ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στη Λάρισα η έδρα του περιφερειακού Επιμελητηρίου

* Αποκτούν νέο και ενισχυμένο ρόλο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας τα τέσσερα τοπικά της Θεσσαλίας - Οι αλλαγές που έρχονται…

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 22:00
 Από τη συνάντηση του γγ Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ Από τη συνάντηση του γγ Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ

Εν αναμονή του νέου αναμορφωμένου και βελτιωμένου θεσμικού πλαισίου της επιμελητηριακής νομοθεσίας, που θα ανοίξει και επισήμως το δρόμο για την ανάδειξη των διοικήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας, βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος του ν. Λάρισας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ενώ οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για τις παρατάξεις και τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου κορυφώνονται, η ομάδα εργασίας ολοκληρώνει άμεσα την κωδικοποίηση του και το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαΐου.

Η πρόσφατη επίσκεψη του γ.γ. Εμπορίου Αντ. Παπαδεράκη στη Λάρισα, του καθ΄υλη αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους για την εκπόνηση του ν/σ και οι συζητήσεις που έγιναν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, στο περιθώριο της παρουσίασης του άλλου ν/σ για τις λαϊκές αγορές, "φώτισαν" κάποιες πτυχές του νομοθετήματος και διευκρινίστηκαν σημαντικά διατάξεις του. Βεβαίως, αν και παραμένουν ακόμη κάποια θολά σημεία για την εκλογική διαδικασία και ειδικά για το ποιοι εκ των μελών του ΓΕΜΗ θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ωστόσο τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου είναι γνωστά.

Εν προκειμένω, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, η όλη αναμόρφωση του επιμελητηριακού "χάρτη" γίνεται προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικά, ενώ τα 4 υφιστάμενα επιμελητήρια της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν και παράλληλα θα συσταθεί ένα ακόμη Επιμελητήριο, περιφερειακού χαρακτήρα, με έδρα της Λάρισα, που θα διοικείται από περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο.

 Σε κάθε περίπτωση οι επικείμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την παρούσα δομή, την Καλλικρατική και σαφώς το νέο επιμελητηριακό τοπίο που θα προκύψει θα είναι τελείως διαφορετικό, μιας και οι νέες διοικήσεις που θα προκύψουν θα αναδείξουν και το νέα τους περιφερειακό συμβούλιο.

Ο. κ. Αδάμ μεταφέροντας στην "Ε" την όλη συζήτηση που είχε με τον Παπαδεράκη επί του νομοσχεδίου, τόνισε πως ο γγ του επισήμανε πως "τα Επιμελητήρια πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην προσπάθεια ανάπτυξης και μετασχηματισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό και αποσκοπώντας στην υπέρβαση δυσλειτουργιών έχει ληφθεί η νομοθετική πρωτοβουλία ώστε τα Επιμελητήρια να αποτελέσουν σημείο τομής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι άξονες της επικείμενης τροποποίησης είναι τρεις:

* Πρώτον, η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα μέλη των Επιμελητηρίων από τη σύσταση της επιχείρησης, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Προς αυτή την κατεύθυνση προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων μέσα στα Επιμελητήρια, τα οποία θα αναδειχθούν σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις, μεσολαβώντας μεταξύ του επιχειρηματία και της δημόσιας διοίκησης.

* Δεύτερον, η ενίσχυση του ρόλου των Επιμελητηρίων ως συμβούλων της Πολιτείας -για θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Οι παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, αλλά στοχευμένες και αρωγοί στους σχεδιασμούς και στην υλοποίηση μιας εκάστης αναπτυξιακής πολιτικής, που αφορά το εμπόριο, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, τα επαγγέλματα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

* Τρίτον, η ανάδειξη των Επιμελητηρίων σε βασικούς φορείς σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει σε αυτή τη φάση η σύσταση των Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων, στα οποία θα συμμετέχει το σύνολο των Επιμελητηρίων της οικείας Περιφέρειας και θα έχουν ως βασική αποστολή την υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και την ενίσχυση συνεργειών μεταξύ των Επιμελητηρίων της ίδιας Περιφέρειας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο όπως προαναφέραμε θα έχει έδρα στη Λάρισα και ο ρόλος τους θα είναι καθοριστικός καθώς θα συντονίζει τα επιμέρους τοπικά επιμελητήρια των 4 Θεσσαλικών νομών, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα υποβάλλει προτάσεις προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας.

Η οργανική δομή του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας ενώ στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

 * Τα τέσσερα υφιστάμενα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως " τοπικά Επιμελητήρια" και θα αποκτήσουν διακριτή και ευέλικτη διοικητική δομή. Οι αρμοδιότητές τους θα περιλαμβάνουν την υλοποίηση και χωρική εξειδίκευση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη του Επιμελητηρίου με έδρα στην χωρική ενότητα αρμοδιότητάς τους και τη συνεισφορά τοπικά εξειδικευμένων εισηγήσεων και προτάσεων στα πλαίσια του ρόλου των Επιμελητηρίων ως σύμβουλων της πολιτείας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μια σημαντική αλλαγή επέρχεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού, είναι η σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠΕΙΧ), εντός των Επιμελητηρίων, ως λειτουργικές μονάδες αιχμής, οι οποίες θα μεσολαβούν μεταξύ του επιχειρηματία και της δημόσιας διοίκησης.

Οι αρμοδιότητες τους θα είναι διοικητικού χαρακτήρα, ενώ θα αντιστοιχούν σε διαδικασίες και δραστηριότητες δημοσίου δικαίου που αντιστοιχούν στο σύνολο του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ και τις υπηρεσίες αρχικής συμβουλευτικής μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική τομή δημόσιας παρέμβασης στην ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΕΙΧ.).

 Εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες, κάθε Επιμελητήριο θα μπορεί να ορίσει «πακέτο» παρεχόμενων υπηρεσιών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα μέλη που καταβάλλουν συνδρομές. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ωφέλεια της προαιρετικής συνδρομής και θα καταστεί δυνατή η αύξηση των εσόδων των επιμελητηρίων. Εν ολίγοις η συνδρομή θα εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική, αλλά όσοι την καταβάλλουν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε «πακέτο» παρεχόμενων υπηρεσιών.

 Άλλες σημαντικές αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο είναι ότι:

* Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) θα αποτελέσει και το μητρώο των μελών των επιμελητηρίων.

* Θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική εγγραφή στο ΓΕΜΗ οι ατομικές επιχειρήσεις που αφορούν τις εξής δραστηριότητες: φαρμακοποιοί, ιατροί, λογιστές-οικονομολόγοι, μηχανικοί, αγρότες και δικηγόροι. Για τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρήσεις θα οριστούν χαμηλά τέλη εγγραφής και τήρησης μερίδας ΓΕΜΗ.

* Θα επιτρέπεται υπό όρους η ίδρυση εταιρειών από τα επιμελητήρια ή η συμμετοχή τους σε εταιρείες. Τα επιμελητήρια θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με τις εν λόγω εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα εκτελούν το 50% του οικονομικού αντικειμένου του έργου με ίδια μέσα.

* Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης ισολογισμών από ορκωτούς λογιστές, ενώ θα τεθούν λειτουργικά και ποσοτικά κριτήρια για την επιχορήγηση δραστηριοτήτων από τα επιμελητήρια. Η υποχρέωση θα εξακολουθεί να ισχύει για όσα επιμελητήρια έχουν συστήσει ή συμμετέχουν σε εταιρείες.

* Θα τεθούν ποσοτικά όρια και στη χρηματοδότηση εκδοτικών δραστηριοτήτων και ενεργειών προβολής των επιμελητηρίων.

* Θα υπάρξει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών.

 Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass