ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟ TAXIS

Πέντε εκκρεμότητες για την έναρξη των δηλώσεων

• Η προθεσμία για να στείλουν στοιχεία τράπεζες και εργοδότες έληξε, αλλά σημαντικά θέματα για αποδείξεις, έντυπα και συζύγους παραμένουν εκκρεμή

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 15:35
Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μαζί με τις ηλεκτρονικές μετρούν και οι χάρτινες αποδείξεις… Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν μαζί με τις ηλεκτρονικές μετρούν και οι χάρτινες αποδείξεις…

Αν και το τοπίο για το πότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxis, παραμένει ακόμη θολό, με τους Λαρισαίους φοροτεχνικούς να περιμένουν την ενεργοποίηση της υπηρεσίας στο δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου, ωστόσο η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή

των φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει…
Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η προθεσμία που είχαν οι εργοδότες και τα Ταμεία για να στείλουν στο taxisnet τις βεβαιώσεις των αποδοχών και των  συντάξεων ενώ χθες έληξε και η προθεσμία για να στείλουν οι τράπεζες όλες τις συναλλαγές που διενήργησαν οι φορολογούμενοι το 2017, μέσω πλαστικού χρήματος ή ευρύτερα μέσω των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με βάση τα οποία θα «χτισθεί» το αφορολόγητο από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και του αγρότες. Κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς  εκπνέει στις 30 Απριλίου, αλλά όπως κάθε χρόνο, έτσι και με τροπολογία θα παραταθεί μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού… Και αυτό γιατί  ουδέποτε το Υπ. Οικονομικών νοιάζεται να προχωρήσει στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, που θα άνοιγαν τον δρόμο για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων. Έτσι και φέτος. Εκκρεμότητες υπάρχουν και μάλιστα σοβαρές…
 * Ετσι,  αν και νέο έντυπο Ε1 έχει διαρρεύσει, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ώστε να γνωρίζουν οι λογιστές και επισήμως τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και πώς θα χειριστούν κωδικούς.
* Το ίδιο και για το Ε3, όπου οι αλλαγές είναι ουσιώδεις και πολυάριθμες. Αναλυτικές οδηγίες δεν έχουν εκδοθεί. Οι λογιστές θεωρούν ότι δύσκολα θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους και έχουν ζητήσει να μετατεθεί η έναρξη ισχύος του νέου εντύπου για το 2019.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
* Δεν έχει προωθηθεί ακόμη η νομοθετική ρύθμιση για να έχουν προστασία από τα τεκμήρια διαβίωσης, φοιτητές, άνεργοι και γενικά περιστασιακά εργαζόμενοι. Φορολογούμενοι που απέκτησαν πέρυσι χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση αλλά και άνεργοι που παρακολούθησαν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%. Πέρυσι ψηφίστηκε ειδική διάταξη ενώ και φέτος θα γίνει κάτι ανάλογο. Προς το παρόν όμως η ρύθμιση εκκρεμεί.
ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
* Ασαφές είναι ακόμη και το τοπίο για τις αποδείξεις. Όπως είναι γνωστό οι κωδικοί 049-050 της φετινής δήλωσης για τις δαπάνες με "πλαστικό" χρήμα θα προσυμπληρωθούν από την ΑΑΔΕ αλλά δεν θα είναι κλειδωμένοι ώστε να συμπληρωθούν είτε με χάρτινες, είτε με ηλεκτρονικές αποδείξεις.  Και αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν έντονα παράπονα φοροτεχνικών οι οποίοι επισήμαναν πως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής δαπάνης μέρους του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα επικράτησε σύγχυση και πολλοί φορολογούμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα συγκέντρωναν χάρτινες αποδείξεις και το αντίστροφο. Συνεπώς αν δεν μπορέσουν να δηλώσουν στη φετινή δήλωση μαζί με τις ηλεκτρονικές δαπάνες και τις χάρτινες αποδείξεις, κινδυνεύουν με "πέναλτι" 22%.  Θυμίζουμε πως μισθωτοί και συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος.  
 Παρενθετικά να σημειώσουμε πως το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι οι φορολογούμενοι ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ,
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
 Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται 1.900 ευρώ χωρίς προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με 1 προστατευόμενο τέκνο, 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με 2 προστατευόμενα τέκνα και 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΖΥΓΩΝ
* Τέλος το Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δώσει από φέτος τη δυνατότητα στους παντρεμένους να κάνουν χωριστά τη δήλωσή τους εφόσον το επιθυμούν. Μπορεί το ΣτΕ να αποφάσισε ότι τα ζευγάρια, παντρεμένα ή με σύμφωνο συμβίωσης, έχουν πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, πλην όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα. Θα πρέπει να ξεπεραστούν πολλές τεχνικές δυσκολίες όπως π.χ. με τα τεκμήρια διαβίωσης, τα κοινωνικά επιδόματα κα, οπότε και στο ζήτημα αυτό υπάρχει εκκρεμότητα.
Όλα αυτά είναι σοβαρά και εκκρεμή ζητήματα, που αν δεν αρθούν, δεν μπορεί να γίνει λόγος για υποβολή δηλώσεων…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass