Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ

Μειώθηκε έως 30% ο τζίρος στα κρεοπωλεία της Λάρισας

* Οι αυξημένες φορολογικές - ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα Σ/Μ πληγή για τον κλάδο - Στις 8 Ιουνίου οι εκλογές για νέα διοίκηση

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2017 22:10
Από τη γενική συνέλευση της συντεχνίας κρεοπωλών ν. Λάρισας στο Επιμελητήριο Από τη γενική συνέλευση της συντεχνίας κρεοπωλών ν. Λάρισας στο Επιμελητήριο

Μπορεί το κρέας να αποτελεί βασικό είδος διατροφής για τον καταναλωτή, ωστόσο η κατανάλωσή του από τα νοικοκυριά της Λάρισας εμφανίζει τάσεις μείωσης…

Αυτή τη διαπίστωση έκαναν οι Λαρισαίοι κρεοπώλες, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσή τους  επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματα πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της έκθεσης «FOOD EXPO». 

Αν και το κρέας καταναλώνεται με υψηλή συχνότητα ωστόσο η κατανάλωσή του εμφανίζει μείωση καθώς τέσσερις στους δέκα καταναλώνει λιγότερο σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν. Η μείωση αυτή, που έχει αντανάκλαση και στους τζίρους των παραδοσιακών κρεοπωλείων της Λάρισας, καθώς στο α΄ φετινό τετράμηνο έπεσαν κατά 15%-30% τουλάχιστον σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οφείλεται εν μέρει στην οικονομική στενότητα (ως επίπτωση της κρίσης) αλλά μερικώς σε λόγους υγείας ή αλλαγής των διατροφικών συνηθειών… Ενδεικτικό της εικόνας αυτής είναι ενώ το κοτόπουλο μέχρι πρότινος ήταν τρίτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης καθώς η τιμή του είναι φθηνότερη…  Στις προτιμήσεις ακολουθεί το βοδινό και τρίτο είναι το χοιρινό κρέας.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας κρεοπωλών του νομού, Χρ. Πάσχος κάνοντας μια αποτίμηση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο τόνισε πως όλοι τους περνούν δύσκολες στιγμές, με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις να επιβαρύνουν οικονομικά.  Με αφορμή μάλιστα την περίοδο του Πάσχα, τα μέλη της συντεχνίας αναφέρθηκαν στον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπέστησαν για μια ακόμη χρονιά από τα σουπερ μάρκετ με την διάθεση των αμνοεριφίων, καθώς όπως τόνισαν "με τις τιμές που τα αγόρασαν από τους παραγωγούς , οι αλυσίδες τροφίμων τα πωλούσαν", ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ποιότητα του κρέατος και στη σχέση εμπιστοσύνης που είναι τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής σημείου πώλησης. Όπως τόνισαν αν και τα σούπερ μάρκετ κερδίζουν μερίδιο στην αγορά κρέατος ωστόσο το κρεοπωλείο αποτελεί το συνηθέστερο σημείο αγοράς, καθώς επτά στους δέκα συνήθως αγοράζει κρέας από το κρεοπωλείο της γειτονιάς και μόνο ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) προτιμά το κρέας των σουπερ μάρκετ.  

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της έρευνας που επικαλέστηκαν, η ποιότητα του κρέατος αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής κρέατος, συγκεντρώνοντας το 44% των αναφορών. Δεύτερο σε σημαντικότητα κριτήριο είναι η διατροφική αξία και οι επιπτώσεις στην υγεία, συγκεντρώνοντας το 29% των αναφορών. Η τιμή εμφανίζεται στην τρίτη θέση, αποτελώντας το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής κρέατος για το 15% των καταναλωτών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως στην περίπτωση αγοράς κρέατος, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, η χαμηλή τιμή από μόνη της χωρίς ένα αποδεκτό όριο ποιότητας και διατροφικής αξίας δεν είναι αποδεκτή. Αν και η προτίμηση στα ντόπια κρέατα είναι κυρίαρχη, η προέλευση αναφέρεται μόνο από το 11% ως το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής κρέατος.

ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 

Τέλος κατά τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Επιμελητήριο, επισημάνθηκαν στα μέλη οι υποχρεώσεις τους για τις ετικέτες επισήμανσης και τους κανόνες στη ζύγιση, η αυστηροποίηση των προστίμων ενώ καθορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων για την Πέμπτη 8 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή θα προκύψει το νέο 5μελές διοικητικό συμβούλιο για την επόμενη τριετία, η νέα ελεγκτική επιτροπή και οι αντιπρόσωποι για  την τοπική και πανελλήνια κλαδική ομοσπονδία.  

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass