ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο υποθέσεις που «μυρίζουν» φοροδιαφυγή

* Ανεπίσημη επίσκεψη Πιτσιλή στη Λάρισα όπου συναντήθηκε με τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και της ΥΕΔΕΕ

Δημοσίευση: 27 Απρ 2017 22:07
Σημαντικά θέματα που αφορούν και στις τρεις υπηρεσίες του νομού συζήτησε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Σημαντικά θέματα που αφορούν και στις τρεις υπηρεσίες του νομού συζήτησε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ

Την επιτάχυνση του ελεγκτικού αντικειμένου των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με άμεση προτεραιότητα των υποθέσεων που παρουσιάζουν υψηλότερη εισπραξιμότητα και κίνδυνο φοροδιαφυγής, ζήτησε από τους προϊσταμένους των δύο εφοριών και της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) του νομού ο επικεφαλής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ανεπισήμως βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή της Α΄Δ.Ο.Υ. Ζήση Μπαλμπούζη, τη διευθύντρια της Β΄Δ.Ο.Υ. Ελένη Τζιόρτζιου και τον διευθυντή της ΥΕΔΕΕ Πασχάλη Τζιαστούδη, με τους οποίους συζήτησε τόσο για την πορεία και τους τρόπους ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων όσο και για θέματα που άπτονται της δομής και της οργάνωσης των τοπικών ελεγκτικών υπηρεσιών στο νομό.

Η συνάντηση αν και έγινε σε χαλαρό κλίμα καθώς η επίσκεψη είχε ιδιωτικό χαρακτήρα (και έγινε μάλιστα στο ξενοδοχείο "Ιmperial" το πρωί της περασμένης Πέμπτης), εξελίχθηκε σε ουσιώδη καθώς συζητήθηκαν και δρομολογήθηκαν λύσεις σε σημαντικά θέματα που αφορούν και στις τρεις μονάδες της φορολογικής διοίκησης .

ΣΤΟ ΣΔΟΕ Η ΥΕΔΕΕ

Παρενθετικά να σημειώσουμε, πως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η υποδιεύθυνση ΥΕΔΕΕ της Λάρισας α εγκατασταθεί οριστικά στο κτίριο του πρώην ΣΔΟΕ (επί της Στ. Φράγκου), όπου σε ανεξάρτητους και ξεχωριστούς χώρους του κτιρίου, πιθανότατα θα εγκατασταθούν και άλλες υπηρεσίες του υπ. οικονομικών.

Ο κ. Πιτσιλής κατέγραψε όλα τα θέματα που έθεσαν οι τρείς προϊστάμενοι, αλλά βεβαίως το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στο φοροελεγκτικό κομμάτι δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να "χειριστεί" η φορολογική διοίκηση υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις σοβαρής παραβατικότητας και μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.

 Όπως τους επισήμανε το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων πρέπει να επικεντρωθεί στις υποθέσεις των ετών 2012-2016, καθώς το 60% των ελέγχων θα καλύψει αυτήν την πενταετία, η οποία στην πραγματικότητα είναι το χρονικό διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της νέας φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και της έξαρσης της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής λόγω της κατακόρυφης αύξησης των φόρων. Σε κάθε περίπτωση θα τηρείται η αναλογία ελέγχου κατά 60% των υποθέσεων της τελευταίας πενταετίας και κατά 40% για την προγενέστερη περίοδο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν και οι οποίες εμπεριέχονται και σε σχετική εγκύκλιο που τους εστάλη η κατάταξη των υποθέσεων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια - τα οποία δεν δημοσιοποιούνται - ενώ στις περιπτώσεις που οι επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν στοιχεία, τα οποία διαφοροποιούν την κατάταξη, τότε μπορούν να προχωρήσουν σε έλεγχο άλλων υποθέσεων που θεωρούν ότι έχουν υψηλή εισπραξιμότητα ή κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, ψηλά στη λίστα των ελέγχων θα βρίσκονται οι υποθέσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία, καθώς και οι υποθέσεις της λεγόμενης "αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας" βάσει στοιχείων από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Εν ολίγοις από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων σε κάθε εφορία, ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις "που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, ακολουθώντας φθίνουσα σειρά ταξινόμησης" με βάση τα κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής. Επιπλέον ο κ. Πιτσιλής αλλάζοντας το μίγμα επιλογής και προτεραιοποίησης των ελέγχων που θα διενεργήσει εντός του έτους η ΑΑΔΕ, τους εξήγησε πως πρέπει να ελέγχονται και να ολοκληρώνονται άμεσα, εντός του 2017:

- Εισαγγελικές παραγγελίες και εκθέσεις ελέγχου αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας (βάσει τραπεζικών λογαριασμών κλπ).

- Εκθέσεις ελέγχων του ΣΔΟΕ και της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.

- Υποθέσεις όπου οι φορολογούμενοι ζητούν επιστροφές φόρων.

- Αν έχει εκδοθεί ήδη μέχρι σήμερα σημείωμα διαπιστώσεων και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

- Αν έχει γίνει η διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου και διαπιστώθηκε μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων ή αν πρόκειται για επανάληψη ελέγχου.

- Υποθέσεις από διασταυρώσεις και ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass