ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΟΣΩΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150.000 €

Έρχεται νέα λίστα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

* Ολοκληρώνονται οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε δικαιούχους που δεν καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 22:04
Η λίστα που είχε δημοσιευτεί πέρυσι τον Ιούνιο περιελάμβανε 118 ονόματα Λαρισαίων μεγαλοοφειλετών Η λίστα που είχε δημοσιευτεί πέρυσι τον Ιούνιο περιελάμβανε 118 ονόματα Λαρισαίων μεγαλοοφειλετών

Στην υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης που έχει αναλάβει για την επικαιροποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, προκειμένου να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη έναντι των συνεπών φορολογουμένων και να παγιωθεί η φορολογική συμμόρφωση, πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.  


Η ανάρτηση των νέων στοιχείων των οφειλετών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με στόχο να πιεστούν οι οφειλέτες της εφορίας, των τελωνείων και των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν στην εξόφληση ή την ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους. Θυμίζουμε πως τελευταία φορά, που δημοσιοποιήθηκε λίστα ήταν πέρυσι τον Ιούνιο και περιελάμβανε 13.730 ονόματα μεγαλοφειλετών, εκ των οποίων τα 118 ήταν από την Λάρισα και 200 συνολικά στη Θεσσαλία. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν ιδιοκτήτες κατασκευαστικών εταιριών και του λιανεμπορίου, που τα ονόματά τους υπήρχαν και στη λίστα του 2012.   
Πάντως το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν έχει φέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο φορολογούμενοι στους οποίους έχουν βεβαιωθεί μεγάλα ποσά προστίμων των οποίων η εισπραξιμότητα αποδεικνύεται δύσκολη. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στην περσινή λίστα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός "νεκρών" επιχειρήσεων "φαντάσματα" καθώς  και φυσικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί πρόστιμα εκατομμυρίων που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρωθούν.  
Γι αυτό από τη νέα λίστα εξετάζεται να αφαιρεθούν στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων των οποίων οι οφειλές έχουν χαρακτηρισθεί ως "ανεπίδεκτες είσπραξης" , δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και οι ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης από τη φορολογική διοίκηση και αντικειμενικά ο οφειλέτης δεν διαθέτει πόρους προκειμένου να εξυπηρετήσει την οφειλή του.
Και στη νέα λίστα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία πρόκειται να περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν ληξιπρόθεσμη βασική οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως για την οφειλή τους και δεν ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση. Δηλαδή θα πρόκειται για περιπτώσεις οφειλετών που είχαν λάβει από τη φορολογική διοίκηση ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και δεν ανταποκρίθηκαν.
Πάντως επιχειρηματικοί φορείς της Λάρισας έχουν ταχθεί ενάντια στη δημοσιοποίηση ονομάτων καθώς όπως λένε πρόκειται για ένα εκβιαστικό μέτρο που δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων, παρά μόνο διαπομπεύει αδιακρίτως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΟΥ
 Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθούν οι επιστροφές του φόρου εισοδήματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και ειδικά στις περιπτώσεις εκείνων που δεν έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ.
Η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει πλέον νέο πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου οι εφορίες πραγματοποιούν κάθε χρόνο αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος με όσες μηνιαίες δόσεις οφειλών ΕΝΦΙΑ υπολείπονται να καταβληθούν και δεν έχουν λήξει. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ΕΝΦΙΑ, θα συμψηφίζει τις επιστροφές φόρου που εκκρεμούν από προηγούμενο έτος με φόρους του τρέχοντος έτους τους οποίους οφείλουν οι δικαιούχοι των επιστροφών.
Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου που οφείλονται από το δημόσιο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμψηφίζονται αυτόματα με οφειλές τους προς άλλους φορείς του δημοσίου, όπως ο ΕΦΚΑ.
 Για τον συμψηφισμό τους οι φορολογούμενοι ειδοποιούνται, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος που λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ. Το αποτέλεσμα του συμψηφισμού αποτυπώνεται στον λογαριασμό τους στο TAXISnet. Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ η διαφορά θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου τον οποίο έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση. Σε αντίθεση περίπτωση το ποσό ΕΝΦΙΑ που απομένει μετά τον συμψηφισμό θα εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στο πλαίσιο των δόσεων που έχουν καθορισθεί.
 Στο μεταξύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να επιστραφούν οι φόροι και στις επιχειρήσεις. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των επιστροφών τον Αύγουστο, όπου τέθηκαν σε ισχύ ευνοϊκά μέτρα που προβλέπουν την άμεση επιστροφή χωρίς έλεγχο, οι εντολές προς τις εφορίες είναι να προχωρούν ταχύτατα και να αποδίδουν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής. Στον ΦΠΑ εκκρεμείς επιστροφές έως 10.000 ευρώ αφορούν πλήθος (επιχειρήσεων και επαγγελματιών), το 35% του συνόλου, δηλαδή περίπου 2.500 επιχειρήσεις.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass