Τι ισχύει για τα δημοτικά τέλη κενών ακινήτων

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ - ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2018 22:06

Τελικά «μισή» λύση στο πρόβλημα των δημοτικών τελών κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων έδωσε το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επίμαχη διάταξη του άρθρου 222 που, όπως είχε επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), θα προκαλέσει προβλήματα, ψηφίστηκε...


Όπως είχε επισημανθεί, αρκετοί ΟΤΑ της χώρας, όχι της Λάρισας πάντως, αξιώνουν παρανόμως, σύμφωνα και με τη γνωστή πρόσφατη με αριθμό 23504/2017 γνωμοδότηση του «Συνήγορου του Πολίτη», από ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται ή δεν ρευματοδοτήθηκαν ποτέ, την καταβολή αναδρομικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού πολλών ετών, γιατί δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να δηλώσουν και στον οικείο ΟΤΑ τη διακοπή του ρεύματος. Η ΠΟΜΙΔΑ επέμενε και ζητούσε την άμεση θέσπιση μιας ερμηνευτικής διάταξης που θα διευκρίνιζε ότι η απαλλαγή θα ισχύει οποτεδήποτε και αν δηλωθεί η μη χρησιμοποίηση στους οικείους ΟΤΑ.
Πλέον ο νέος νόμος λύνει εν μέρει το πρόβλημα καθώς προβλέπει εξάμηνη προθεσμία προκειμένου οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν τις υπεύθυνες αυτές δηλώσεις στους δήμους, ότι δηλαδή όντως το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται.
Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό επίμαχο σημείο. Γιατί ενώ το πρόβλημα λύνεται για το παρελθόν, δηλαδή για όσα ακίνητα είναι ήδη μη ηλεκτροδοτούμενα και με μια δήλωση μέσα στο εξάμηνο η απαλλαγή από τα τέλη θα ισχύσει, αφήνει εντελώς ακάλυπτο τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, καθώς προβλέπει ότι όσο αυτός δεν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση στο Δήμο, θα πληρώνει διπλάσιο ποσό δημοτικών τελών για κάθε κενό και μη χρησιμοποιούμενο ακίνητο!
Η ρύθμιση έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την κοινή λογική αλλά και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για το θέμα, η οποία ζήτησε να ισχύει η απαλλαγή των κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη, ανεξάρτητα από το χρόνο δήλωσής τους ως κενών στη Δημοτική Αρχή. Επίσης στο άρθρο 185 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, αλλά και η δυνατότητα καθορισμού τέλους για επαγγελματική χρήση έως 10 φορές υψηλότερου από το τέλος οικιακής χρήσης!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass