ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο "ΓΟΛΓΟΘΑΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ -ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

Κάθε μήνα ραντεβού με την εφορία...

* Λήγει τη Δεύτερα η προθεσμία για την α' δόση του φόρου εισοδήματος - Παίρνουν σειρά ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας ενώ μπαίνει δριμύτερο φορολογικά το 2018

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2017 22:10
Οι μήνες του μέλιτος με την εφορία τελείωσαν και το τέλος των φορολογικών δηλώσεων σηματοδοτεί την επιστροφή στην... κανονικότητα Οι μήνες του μέλιτος με την εφορία τελείωσαν και το τέλος των φορολογικών δηλώσεων σηματοδοτεί την επιστροφή στην... κανονικότητα

Οι μήνες του... μέλιτος των φορολογούμενων με την εφορία κατά τους οποίους δεν είχαν σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις, τελείωσαν... Σε λίγες ημέρες ο φορολογικός "εφιάλτης" και χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο δεν θα προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα.

Το γαϊτανάκι των φοροεπιβαρύνσεων ξεκινά στο τέλος Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και μετά το άτυπο μορατόριουμ του Αυγούστου η εφορία θα επιστρέψει δριμύτερη καθώς παίρνουν σειρά ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας... ενώ όσοι βρίσκονται σε κάποια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών θα πρέπει να υπολογίσουν και τη μηνιαία δόση της. Ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση αναμένεται να αντιμετωπίσουν και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι θα κληθούν πλην των φόρων να καταβάλλουν και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016 αλλά και του 2017...

Φέτος, ο λογαριασμός των εκκαθαριστικών είναι ιδιαίτερα βαρύς για εκατομμύρια φορολογούμενους στους οποίους περιλαμβάνονται χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου. Τα εκκαθαριστικά «καίνε» καθώς όπως έδειξε η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων τέσσερις στους δέκα φορολογουμένους θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 1.451 ευρώ. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι ο μέσος όρος του φόρου που έβγαλαν τα χρεωστικά ήταν μικρότερος αλλά φέτος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταβάλουν φόρο είναι μεγαλύτερος.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ

Να θυμίσουμε πως η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων έληξε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής οπότε όσες υποβάλλονται τώρα είναι εκπρόθεσμες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από το Σάββατο έως και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί συνολικά 4.909 εκπρόθεσμες. Θυμίζουμε πως τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:

- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).

- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, δηλαδή έχει εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επίσης για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις τρείς δόσεις του φόρου. Οι άλλες δύο δόσεις είναι για το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Νοεμβρίου.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Για όσους θέλουν να πληρώσουν το φόρο σε περισσότερες δόσεις έχουν τις εξής δυνατότητες:

* Να πληρώσουν το φόρο μέσω ρύθμισης σε 12 μηνιαίες δόσεις: Εντόκως βεβαίως με ετήσιο επιτόκιο 8,76%. Η αίτηση για τη ρύθμιση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet και η καθυστέρηση μίας δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης.

* Πληρωμή του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας έως και 12 δόσεις: Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα του, μπορεί να εξοφλήσει τη φορολογική οφειλή σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που προσφέρει η τράπεζά του. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει σε έως 12 δόσεις κάθε φορολογική δόση, μοιράζοντας, έτσι, μέσα στον χρόνο τη συνολική φορολογική επιβάρυνση.

* Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών μπορεί να αφήσει το ποσό να καταστεί ληξιπρόθεσμο και στη συνέχεια να πληρώνει ό,τι μπορεί να πληρώσει.

Σταδιακά λοιπόν και με εξαίρεση τον Αύγουστο, και αφού θα έχει πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την Δευτέρα όλοι οι υπόλοιποι μήνες είναι «φορτωμένοι» φορολογικά και οι πληρωμές του επόμενου εξαμήνου έχουν ως εξής: Το Σεπτέμβριο η 2η δόση φόρου εισοδήματος και 1η δόση ΕΝΦΙΑ, τον Οκτώβριο η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, το Νοέμβριο η 3η δόση φόρου εισοδήματος και 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, το Δεκέμβριο η 4η δόση ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας και τον Ιανουάριο η τελευταία 5η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τα ειδοποιητήρια των τελών αναμένεται να φορτωθούν όπως χρόνιο στο Τaxisnet έως τις 15 Οκτωβρίου και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους. Πάντως η πληρωμή τους θα γίνει βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που σχεδιάζει να νομοθετήσει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΑΚΟΜΗ ΒΑΡΥΤΕΡΟ ΤΟ 2018

Και αν όλα αυτά ίσως να μην τρομάξουν κάποιους ας έχουν υπόψη τους ότι η νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη καθώς νέα φορολογικά μέτρα έρχονται να βαρύνουν το "λογαριασμό" για τους φορολογουμένους. Ενδεικτικά επιγραμματικά τα μέτρα που προβλέπονται και τα οποία ψηφίστηκαν φέτος από τη Βουλή, προκριμένου να προχωρήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τα εξής:

* Περικοπή κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης.

* Καταργείται η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου επί μισθών και συντάξεων.

* Καταργείται η έκπτωση φόρου για τα ποσά που δαπανήθηκαν για ιατρική φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

* Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων.

* Επιβάλλεται φόρος επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας.

* Επιβάλλεται φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

* Καταργείται ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα αλκοολούχα προϊόντα

* Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την πρώτη μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο γίνεται ληξιπρόθεσμα

* Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε νησιά.

YPOXREVSEIS PINAKAS 1

YPOXREVSEIS PINAKAS 2

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass