ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ Η ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΒΑΛΕ

Στα 729 ευρώ εκτοξεύτηκε ο φόρος εισοδήματος

* Στα 314 ευρώ οι επιστροφές - Ξεκλειδώνει άμεσα ο κωδικός για τους αγρότες - "Παράθυρα" για λιγότερο φόρο…

Δημοσίευση: 24 Μαϊ 2017 22:05

Περίπου ο ένας στους πέντε υπόχρεους πολίτες έχει υποβάλλει έως τώρα την φορολογική του δήλωση, σχεδόν 40 μέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας, στις 30 Ιουνίου. Καθώς έχουμε διανύσει ενάμιση μήνα περίπου από την έναρξη της διαδικασίας (6 Απριλίου), αν και οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι φορολογούμενοι δείχνουν για άλλη μια χρονιά πως δεν βιάζονται να εκπληρώσουν την ετήσια υποχρέωσή τους.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1,2 εκ. δηλώσεις από τα 6,1 εκ. των δηλώσεων που υποβάλλονται κατ΄ έτος, με το μέσο φόρο των χρεωστικών εκκαθαριστικών να "ψηλώνει" συνέχεια και  να προσεγγίζει σήμερα τα 729 ευρώ, προκαλώντας . Σημειώνεται ότι εκτός από το φόρο εισοδήματος, στα χρεωστικά εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί , η μια στις τρεις (ποσοστό 34, 11%) είναι χρεωστική (416.995), οι 198.960 δηλώσεις είναι πιστωτικές (ποσοστό 16.28%) με υποχρέωση επιστροφής φόρου 314 ευρώ και οι 606.431 δηλώσεις (ποσοστό 50,11%) είναι μηδενικές. 

Πάντως αν εξαιρεθεί το πρόβλημα που εντοπίζεται και φέτος με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, τα εισοδήματα των οποίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων και δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών δεν έχει εντοπιστεί για την ώρα κάποια σοβαρή στρέβλωση. Το ζήτημα του κωδικού "037-038" του εντύπου Ε1 που αφορά στους αγρότες αναμένεται άμεσα να ξεκλειδωθεί από το Υπ. Οικονομικών οπότε θα λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα.

Η δήλωση μπορεί από φέτος να γίνεται και μέσω του ιστότοπου της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) ή από το γνωστό ιστότοπο της ΓΓΠΣ (www. gsis.gr) ενώ ο φόρος καταβάλλεται σε τρείς διμηνιαίες δόσεις: Την πρώτη στα τέλη Ιουλίου, την δεύτερη στα τέλη Αυγούστου και την τρίτη στα τέλη Οκτωβρίου .

Για τη συμπλήρωση των δηλώσεων, για μια ακόμη μία φορά επισημαίνουμε τα εξής:

* Για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2016 δεν χρειάζεται να δηλώσουν αποδείξεις. Το αφορολόγητο όριο ή διαφορετικά η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ παρέχεται χωρίς να απαιτούνται αποδείξεις.  

* Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του 2016, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

«ΠΑΡΑΘΥΡΑ» ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ

Στο μεταξύ μισθωτοί και συνταξιούχοι αξιοποιώντας πέντε διαφορετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές, μπορούν να πετύχουν σημαντική μείωση φόρου.  Οι διατάξεις αυτές είναι  οι εξής:

* Εκπτώσεις λόγω τέκνων: Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

* Έκπτωση δαπανών για ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά το 10% των ετήσιων εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου εφόσον τα έξοδα αυτά υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματός του. Ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών δεν μπορεί το ποσό της μείωσης να είναι πάνω από τις 3.000 ευρώ.

* Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν πέρυσι οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Δηλαδή εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους.

* Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών: Για τους συνταξιούχους οι οποίοι εντός του 2016 ήταν άνω των 65 ετών, δηλαδή γι’ αυτούς που γεννήθηκαν μέχρι και την 31η-12-1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Δηλαδή το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% και στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος)

* Έκπτωση χρηματικών δωρεών: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική κλίμακα μειώνεται κατά 10% των χρηματικών δωρεών προς τους ιερούς ναούς, το Δημόσιο ή δημόσιους φορείς που λειτουργούν για κοινωφελείς σκοπούς, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν 100 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει στο συνολικό ποσό δωρεών που προκαλούν μείωση, καθώς δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

DHLVSEIS2 PINAKAS

 

DHLVSEIS3 PINAKAS

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass