ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΑNΑΛΩΤΕΣ ΔΕΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΝ

Δύσκολα τα βγάζουν πέρα 7 στα 10 νοικοκυριά

•ΙΟΒΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Εξασθένησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλους τους τομείς

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 16:09

Μπορεί να οδεύουμε προς την έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο οι καταναλωτές κάθε άλλο παρά αισιόδοξοι είναι τόσο για την πορεία της οικονομίας της χώρας όσο και την κατάσταση των νοικοκυριών τους την οποία βλέπουν να επιδεινώνεται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Μάρτιο είναι ενδεικτικά.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρέμεινε μεν αμετάβλητος ωστόσο οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες επιδεινώνονται. Επιπλέον αυξάνεται το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» ενώ εύλογο είναι η πρόθεση αποταμίευσης να μειώνεται περαιτέρω.
Αναλυτικά, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» αυξάνεται ελαφρά τον Μάρτιο στο 67% (από 64%), ενώ διατηρείται σταθερό στο 11%, το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ παραμένουν στο 7% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» μειώνονται ήπια στο 15% (από 17%).
Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ακολουθούν η Βουλγαρία (-22,2 από-21,6), η Ρουμανία (-24,5 από -26,5), η Κροατία (-12,3 από -8,7) και η Λιθουανία (-7,9). Ο μέσος δείκτης στην ΕΕ διαμορφώθηκε εκ νέου στις -0,3 μονάδες και στην Ευρωζώνη στις +0,1 μονάδες.
 Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους  προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται και τον Μάρτιο καθώς το 61% (από 57%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% προβλέπει εκ νέου μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται στις +1,6 και -0,8 μονάδες.
Επίσης το 63% των καταναλωτών προβλέπει και πάλι ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 7% (από 8%) το οποίο αναμένει ελαφρά βελτίωση.  
 Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις -76,3 (από -75,9) μονάδες. Το 89% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 10% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.  Εξάλλου το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώνεται στο 52% (από 58%), με το 16% (από 13%) των ερωτηθέντων να αναμένει εκ νέου ελαφρά ή αισθητή μείωσή της.  
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΕΒΕ ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διέκοψε την ανοδική τροχιά των τελευταίων μηνών και υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα τον Μάρτιο, στις 99,8 (από 104,3) μονάδες. Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένησης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι οποίες άλλωστε ήταν και αυτές που είχαν δώσει μια δυναμική ανόδου το προηγούμενο διάστημα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται εντονότερα στις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό εμπόριο. Αντίθετα, στην πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται σταθερότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass