Ο ΟΓΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ Β’ ΔΟΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Τέλη Ιουλίου θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα

•Υπαρκτός ο κίνδυνος κατασχέσεων για όσους έχουν οφειλές αλλά και να εξαιρεθούν λόγω εισοδηματικών κριτηρίων - Εφαρμογή για να δείτε αν είστε δικαιούχοι

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2017 22:13

Τον επόμενο μήνα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του ν. Λάρισας τη β’ δόση για το οικογενειακό και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Η ακριβής ημερομηνία πληρωμής δεν έχει γίνει γνωστή από τον ΟΓΑ, αλλά πιθανότατα θα γίνει προς το τέλος

του μήνα καθώς γίνεται ακόμη ο έλεγχος των αιτήσεων Α21. Τα επιδόματα που θα χορηγηθούν αφορούν τόσο νέες περιπτώσεις δικαιούχων, όσο και εκκαθαρίσεις παλαιότερων για τις οποίες πρέπει να ελεγχθούν πρόσθετα δικαιολογητικά.
H διοίκηση του ΟΓΑ πάντως έχει ήδη ενημερώσει τους δικαιούχους ότι θα καταβάλει τη δόση των επιδομάτων σε όσους υποβάλουν αιτήσεις έως τις 30 Ιουνίου και εφόσον βεβαίως πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Γιατί, η ανησυχία ότι κάποιοι δικαιούχοι να βρεθούν «εκτός λίστας», λόγω των φορολογικών τεκμηρίων, είναι πάντα υπαρκτή.
Οι αιτήσεις Α21 των δικαιούχων που θα υποβληθούν μετά την 30ή Ιουνίου, θα επεξεργαστούν, θα ελεγχθούν ενόψει της πληρωμής της επόμενης γ' δόσης.
 Πάντως όσοι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο κινδυνεύουν να τα χάσουν στην περίπτωση που δεν μεριμνήσουν να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται ως ακατάσχετο. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την προστασία των συγκεκριμένων επιδομάτων από τις κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, οπότε οι εφορίες μπορούν να τα κατάσχουν είτε πριν είτε αφού αυτά πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Πάντως η διοίκηση του ΟΓΑ παίρνοντας θέση σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κινδύνους κατασχέσεων διευκρίνισε πως "οι διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4141/2013, σύμφωνα με τις οποίες τα οικογενειακά επιδόματα δεν θεωρούνται ακατάσχετα, ισχύουν ως έχουν εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Επίσης είναι γνωστό ότι με τον νόμο 4336/2015 θεσπίστηκε ακατάσχετο όριο στα 1.250 ευρώ / μηνιαίως, για καταθέσεις σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων, αρκεί ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση. Η δυνατότητα αυτή καταλαμβάνει και τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων. Για τη συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία – αν όχι για το σύνολο – των εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων, η συγκεκριμένη ρύθμιση καθιστά ακατάσχετο το ποσό του επιδόματος που εισπράττουν. Συνεπώς, θεωρούμε ότι δίνονται διαστάσεις στο εν λόγω θέμα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".
 Θυμίζουμε πως οι δικαιούχες οικογένειες δικαιούνται να λάβουν ποσά που κυμαίνονται από 60 έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων που τους βαρύνουν, το έτος απόκτησης των τέκνων και το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που απέκτησαν εντός του 2016. Ειδικότερα:
 - Όσοι οικογενειάρχες έχουν ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ για το έτος 2016 δικαιούνται να λάβουν επιδόματα στήριξης τέκνων κυμαινόμενα από 60 έως και 240 ευρώ.
- Όσοι έχουν δύο εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 2016 μέχρι 30.000 ευρώ δικαιούνται να εισπράξουν ποσά επιδομάτων στήριξης τέκνων κυμαινόμενα από 121,50 έως και 240 ευρώ.
- Όσοι έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 2016 μέχρι 33.000 ευρώ δικαιούνται να εισπράξουν ποσά επιδομάτων στήριξης τέκνων κυμαινόμενα από 180 έως και 720 ευρώ και από 562,50 έως 750 ευρώ ως τριτεκνικά επιδόματα.
- Όσοι οικογενειάρχες έχουν τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ για το έτος 2016 δικαιούνται να εισπράξουν ποσά από 240 έως και 960 ευρώ ως επιδόματα στήριξης τέκνων και από 750 έως 1.000 ευρώ ως πολυτεκνικά επιδόματα.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Να σημειωθεί τέλος πως ο ΟΓΑ έχει θέσει στη διάθεση του κοινού σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου όσων υπέβαλαν αιτήσεις Α21 και διεκδικούν την πληρωμή του οικογενειακού επιδόματος για το 2017 και συγκεκριμένα τη δεύτερη δόση. Με την εφαρμογή αυτή μπορούν όλοι όσοι έχουν υποβάλει Α21 να δουν αν η αίτησή τους έχει ελεγχθεί από τις υπηρεσίες του Οργανισμού και αν έχει εγκριθεί ώστε να είναι στη λίστα με την επόμενη πληρωμή του οικογενειακού επιδόματος. Για να μπει ο ενδιαφερόμενος στην εφαρμογή θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό της αίτησης, ο οποίος είναι διαθέσιμος με τους κωδικούς TAXISnet στο aade.gr. Παράλληλα θα χρειαστεί και το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ.  

 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass