Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Λιγότερο από 3 μήνες για το "χτίσιμο" αφορολογήτου

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2017 22:03

Πέραν της φορο-λοταρίας πάντως αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι φορολογούμενοι είναι ότι έχουν στη διάθεσή του λιγότερο από 3 μήνες για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο  με "πλαστικό χρήμα" και να μην επιβαρυνθούν με φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.


Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει από φέτος μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται της ετήσιας έκπτωσης φόρου έως 1.900 - 2.100 ευρώ, υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μέχρι κάποιου συγκεκριμένου ύψους. Ειδικότερα:
- Όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν το 10% του εισοδήματός τους .
- Όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα από 10.001 - 30.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τις 10.000 ευρώ  
- Όσοι έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να καλύψουν ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 και έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ.
Εννοείται πως αν δεν συγκεντρωθεί το απαραίτητο όριο αποδείξεων υπάρχει ποινή. Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο, τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%, δηλαδή 220 ευρώ.   
Θυμίζουμε επίσης πως οι ηλικιωμένοι, άνω των 70 ετών, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, κάτοικοι χωριών με πληθυσμό μικρότερο των 500 ή κάτοικοι νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100, εξαιρούνται από το μέτρο ηλεκτρονικών αποδείξεων. Ωστόσο μπορούν να έχουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις.
Για το χτίσιμο του αφορολογήτου μετρούν όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, σε χώρες της Ε.Ε. και του Ε.Ο.Χ., δηλαδή Ισλανδία, Λιχνεστάϊν και Νορβηγία. Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα γι αυτό είναι εύκολο φέτος να πιαστεί το όριο. Είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, υπολογίζονται για το αφορολόγητο ενώ οι δαπάνες που εξαιρούνται είναι τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, οι πληρωμές φόρων, η αγορά ακινήτου, αυτοκινήτου, σκάφους και οι αγορές μετοχών.  
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σημειωτέον πως οι πελάτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για τις ηλεκτρονικές δαπάνες τους και το "χτίσιμο" του αφορολογήτου τους. Η δυνατότητα παρέχεται μέσω των υπηρεσιών e-banking. Αναλύονται μάλιστα οι δαπάνες ανά κατηγορία, οπότε οι φορολογούμενοι γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την αξία των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιήσει και που έχουν ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα. Έτσι μπορούν με ευκολία να υπολογίσουν την αξία των συναλλαγών που τους λείπει…  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass