ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΕΑΡΙΝΩΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ - ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΙΟΥ

Από την Τρίτη νέες εκπτώσεις στην αγορά

* Πιέζουν για άνοιγμα και των 52 Κυριακών του έτους οι δανειστές - Αντιδρά η ομοσπονδία υπαλλήλων

Δημοσίευση: 26 Απρ 2017 22:08

Ένα ακόμη ανοιξιάτικο "στοίχημα" για το εμπόριο της Λάρισας θα αποτελέσει το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων του έτους, που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Με εδραιωμένη τη άποψη του επιχειρηματικού κόσμου δεν βοηθά ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν το τζίρο τους, η "μίνι" ανοιξιάτικη εκπτωτική περίοδος θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 10 Μαΐου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το νόμο προαιρετικά τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν και την Κυριακή 7 Μαΐου (ως πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης ανοιξιάτικης εκπτωτικής περιόδου), από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η διοίκηση του εμπορικού συλλόγου Λάρισας εντός των ημερών θα ανακοινώσει και το προτεινόμενο ωράριο λειτουργία των καταστημάτων μελών του, που ως συνήθως θα είναι έως τις 3 το μεσημέρι.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την εγκύκλιο εφαρμογής του άρθρου 114 του ν. 4446/2016 της γ.γ. Εμπορίου, η διάρκεια και ο προγραμματισμός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων άλλαξε. Πλέον, ο συνολικός αριθμός τους ορίστηκε στις 30 από 20 που ήταν έως τώρα και παρέχεται η δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες, ύστερα από γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των επαγγελματικών οργανώσεων, να αποφασίσουν την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων διαφορετικές χρονικές περιόδους και όχι υποχρεωτικά κατά το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου.
Ωστόσο όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας, στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΜΕΘ) πρότειναν και έγινε δεκτό από τον αντιπεριφερειάρχη, τα δεκαήμερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων, των εαρινών του Μαΐου και των φθινοπωρινών του Νοεμβρίου, να μείνουν ως έχουν και οι τακτικές εκπτώσεις, καλοκαιρινές και χειμερινές να επεκταθούν κατά 5 ημέρες.
Όπως είναι γνωστό επίσης κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Σε κάθε περίπτωση αν και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ένας θεσμός που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, καθώς μετά το πέρας του εκπτωτικού δεκαημέρου, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών αποτιμά το τζίρο του, χειρότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι προσδοκίες δεν λείπουν. Οι καταναλωτές προσδοκούν χαμηλότερες τιμές και οι έμποροι την ανάκαμψη της αγοραστικής κίνησης…
Παρενθετικά να θυμίζουμε πως ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων ξεκίνησε το 2014 και πολλάκις οι έμποροι έχουν ζητήσει να καταργηθούν, αφού με την απελευθέρωση των προσφορών και τη δυνατότητα που έχουν να κάνουν προσφορές όλο το χρόνο, δεν έχουν νόημα, τουναντίον εκφυλίζουν τις δύο πραγματικές περιόδους των εκπτώσεων. Ωστόσο δεν έχουν εισακουστεί και ένα ακόμη στοίχημα για την αγορά θα "παιχτεί" από την ερχόμενη εβδομάδα…
ΑΝΟΙΚΤΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ανακοίνωσε χθες επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα πως στο προσχέδιο της συμφωνίας, που απέστειλαν οι δανειστές της χώρας στην κυβέρνηση, διατυπώνεται η απαίτηση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΟΙΥΕ, «το προσχέδιο προβλέπει την πλήρη κατάργηση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, είτε αυτοί αφορούν στο μέγεθος του καταστήματος είτε στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα. Η Ομοσπονδία μας, εδώ και καιρό, είχε προειδοποιήσει ότι η νομοθέτηση των 8 Κυριακών είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους νεοφιλελεύθερης απελευθέρωσης της κυριακάτικης λειτουργίας.
Είναι εμφανές ότι οι γνωστοί υποστηρικτές της τρόικας/θεσμών (ΣΕΒ-ΣΕΛΠΕ, με την ανοχή της κυβέρνησης, βάζουν πλάτη υπέρ των μεγάλων εμπορικών ομίλων, των πολυεθνικών και των malls, προκειμένου να τελειώνουν μια και καλή με τους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές θα σημάνει εξόντωση του κλάδου, περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία, περισσότερους μισθούς πείνας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Η κυβέρνηση οφείλει να μην μπει καν στη συζήτηση αυτή, ούτε και να "διαπραγματευτεί" ένα μικρότερο συμβιβαστικό "πακέτο" για λιγότερες Κυριακές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass