Η ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Στο προσκήνιο εκ νέου η πληρωμή φόρων με τον μήνα

* Θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεων έως 12 μήνες για να αποτραπούν, όσο είναι δυνατόν, οι κατασχέσεις…

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2017 22:15

Ένα σκηνικό τρόμου γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εξαιτίας της διόγκωσης των χρεών, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με αιχμή τη διεύρυνση του αριθμού των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, θα αρχίσει να εκτυλίσσεται το επόμενο διάστημα. 

Από τη στιγμή που μήνα με το μήνα οι οφειλές των φορολογουμένων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, θεωρείται αναπόφευκτο πως τα δικαστικά τμήματα των οικονομικών υπηρεσιών θα πάρουν "φωτιά", επιβάλλοντας με καταιγιστικούς ρυθμούς τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Επισημαίνουμε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζήτησε πρόσφατα από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών την αύξηση του ορίου των 1.300 ημερήσιων κατασχετηρίων ανά τράπεζα σε 1.800 για το διάστημα μέχρι την 31 Ιουλίου 2017. Η αρχική απάντηση από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ήταν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μία τόσο μεγάλη αύξηση του όγκου των κατασχετηρίων αλλά έδωσαν μια αρχική πρώτη καταφατική απάντηση ότι θα προσπαθήσουν να αυξήσουν τον αριθμό, με ότι αυτό σημαίνει για τους οφειλέτες…

 Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ,  τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία από την αρχή του έτους άγγιξαν τα 3,3 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον Μάρτιο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 658 εκ. Στο ίδιο διάστημα επιβλήθηκαν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 50.399 οφειλέτες. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, συνολικά 889.455 φορολογούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις ενώ κατά μέσο όρο κάθε εργάσιμη μέρα διατάσσονται 800 νέες κατασχέσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.623.306 οφειλέτες ενώ, σύμφωνα με το μνημόνιο, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 3.974.364 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Τον Μάρτιο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 77.906 άτομα ενώ πάνω από ένας στους δύο οφειλέτες (ποσοστό 54,8%) είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις.  Τον Μάρτιο επιβλήθηκαν 16.406 νέες κατασχέσεις ενώ συνολικά στο πρώτο τρίμηνο έγιναν 50.399.

Στο μεταξύ στα 22,4 δισ. ευρώ εκτίναξε τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ η μεταφορά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ. Όπως προκύπτει από την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου στο τέλος Μαρτίου 2017 το συνολικό ποσό των οφειλών που είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ ήταν 18,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις άγγιξαν τα 22,4 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό, ότι μετά την απόφαση για μεταφορά και των φοροοφειλετών στο Κέντρο, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2017 (Ιανουάριος - Μάρτιος) προστέθηκαν 335.925 νέοι οφειλέτες, με αποτέλεσμα συνολικά να αγγίζουν πλέον, τους 665.495.

Τα νέα χρέη που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ και μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαβίβαση, καθώς δεν έχουν μεταφερθεί για παράδειγμα, οι μικροοφειλέτες του ΟΑΕΕ.  Λόγω της διόγκωσης των οφειλών αύξηση παρατηρήθηκε και στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών καθώς στο πρώτο 3μηνο του 2017 εστάλησαν 269.913 «ραβασάκια» σε οφειλέτες προειδοποιώντας πως αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν εντός 20ημέρου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. 

ΦΟΡΟΣ… ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ

Όλες αυτές οι οφειλές είναι επόμενο να δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, καθώς δείχνουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας και των δυνατοτήτων των φορολογουμένων.  Το γεγονός μάλιστα ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την μηνιαία πληρωμή των φόρων δείχνει ότι ο προβληματισμός αρχίζει και γίνεται μεγάλη ανησυχία…

 Όπως λέγεται εντός του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παραδώσει στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μελέτη η οποία θα μετρά τις επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα από την καθιέρωση του συστήματος πληρωμής φόρων με το μήνα. Η ουσία της συγκεκριμένης παρέμβασης έχει να κάνει με το γεγονός ότι για τους περισσότερους φορολογούμενους οι μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις συγκεντρώνονται στο τέλος κάθε έτους με αποτέλεσμα πολλοί να μην καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και έτσι να φουσκώνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Ενδεικτικά ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και το τέλος του έτους, ο ΕΝΦΙΑ πληρώνεται συνήθως σε τέσσερις ή πέντε δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και το τέλος του έτους ή και τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου και τα τέλη κυκλοφορίας πληρώνονται έως το τέλος κάθε έτους.

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που διαθέτουν πιστωτική κάρτα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κάθε φορολογική οφειλή από 6 - έως 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν και αυτοί εφόσον το επιθυμούν τους φόρους μέχρι και 12 δόσεις.

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass