ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟN ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Εφάπαξ πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ για όσους είχαν επιστροφή

* Με email γίνεται η ενημέρωση των φορολογουμένων - Πώς να αποφύγετε τις "διπλοπληρωμές" - Τέλος οι επιστροφές από του χρόνου…

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2017 22:35

Με την πληρωμή εφάπαξ του φόρου ακινήτων και όχι σε πέντε δόσεις, όπως ισχύει για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών, ξεκίνησε από την ΑΑΔΕ η διαδικασία συμψηφισμού των  επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ. Άτυχοι, όσοι είχαν να περιμένουν χρήματα τόσο από τα περσινά όσο και από τα φετινά πιστωτικά εκκαθαριστικά τους καθώς από προχθές άρχισαν να ειδοποιούνται  μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος για το αποτέλεσμα του συμψηφισμού.


  Έτσι, στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ η διαφορά θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου τον οποίο έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση. Σε αντίθεση περίπτωση το ποσό ΕΝΦΙΑ που απομένει μετά τον συμψηφισμό θα εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στο πλαίσιο των δόσεων που έχουν καθορισθεί.
Αν βεβαίως ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ 600 ευρώ, το ποσό συμψηφίζεται και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ. Το χάπι της μη πίστωσης των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων «χρυσώνει», μόνο το ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να περιμένουν στις ουρές της εφορίας για να προχωρήσουν σε συμψηφισμό.
Στην εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι, στον βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον άλλο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Η εφορία δεν μπορεί ακόμα κεντρικά να «παντρέψει» επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων. Η διαδικασία του συμψηφισμού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν την 29η Σεπτεμβρίου όταν λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου.  
Πάντως για να μην «διπλοπληρώσουν» φόρους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξετάζουν πριν πληρώσουν την οφειλή τους, αν αυτή έχει ήδη καλυφθεί μέσω συμψηφισμού. "Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, πριν την πληρωμή της οφειλής συστήνεται να ενημερώνεστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένης Πληροφόρησης» για το τρέχον υπόλοιπο της οφειλής σας ή/και την πιθανή αναμόρφωση των δόσεων καθώς και να τυπώνετε εάν απαιτείται την ταυτότητα οφειλής. Η καταβολή για κάθε οφειλή δεν πρέπει να ξεπερνάει το συνολικό ποσό οφειλής».
 ΠΡΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Πάντως οι επιστροφές φόρου από τον επόμενο χρόνο θα είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς μόνο όσοι κάνουν δωρεές στα πολιτικά κόμματα και στο δημόσιο θα είναι οι λίγοι τυχεροί που θα τις λαμβάνουν. Η μείωση του αριθμού τους είναι ένα από τα… μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων από το σύνολο των 6,12 εκ. που υποβλήθηκαν φέτος προέκυψαν μόλις 953.890 πιστωτικά εκκαθαριστικά. Δηλαδή μόλις το 15% των φορολογικών δηλώσεων οδήγησε σε επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά περίπου 65.000 εκκαθαριστικά σε σχέση με το 2016.  
Η μείωση του αριθμού των πιστωτικών εκκαθαριστικών αναμένεται να είναι μεγάλη και τα επόμενα χρόνια. Και αυτό γιατί καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές που οδηγούν σε επιστροφή φόρου. Στα χρόνια των μνημονίων καταργήθηκαν δεκάδες φοροαπαλλαγές όπως αυτές των ασφαλίστρων ιδιωτικών εταιρειών, ενοικίου κύριας κατοικίας και παιδιών, τόκων δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας, απόκτησης και διακράτησης αμοιβαίων κεφαλαίων κλπ
Μεγάλο "ψαλίδι" έπεσε τα τελευταία χρόνια στην φοροαπαλλαγή για ιατρικές δαπάνες καθώς για τα εισοδήματα του 2016 αναγνωρίστηκαν ιατρικά έξοδα με έκπτωση 10% μόνο εφόσον η δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Από τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή από τις φορολογικές δηλώσεις που θα κάνουμε του χρόνου, καταργείται πλήρως η απαλλαγή για ιατρικά έξοδα.Μένουν, ωστόσο, κάποιες φοροαπαλλαγές οι οποίες όμως αφορούν ελάχιστους φορολογούμενος και για αυτό δεν έχουν ακόμη μπει στο μάτι των δανειστών. Πρόκειται για απαλλαγές όπως αυτή των δωρεών χρηματικών ποσών στο δημόσιο και στα πολιτικά κόμματα καθώς και όσων χρηματοδοτούν… κινηματογραφικές ταινίες.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο μεταξύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστραφούν οι φόροι και στις επιχειρήσεις. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των επιστροφών τον Αύγουστο, όπου τέθηκαν σε ισχύ ευνοϊκά μέτρα που προβλέπουν την άμεση επιστροφή χωρίς έλεγχο, οι εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρούν ταχύτατα και να αποδίδουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στον ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές έως 10.000 ευρώ αφορούν πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών), το 35% του συνόλου, δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις.
Πάντως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διογκώνονται. Συγκεκριμένα, ανήλθαν τον περασμένο Ιούλιο στο 1,252 δισ., αυξημένες κατά 269 εκατ. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθούν ακόμα 890 εκατ. που αφορούν εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών τις οποίες δεν έχουν επεξεργασθεί ακόμα οι εφορίες. Συνολικά το Δημόσιο οφείλει περισσότερα από 2,1 δισ. σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το ποσό των 890 εκατ., παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει στις εφορίες τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχει γίνει η επεξεργασία τους από τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην εγγράφεται ως επίσημη υποχρέωση του Δημοσίου, αλλά να παραμένει άγνωστο πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass