ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ελεύθερο λογισμικό χωρίς κόστος για μηχανικούς

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 15:22

Το ενδιαφέρον των Λαρισαίων μηχανικών προκάλεσε η επιστημονική ημερίδα «Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό για Μηχανικούς στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα» που οργάνωσε το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με στόχο την ενημέρωση των μελών του.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Τμήματος, Νίκος Παπαγεωργίου, επισήμανε πως «λαμβανομένων υπόψη των συνεχώς αυξανομένων απαιτήσεων του επαγγέλματος του μηχανικού, ως προς τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών και κατανοώντας την οικονομική κατάσταση της εποχής, παρουσιάζεται από το ΤΕΕ η λύση του Ελεύθερου Λογισμικού - Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ως μια σημαντική πρόταση την οποία πρέπει να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν κατάλληλα όλοι οι μηχανικοί, κάθε ειδικότητας και κάθε τομέα δραστηριοποίησης.

Ο όρος “Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα” (Open Source Software) αναφέρεται σε προγράμματα υπολογιστών που ο κώδικάς τους είναι διαθέσιμος στους χρήστες και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το λογισμικό χωρίς κόστος κτήσης και χρήσης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα εμπορικά πακέτα. Δεν αποτελεί απλά ένα μοντέλο ανάπτυξης και διανομής λογισμικού, αλλά μια γενικότερη φιλοσοφία. Ενδεικτικά αναφέροντας υπάρχουν στην κατηγορία αυτή λειτουργικά συστήματα, πακέτα εφαρμογών γραφείου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επεξεργαστές κειμένου, εικόνων, συμπίεσης αρχείων, στατιστικής ανάλυσης, ανάλυσης γεωγραφικών δεδομένων, σχεδίασης».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Μόνιμης Επιτροπής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Μόνιμης Επιτροπής Παιδείας του ΤΕΕ. Συντονιστές της ήταν ο Βασίλης Γερογιάννης, καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής και γραμματέας Δ. Ε. ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας καθώς και συντονιστής Μ. Ε. Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τμήματος και ο Νικόλαος Κομματάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ και συντονιστής Μ. Ε. Παιδείας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ημερίδας παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:

- “Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό για την Οργάνωση Γραφείου σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε Ελεύθερους Επαγγελματίες” Βασίλης Βλάχος, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, μέλος ΔΣ ΕΛΛ/ΛΑΚ.

- “Ελεύθερο Γεωχωρικό Λογισμικό - FOSS4G” Χρήστος Ιωσηφίδης, Ε.ΔΙ.Π. Α' Ε.Μ.Π., αιρετό μέλος OSGF, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και Άγγελος Τζώτσος, ερευνητής, αντιπρόεδρος OSGF.

- "Ανάλυση, Στατιστική Επεξεργασία και Παρουσίαση Δεδομένων με χρήση Ανοικτών Λογισμικών", Φίλιππος Σοφός, μέλος Μ. Ε. Πληροφορικής ΤΕΕ, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, επιστ. συνεργάτης Παν. Θεσσαλίας.

- “Μηχανική Λογισμικού με Ανοιχτό Λογισμικό” Γεώργιος Κακαρόντζας, επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας.

- "Λύσεις ανοικτών τεχνολογιών για μηχανικούς στη Τοπική Αυτοδιοίκηση"

Παναγιώτης Κρανιδιώτης, ΔΣ του Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών, υπεύθυνος για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- “Ανοικτές Τεχνολογίες για τα Έργα Μηχανικού και τις Ενισχυμένες Αρμοδιότητες των Περιφερειών” Μαρία Παπαδοπούλου, μέλος Μ. Ε. Πληροφορικής ΤΕΕ, πολιτικός μηχανικός, Ph.D., ερευνήτρια – συγγραφέας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass