ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΛΥΘΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Στοίχημα και πρόκληση ο εξωδικαστικός…

* Νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια της πρώην ΑΤΕ προανήγγειλε ο Βασ. Κόκκαλης

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2017 22:55
Από τη χθεσινή εκδήλωση όπου ο ειδικός γραμματέας της ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης ενημέρωσε τους επιχειρηματίες της Λάρισας για το πως θα γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για ρύθμιση στα χρέη Από τη χθεσινή εκδήλωση όπου ο ειδικός γραμματέας της ΕΓΔΙΧ Φώτης Κουρμούσης ενημέρωσε τους επιχειρηματίες της Λάρισας για το πως θα γίνει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για ρύθμιση στα χρέη

"Με τον συγκεκριμένο νόμο εισάγεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και αποτελεί στοίχημα για όλους". Με τα λόγια αυτά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασ. Κόκκαλης άνοιξε τη χθεσινή  εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τα "κόκκινα δάνεια" , επισημαίνοντας πως συνιστούν τροχοπέδη για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας. Αποδίδοντας στην πολιτική αναβλητικότητα τις αιτίες που εκτόξευσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 120 δισ. σήμερα, επιβεβαίωσε πως στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα ενταχθούν και οι αγροτικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια της υπό εκκαθάριση ΑΤΕBank.         

"Θα πρέπει να αποδειχτεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα του νόμου καθώς η ελληνική οικονομία πρόκειται να εφαρμόσει ένα πρωτόγνωρο για αυτή εργαλείο, τόνισε χαρακτηριστικά για τον εξωδικαστικό και ανέφερε πως το Υπ. Οικονομίας στην περίπτωση που παρατηρηθούν δυσλειτουργίες στον  νόμο θα προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Στην ημερίδα, κύριος ομιλητής ήταν ο γραμματέας της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος ανέδειξε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού στους επιχειρηματίες προκειμένου να ανταπεξέλθουν των δανειακών τους υποχρεώσεων, να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους και να δώσουν νέα ώθηση στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. 

Επί της ουσίας τους ενημέρωσε για τις ευνοϊκές διατάξεις του μηχανισμού, ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις ρυθμίσεις των δόσεων των δανείων, για το δίκτυο κέντρων ενημέρωσης και υποστήριξης (ΚΕΥΔ) που θα δημιουργηθούν στη χώρα και τους έδωσε όσες πληροφορίες χρειάζονται προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αναζητήσουν διέξοδο από την υπερχρέωση.

 Για να έχουν μάλιστα μια σφαιρική, εμπεριστατωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση για ό,τι αφορά στη ρύθμιση οφειλών των νοικοκυριών και των επαγγελματιών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, τους προέτρεψε να περιηγηθούν  στον δικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, http://www.keyd.gov.gr .

Εκεί οι πολίτες μπορούν βήμα-βήμα να κάνουν περιήγηση στο θεσμικό πλαίσιο διευθέτησης ή και ρύθμισης οφειλών για όσα νοικοκυριά και επαγγελματίες οφείλουν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ιδιώτες και τράπεζες, να ενημερωθούν για το νέο συμπληρωματικό πλαίσιο λύσεων για τις καθυστερούμενες επιχειρηματικές οφειλές, για τον ρόλο, την αποστολή, τις αρμοδιότητες και τη λειτουργία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και για την εξατομικευμένη υποστήριξη που παρέχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μεταξύ άλλων, στον ιστότοπο μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι διαπιστευμένοι  διαμεσολαβητές, προκειμένου να περιληφθούν στο υπό σύσταση Μητρώο Συντονιστών, που θα αξιοποιηθεί  από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο ενδιαφερόμενος να περιλαμβάνεται στον σχετικό πίνακα του υπουργείου Δικαιοσύνης και ότι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τη 19η Ιουνίου.

Όπως αναφέρθηκε χθες από τις αρχές Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα  και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς που έχουν στο taxisnet, να ενημερώνονται για τις οφειλές τους και να υπολογίζουν σε ποιες ρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν. Με το συγκεκριμένο νόμο εισάγεται για πρώτη φορά μια οργανωμένη εξωδικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση χρεών των ελληνικών επιχειρήσεων προς τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και κάθε υπερχρεωμένος επιχειρηματίας θα μπορεί μέσα σε 86 μέρες να ρυθμίσει συνολικά τα χρέη του σε τράπεζες, εφορία ή ταμεία, αρκεί να ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι από την ημέρα που θα ειδοποιηθούν οι πιστωτές και για διάστημα 70 ημερών αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθείται ο κ. Κουρμούσης εξήγησε  πως μετά τη βεβαίωση των οφειλών "γίνονται κάποιοι έλεγχοι για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, που κατά βάση είναι ένας μεσολαβητής. Ο μεσολαβητής ειδοποιεί όλους τους πιστωτές, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν πως η επιχείρηση θα παραμείνει ανοιχτή".

Ακολουθεί εν συνεχεία διαπραγμάτευση "για το τι πρέπει να  πληρώνει στον κάθε έναν από αυτούς, ψηφίζουν και εφόσον το 60% συμφωνεί σε μια λύση, αυτομάτως υπογράφουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιχείρηση να γνωρίζει το τι πρέπει να πληρώνει στον καθέναν. Εάν και εφόσον υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους που διαφώνησαν, η επιχείρηση μπορεί εάν θέλει να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να λάβει μια επικύρωση αυτής της απόφασης, ώστε να επιβληθεί πλέον και σε οποιονδήποτε έχει κάποια ένσταση". Ο νόμος λέει ρητά ότι η σύμβαση την οποία υπέγραψε το 60% των πιστωτών του χρέους είναι δεσμευτική για όλους τους υπόλοιπους.

Σημειώνεται πως η χθεσινή εκδήλωση, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ, προβαλλόταν ζωντανά διαδικτυακά στα παραρτήματα του Επιμελητηρίου στην Ελασσόνα και τα Φάρσαλα, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν στον ομιλητή ερωτήματα και να παίρνουν άμεσα τις απαντήσεις…

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass