ΟΙΚΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ

Αδικίες με τα παραχωρητήρια του τ. ΟΕΚ

* Ακόμη περιμένουν τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των στεγαστικών οι δανειολήπτες του Οργανισμού…

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:04

Να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα προκειμένου να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευνοϊκή ρύθμιση απόκτηση του οριστικού τίτλου της ιδιοκτησίας τους, με την ενιαία χαμηλότερη τιμή, αποφάσισαν ιδιοκτήτες των εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ (χθες ΟΑΕΔ) της Λάρισας.  


 Πρόκειται για ιδιοκτήτες, οικισμών του νομού, του Αγ. Θωμά, της Γιάννουλης, των Φαρσάλων, του Αμπελώνα, του Τυρνάβου και της Ελασσόνας οι οποίοι κάνοντας στο παρελθόν τη χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής του δανείους τους βρέθηκαν εκτός της ρύθμισης και δεν μπορούν να κατοχυρώσουν την νέα ενιαία μειωμένη πανελλαδική τιμή των 304,41 ευρώ/τ.μ. στην παραχώρηση των διαμερισμάτων τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κόστος της κατοικίας για αυτούς θα είναι μεγαλύτερο, μετριάζοντας το όφελος που αποκόμισαν από την πρόωρη αποπληρωμή.    
Να σημειώσουμε πως για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ υπάρχει πρόβλεψη πως εφόσον οι ιδιοκτήτες καταβάλουν το 60% του τελικού ποσού δανείου, εντός πέντε ετών, δικαιούνται μείωσης 40% στο τελικό ποσό του δανείου. Κάποιοι εκ των οικιστών τη Λάρισας, υπολογίζονται σε 100 περίπου, εξασφάλισαν τη μείωση αλλά συνεχίζουν να αποπληρώνουν δόσεις με την παλιά χρέωση.   
Επειδή το θέμα αφορά σε πολλούς οικιστές και κυρίως κρύβει ένα αίσθημα αδικίας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και να προωθήσει το αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας, δρομολογώντας εντός των επομένων ημερών συνάντηση με τον γ.γ. Ανδρέα Νεφελούδη. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη στο εργατικό κέντρο, όπου αξιολογήθηκαν τα δεδομένα και αποφασίστηκε να επισπευστούν οι κινήσεις προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός και η εξαίρεσή τους από τη νέα ρύθμιση.
Να σημειώσουμε ενδεικτικά πως τα διαμερίσματα του οικισμού Γιάννουλης "Μ. Μερκούρη" που κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και παραδόθηκαν στους δικαιούχους το 1998 χρεώθηκαν με τιμές εκείνης της περιόδου, δηλαδή 389,78 ευρώ/τ.μ. Όταν άρχισε όμως ΟΑΕΔ να παραδίδει στους δικαιούχους τα οριστικά παραχωρητήρια, τα χρέωνε 453,68 ευρώ/τ.μ. Από πέρυσι καθορίστηκε για όλη τη χώρα νέα ενιαία τιμή τα 304,41 ευρώ. Όλοι είναι ευνοημένοι εκτός από αυτούς που… βιάστηκαν να προχωρήσουν στην γρήγορη αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου. Ευελπιστούν, ωστόσο καθώς το αίτημά τους είναι δίκαιο, να τύχουν ανταπόκριση και να ενταχθούν και αυτοί στην νέα ρύθμιση για χαμηλότερη τιμή χρέωσης.  
ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Στο μεταξύ εν αναμονή της απόφασης του Υπ. Εργασίας που θα εξειδικεύσει τους όρους και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της ρύθμισης των δανείων που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ βρίσκονται ακόμη εκατοντάδες δανειολήπτες στο ν. Λάρισας. Η προαναγγελθείσα από τον περασμένο Νοέμβριο ευνοϊκή ρύθμιση στεγαστικών δανείων, η οποία προβλέπει "κουρέματα" σε τόκους υπερημερίας και σε μέρος του αρχικού κεφαλαίου, δεν έχει εκδοθεί αν και όπως φημολογείται είναι θέμα ημερών…
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που θα ωφελήσει περίπου 81.000 δανειολήπτες σε όλη τη χώρα, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο στα δάνεια που έχουν δοθεί από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού (δηλαδή για δάνεια αποπεράτωσης, επέκτασης, αναμόρφωσης, επισκευής, αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας) και όχι τα τραπεζικά με επιδότηση επιτοκίου.
Πρόκειται για δάνεια που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται πλέον σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 20% εξυπηρετείται. Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν είχε επιδιωχθεί, επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση, όμως η τρόικα είχε εμποδίσει την εφαρμογή της. Ωστόσο αν και το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποπληρωμής των δανείων έχει προαναγγελθεί από πέρυσι, η ρύθμιση αγνοείται…  
Υπενθυμίζεται πως η κ. Αχτσιόγλου δίνοντας το περίγραμμα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας  είχε τονίσει πως "οι δανειολήπτες, των οποίων το συνολικό χρέος είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ θα θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους. Μιλάμε για "κούρεμα" και της βασικής οφειλής έως 6.000 ευρώ, κλείνουν την οφειλή τους, είναι δηλαδή σαν να εξόφλησαν το δάνειό τους, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και λοιποί τόκοι, προβλέπονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για τους ανέργους, που θα μπορούν να έχουν μία περίοδο αποπληρωμής με πάγωμα για τρία χρόνια, εφόσον είναι άνεργοι, παράταση στην αποπληρωμή, καθώς και γενναίες εκπτώσεις και στη βασική οφειλή, εφόσον είναι πολύτεκνοι …

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass