ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΜΕΣΩ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Υπό αυστηρούς όρους η εξόφληση χρεών στα Ταμεία

• Ρύθμιση σε 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και 120 δόσεις για έως 20.000 ευρώ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2017 16:00

Έως και σε 120 ισόποσες δόσεις θα ρυθμίζονται τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ (μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) που έχουν οι επιχειρήσεις εντασσόμενες στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού.

Πρόκειται για οφειλές που γεννήθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης βεβαιωμένες.
Όπως προβλέπει σχετική απόφαση του υπ. Εργασίας, ο υπολογισμός του συνολικού ποσού που πρέπει να αποπληρωθεί στο ΚΕΑΟ θα γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στο πληροφοριακό σύστημα που τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Συγκεκριμένα ρύθμιση χρεών σε έως 36 δόσεις για χρέη μέχρι 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για χρέη έως 20.000 ευρώ στα Ταμεία προβλέπει η πρώτη μιας σειράς Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν με ποια κριτήρια οι οφειλέτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ) θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού και οι δόσεις που θα βγουν θα είναι ίδιες για το σύνολο των οφειλών τους.
Στην περίπτωση που από το σύνολο της οφειλής τους χρωστούν έως 3.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ, τότε οι δόσεις ρύθμισης καθορίζονται σε έως και 36, χωρίς διαγραφή προστίμων.
Για οφειλές ως 20.000 ευρώ οι δόσεις θα φτάνουν ως τις 120, με κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων ως και 85%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 50 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, παρά μόνον των προστίμων ως και 85%.
Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ) που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και αφού ο οφειλέτης κριθεί βιώσιμος με βάση την περιουσιακή του κατάσταση.
Για να δοθεί το εισιτήριο της ρύθμισης, θα ελέγχονται όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή τα ακίνητα, οι καταθέσεις και το εισόδημα.
* Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ:
- H αποπληρωμή αυτών και των επ' αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ' ανώτατο όριο.
- H μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
- Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής κανενός ποσού.
* Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και είναι μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ, αλλά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ:
- Η αποπληρωμή αυτών και των επ' αυτών προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ' ανώτατο όριο.
- Η μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
- Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής.
- Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής ποσοστού μεγαλύτερου 85% προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
 Να σημειωθεί ότι το ΚΕΑΟ δεν θα συναινεί σε περιπτώσεις που διαθέτει δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, αυτή θα ολοκληρώνεται στο σύνολό της στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, εφόσον σύμφωνα με την πρόταση και τις αντιπροτάσεις αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκαν:
* Δεν προβλέπεται διαγραφή βασικής οφειλής.
* Η διαγραφή επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων δεν υπερβαίνει το 85% αυτών.
* Η συνολική προς ρύθμιση βασική οφειλή δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
Αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, η εκπροσώπηση θα γίνεται από τη Διεύθυνση Διακανονισμού της κεντρικής υπηρεσίας και η σύμβαση αναδιάρθρωσης θα εγκρίνεται από τον συντονιστή του ΚΕΑΟ, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του διοικητή του ΕΦΚΑ.
Όπως αναφέρει η απόφαση, τα αρμόδια όργανα θα αποδέχονται τις προτάσεις αναδιάρθρωσης και θα υπογράφουν τις σχετικές συμβάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του ν. 4469/2017, εφόσον, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, πληρούνται εκτός των παραπάνω προϋποθέσεων και οι εξής όροι:
1. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και δεν υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ:
- H αποπληρωμή τους όπως και οι προσαυξήσεις ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε 36 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.
- Η μηνιαία δόση δεν θα είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
- Δεν προβλέπεται δυνατότητα διαγραφής.
2. Για βασικές οφειλές προς ΕΦΚΑ που εντάσσονται στη σύμβαση και είναι μεγαλύτερες των 3.000 ευρώ, αλλά δεν υπερβαίνουν το ποσό των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ:
- H αποπληρωμή τους όπως και οι προσαυξήσεις ή οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής θα γίνεται τμηματικά σε 120 μηνιαίες δόσεις κατ’ ανώτατο όριο.
- Η μηνιαία δόση δεν είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
- Δεν προβλέπεται διαγραφή ποσοστού μεγαλύτερου του 85% προσαυξήσεων ή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Για οφειλές προς όλους τους πιστωτές που δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ, θα εφαρμόζεται η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών κατά τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass