ΜΕΣΟ ΦΟΡΟ 637 ΕΥΡΩ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ EΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ

"Φουσκώνουν" μέρα με τη μέρα τα εκκαθαριστικά

* Σε χαλαρούς ρυθμούς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων - Ούτε το 10% δεν έχει υποβληθεί ακόμη…

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2017 22:08

Σε χαλαρούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Αν και έχουν συμπληρωθεί 34 ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μόλις 554.437 φορολογούμενοι σε σύνολο 6 εκ. φορολογουμένων, ήτοι λιγότεροι από το 10% του συνόλου, έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους.

Οι περισσότεροι μάλιστα εξ αυτών είναι κυρίως δικαιούχοι τα οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ και θα έπρεπε να μεριμνήσουν για την υποβολή του σχετικού εντύπου.  Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι περισσότερες δηλώσεις είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει όφελος για τα κρατικά ταμεία. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ανέρχονται σε 290.787 και αποτελούν το 53,8% του συνόλου.
Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, λόγω χρεωστικών εκκαθαριστικών, ανέρχονται σε 176.161, αποτελούν το 31,78% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα και το συνολικό ποσό που οφείλουν ανέρχεται στα 112,3 εκατ. ευρώ. Καθένας από αυτούς θα πληρώσει κατά μέσον όρο 637,5 ευρώ. Ωστόσο, ο μέσος φόρος σταδιακά θα αυξηθεί και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ όταν θα υποβληθούν και οι πιο "βαριές" φορολογικές δηλώσεις από φορολογούμενους με εισόδημα από ακίνητα και ελευθέρια επαγγέλματα. Πέρυσι ο μέσος φόρος του χρεωστικού εκκαθαριστικού από τα φυσικά πρόσωπα ήταν 1.629 ευρώ αλλά όπως προαναφέραμε φέτος θα ξεπεραστεί καθώς καλούνται πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ποιοι θα πληρώσουν αυτό το επιπλέον δισεκατομμύριο;
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Από τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής για εισόδημα έως 12.000 αυξήθηκε από το 11% στο 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 35.000 αυξήθηκε από το 33% στο 35% και για εισόδημα από 35.000 ευρώ και πάνω αυξήθηκε από 33% σε 45%
- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%.
- Οι έχοντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματός τους με συντελεστή 26% έως 33% και τη φορολόγησή τους με κλίμακα που ο ανώτατος συντελεστής φθάνει ακόμη και στο 45%. Να σημειωθεί ότι προκύπτουν ελαφρύνσεις από την κλίμακα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως και περίπου 35.000 ευρώ
- όλοι οι φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ λόγω της καθιέρωσης νέας κλίμακας εισφοράς αλληλεγγύης που έχει συντελεστές οι οποίοι φθάνουν ακόμη και το 10% αντί για 8% που ήταν η συντελεστής της προηγούμενης κλίμακας
-οι μισθωτοί που έχουν παράλληλα και εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς αντί για φορολόγηση με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα, το εισόδημα από τις δυο πηγές αθροίζεται και φορολογείται με ενιαία κλίμακα και συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 45%. Με αυτήν την αλλαγή ενώ το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνταν με συντελεστή έως 33%, πλέον φορολογείται με συντελεστή έως και 45%.
-οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς που δηλώνουν εισόδημα άνω των περίπου 21.000 ευρώ λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης του εισοδήματός τους με συντελεστή 13% και τη φορολόγησής τους με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ
Επιστροφή φόρου, λόγω πιστωτικών εκκαθαριστικών, θα λάβουν 87.399 φορολογούμενοι. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, εκτός και αν υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές οπότε και η επιστροφή θα συμψηφιστεί, ανέρχεται περίπου στα 27 εκ. ευρώ. Καθένας από τους ανωτέρω φορολογουμένους θα λάβει 308 ευρώ. Οι πιστωτικές δηλώσεις ανέρχονται στο 15,77% του συνόλου.
Θυμίζουμε πως οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για όσους φορολογουμένους προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι δύο υπόλοιπες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν φέτος τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με το προηγούμενο έτος εξαιτίας της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου.
ΆΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ
Και για φέτος οι πιστωτικές κάρτες θα αποτελέσουν σύμμαχο των πολιτών στην προσπάθειά τους να είναι φορολογικά ενήμεροι. Κι αυτό διότι το σύνολο του φόρου, κάθε διμηνιαία δόση ή και οποιοδήποτε ποσό μπορούν να αποπληρωθούν έως και 12 άτοκες δόσεις. Συγκεκριμένα η Πειραιώς και η Εθνική προσφέρουν 12 δόσεις ενώ Eurobank και Alpha Bank 9 δόσεις.Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass