Πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ στους μηχανικούς

Δημοσίευση: 16 Μαρ 2018 15:14

Τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ για τους μηχανικούς που έχουν κάνει έναρξη ασφάλισης πριν από την 1/1/1993 ορίζει απόφαση του Υπ. Εργασίας.

  Η απόφαση έρχεται, μετά από μήνες να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση όσων εφάπαξ καθυστερούν εξαιτίας των αλλαγών που προβλέφθηκαν στο νόμο του 2016 και διευκρινίζει τις αποδοχές που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής. Και αυτό γιατί στο παρελθόν υπήρχαν διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού των εισφορών.
Ο νέος υπολογισμός αφορά ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου θα λάβουν εφάπαξ, που θα υπολογίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα θα αφορά τα έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013 και το δεύτερο θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από την 1/1/2014 κι εφεξής.
Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει πως για το μέρος της εφάπαξ παροχής που αντιστοιχεί σε χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31/12/2013, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους (μισθωτούς) με εισφορά ύψους διάφορου του 4% ή με σταθερό ποσό εισφοράς, το ποσοστό αναπλήρωσης θα αναπροσαρμόζεται αναλογικά ως προς το ύψος της εισφοράς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.  Έτσι, έως το τέλος του 2006, η εισφορά υπολογιζόταν για όλους επί ενός τεκμαρτού μισθού ανεξάρτητου από τα έτη ασφάλισης ή το ύψος του πραγματικού εισοδήματος. Οι αυξήσεις αυτές ήταν μάλιστα σημαντικά μικρότερες των αντίστοιχων αυξήσεων του πληθωρισμού, με συνέπεια οι αποδοχές αυτές να μην είναι αναπροσαρμοσμένες σε πραγματικές τρέχουσες αξίες. Αλλά και από την 1/1/2007 και μετά, ως ασφαλιστέες για εφάπαξ αποδοχές λαμβάνονται αυτές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, χωρίς να προβλέπεται μετάταξη σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, όπως ισχύει για τους από 1/1/1993 και εφεξής ασφαλισμένους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass