Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Στοίχημα για τις τράπεζες η επιστροφή των καταθέσεων

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 15:28

Τον δρόμο της επιστροφής στις τράπεζες παίρνουν δειλά – δειλά οι καταθέσεις. Πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των συστημικών τραπεζών είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στα γκισέ.


Η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών καθώς και το swap των ομολόγων εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι θα βελτιώσει τη ρευστότητα στα ιδρύματα και θα διευκολύνει την έξοδο στις αγορές. Μέσα από αυτές τις κινήσεις οι τράπεζες βασίζουν τον αγώνα ανάκτησης καταθέσεων που θα ενταθεί το προσεχές διάστημα ώστε να αρχίσει να καλύπτεται το μεγάλο αποταμιευτικό κενό της χώρας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόσφατη αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία στο καθοριστικό ζήτημα της πορείας των καταθέσεων, η επιστροφή των οποίων αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν όχι μόνον οι τράπεζες αλλά και η ελληνική οικονομία.
 Υπενθυμίζεται ότι στην οκταετή κρίση οι καταθέσεις που έχουν χαθεί από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ.
Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αν και έχουν σταθεροποιηθεί και πλέον δεν υπάρχουν οι εκροές που σημειώνονταν μέχρι τον Ιούνιο του 2015 και την επιβολή των capital controls, εντούτοις παραμένουν αναιμικές: στα 122,577 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 από 120,833 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 115 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Από τον Δεκέμβριο του 2014 (160,285 δισ. ευρώ) μέχρι τον Ιούλιο του 2015 (120,833 δισ. ευρώ) χάθηκαν καταθέσεις περίπου 40 δισ. ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass