ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ Ε9 ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Επιστρέφει ο "εφιάλτης" του ΕΝΦΙΑ…

* Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα αναρτηθούν όλα τα εκκαθαριστικά - Στα 405 ευρώ ο μέσος φόρος που πλήρωσαν πέρυσι οι 162.000 Λαρισαίοι

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2017 22:04

Ραντεβού με τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν από την ερχόμενη εβδομάδα πάνω από 162.000 φορολογούμενοι του ν. Λάρισας, καθώς αμέσως μετά την ανάπαυλα των διακοπών, τους περιμένουν τα εκκαθαριστικά για το "χαράτσι" των ακινήτων τους…


 Οι διαδικασίες για την εκκαθάριση του φόρου εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία καθώς όπως ανακοίνωσε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του Ε9 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο και μέχρι την έκδοση των εκκαθαριστικών, που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου. Εν ολίγοις από αύριο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση στο taxis των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ αλλά και ο "αγώνας δρόμου" για τον τελευταίο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης και τη διόρθωση των λαθών πριν την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.
H  διόρθωση των λαθών θα πρέπει να γίνει όχι μόνο στο Ε9 του 2017 αλλά σε όλα τα τελευταία πέντε έτη καθώς θα είναι πολύ πιο εύκολη η έκδοση του πιστοποιητικού καταβολής του ΕΝΦΙΑ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να προχωρήσει στην πώληση κάποιου ακινήτου του.
ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ Ε9
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες η ΑΑΔΕ προαναγγέλλοντας… την επιστροφή του εφιάλτη, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2017 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2017. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.  Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2018, δεν θα είναι διαθέσιμη αύριο 18/8, μεταξύ 11:00 και 15:00.  Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2016), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε κάθε περίπτωση άμεσα και από την ερχόμενη εβδομάδα μαζικά θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου, ο οποίος επειδή θα υπολογιστεί επί των αντικειμενικών αξιών που ίσχυαν και πέρυσι δεν θα έχει διαφοροποιήσεις. Θυμίζουμε πως για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ κάθε έτους λαμβάνονται υπόψη οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του συγκεκριμένου έτους. Την 1η-1-2017 ίσχυαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που εφαρμόστηκαν και πέρυσι στον υπολογισμό του. Το Υπ. Οικονομικών λειτουργώντας με τη λογική της αναβολής και της καθυστέρησης, μετέφερε την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές ως το τέλος του έτους κάτι που σημαίνει ότι και αυτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει ουσιαστικά με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, οι οποίες αναπροσαρμόστηκαν μεν το 2016, αλλά οριζόντια και χωρίς μελέτη.
ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΑ ΒΑΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΣ
Συνεπώς για τους περισσότερους φορολογουμένους ο φόρος θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, το ίδιο βαρύς και άδικος καθώς λαμβάνονται υπόψη πλασματικές αντικειμενικές τιμές και μόνο όσοι είχαν προσαύξηση της περιουσίας ή μείωσή της, θα διαπιστώσουν αλλαγές στο εκκαθαριστικό σημείωμα. Κερδισμένοι πάντως είναι όσοι έχουν αγροτεμάχια, αφού το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε να τους εξαιρέσει για δύο ακόμα χρονιές από το συμπληρωματικό φόρο, παρά να βρεθεί αντιμέτωπο με το διαφαινόμενο χάος λόγω των πολλών λαθών στην καταγραφή των χαρακτηριστικών των εκτός σχεδίου ακινήτων στα Ε9.  
ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Ο φόρος θα πληρωθεί και πάλι σε πέντε δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και την τελευταία στο τέλος του Ιανουαρίου 2018. Στο σημείωμα που θα αναρτηθεί στο θα αναγράφονται το ποσό της κάθε δόσης καθώς και η ταυτότητα οφειλής η οποία ακολουθεί την οφειλή μέχρι την πλήρη εξόφλησή της. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι μπορούν να προσκομίζουν την ταυτότητα οφειλής (ουσιαστικά πρόκειται για ένα αριθμό) στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ και να πληρώνουν τη δόση που προκύπτει.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ
Θυμίζουμε πως πέρυσι στη Θεσσαλία και σε 429.422 φορολογούμενους - ιδιοκτήτες ακινήτων βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 159,2 εκ. ευρώ. Στη Α΄ εφορία Λάρισας, στους 70.791 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάγονται σ΄ αυτή, βεβαιώθηκε συνολικά 28,6 εκ. ευρώ φόρος. Ο μέσο φόρος ήταν 405 ευρώ ενώ ο μεγαλύτερος ήταν 122.568 ευρώ. Στη Β΄ εφορία Λάρισας , στους 91.078 φορολογουμένους βεβαιώθηκε συνολικά 36,5 εκ. φόρος, κατά μέσο όρο 400 ευρώ ενώ ο μεγαλύτερος ήταν 249.719 ευρώ.  
Ενημερωτικά να επισημάνουμε πως ο ΕΝΦΙΑ στα κτίσματα υπολογίζεται με συντελεστή 2 έως και 13 ευρώ ανά τετραγωνικό και επηρεάζεται από συντελεστές όπως παλαιότητα και ο όροφος του κτίσματος, ενώ ο κύριος φόρος στα οικόπεδα υπολογίζεται με συντελεστή έως και 11,25 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και με συντελεστές έως και 0,9%.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass