ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ

Με μετρητά πλέον η αγορά κατοικίας

* Αναζητούν ακίνητα έως 60.000 ευρώ ενώ λίγοι δείχνουν ενδιαφέρον για εξοχικό

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 15:00

Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες που αγόρασε μέσα στο 2017 ακίνητο, το αγόρασε με μετρητά. Επιπλέον, σχεδόν 3 στις 10 συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά αφορούν ποσά μεταξύ 110.000 - 250.000 ευρώ και κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν για επενδυτικούς λόγους.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς επί πραγματικών συναλλαγών που πραγματοποίησε η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδος για αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2017. Οι απαντήσεις από τους αγοραστές δόθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο και όπως σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Μανομενίδης αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι αγοράζουν αυτή τη στιγμή οι Έλληνες.  


Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας 1 στις 4 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αφορούσαν κατοικίες (75,2%) και έπεται με ποσοστό 14,9% οι αγορές σε γη. Από τις αγορές που αφορούσαν μικρά ποσά, έως 30.000 ευρώ (15,7%) όλες πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, όπως και στην επόμενη κατηγορία έως τα 60.000 ευρώ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία από τα 31.000 έως τα 60.000 ευρώ είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής, αφού 1 στις 4 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αφορούσε αυτού του είδους τα ακίνητα. Τα ακίνητα που κινήθηκαν περισσότερο κατά την περασμένη χρονιά ήταν η κατηγορία που απευθύνεται σε οικογενειάρχες ή σε επενδυτές και αφορά ποσά έως 250.000 ευρώ. Ποσοστό 28,1% των ακινήτων που πουλήθηκαν πέρυσι ήταν αυτής της κατηγορίας και από αυτά, κάτι λιγότερα από τα μισά αγοράστηκαν με τραπεζική χρηματοδότηση.
Αντίθετα με μετρητά αγοράστηκαν τα ακίνητα των υψηλότερων κατηγοριών του 1 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει πάντα με βάση τα στοιχεία από την Ένωση, αφού στις συγκεκριμένες κατηγορίες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στην συντριπτική τους πλειονότητα για επενδυτικούς σκοπούς.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σχεδόν 86% των συναλλαγών έγινε πέρυσι με μετρητά, μόλις ένα 13,3% με χρηματοδότηση από τράπεζα, ενώ σχεδόν μηδαμινό είναι το ποσοστό αυτών που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση - διευκόλυνση από τον πωλητή.  Οι Έλληνες φαίνεται ότι δεν έχουν εγκαταλείψει παντελώς το... όνειρο του εξοχικού, αφού υπάρχουν κάποιοι, έστω και λίγοι, που ακόμη αγοράζουν β’ κατοικία. Έτσι από το σύνολο των αγοραστών, ποσοστό 15,8% αγόρασε εξοχικό, σχεδόν 6 στους 10 ή αλλιώς ποσοστό 58,3% αγόρασε ακίνητο σε αστικό ιστό, ενώ 1 στους 4 (25,8%) στα περίχωρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass