,50 ευρώ το κατσίκι, αλλά σήμερα Μ. Παρασκευή είναι δύσκολο να προμηθευτεί νωπά αμνοερίφια καθώς οι περισσότερες παραγγελίες έχουν κλείσει.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass