ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ «ΕΚΛΕΙΣΕ» ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ

«Πάγωσε» η υποβολή δηλώσεων και η πληρωμή φόρων

* Η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 15 Ιουλίου αλλά οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:19

 

Του Γιώργου Νούλη

Σημαντικές και αναμενόμενες παρενέργειες, στον ρυθμό των φορολογικών υποχρεώσεων και στη ροή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκάλεσαν οι εξελίξεις από την επιβολή των περιοριστικών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος... Οι Λαρισαίοι φορολογούμενοι, από τη στιγμή που οι τράπεζες έκλεισαν και η ρευστότητα συρρικνώθηκε, κήρυξαν στάση πληρωμών προς το Δημόσιο και «πάγωσαν» κάθε ενδιαφέρον για την αποστολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα λογιστικά γραφεία της Λάρισας, όλη την εβδομάδα τέθηκαν σε «αργία» και οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί έμειναν ουσιαστικά άπραγοι καθώς οι φορολογούμενοι απείχαν και από την υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών...

Η εικόνα αυτή παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα υποχρεώνοντας την αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υπενθύμιζε στους οφειλέτες του Δημοσίου ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση πέραν αυτής που δόθηκε πρόσφατα και μετέφερε τη σχετική προθεσμία στις 15 Ιουλίου. Και αυτό διότι, όπως δήλωσε, η πρόταση των δανειστών προβλέπει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στη ρύθμιση αφού αυτή θα λήξει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο. Οι ημέρες που οι τράπεζες είναι κλειστές θεωρούνται «νεκρές» για το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων ή εκμετάλλευση φορολογικών δυνατοτήτων από τους φορολογούμενους. Με αυτό το δεδομένο η πιθανότητα να δοθεί νέα παράταση στις 100 δόσεις είναι πιθανή...

Βέβαια πιο πιθανή πιο πιθανή όμως φαντάζει η χορήγηση και νέας παράτασης στις φορολογικές δηλώσεις, η προθεσμία των οποίων λήγει τις 27 Ιουλίου καθώς απομένουν τρεις ακόμη εβδομάδες και δεν έχουν υποβληθεί ούτε οι μισές...

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) αλλά και επαγγελματικοί φορείς της Λάρισας έχουν ζητήσει παράταση της προθεσμία έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι φοροτεχνικοί σημειώνουν ότι η παράταση δεν είναι απλώς επιθυμητή αλλά άκρως αναγκαία καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων «σέρνεται» με αποτέλεσμα να χάνουν πολλές εργατοώρες. Επίσης, ένας από τους βασικούς λόγους για τον οποίο ζητούν παράταση είναι ότι λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τους περιορισμούς αναλήψεων από τις τράπεζες οι φορολογούμενοι δεν είναι πρόθυμοι να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση και να «χρεωθούν» με το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με το εκκαθαριστικό.

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ μέχρι και τις 2 Ιουλίου είχαν υποβληθεί στο taxis μόλις 2,5 εκ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 5,8 εκ. Εξ αυτών οι 916.135 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε καταβολή φόρου ύψους 771 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά χρεωστική φορολογική δήλωση ανέρχεται στα 842 ευρώ.

Από τις 516.00 πιστωτικές δηλώσεις (μία στις πέντε), οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 248 ευρώ. Οι μηδενικές δηλώσεις ξεπερνούν το 1 εκ. Πάντως για να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων θα πρέπει να υποβάλλονται 137.500 δηλώσεις την ημέρα όταν σήμερα υποβάλλονται περίπου 50.000 δηλώσεις.

ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Στο μεταξύ διευκρινίσεις για διάφορα ζητήματα που είχαν προκύψει σχετικά τις δηλώσεις των ατόμων με αναπηρία σχετικά με τις γνωματεύσεις του ΚΕΠΑ αλλά για μια σειρά ακόμη θεμάτων αναφορικά με τις εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις, τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, έδωσε την περασμένη εβδομάδα η ΓΓΔΕ.

Καταρχήν για τις δηλώσεις των ατόμων με αναπηρία όπως διευκρινίστηκε σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν διαθέτει τέτοιες γνωματεύσεις, μπορεί, εφόσον λαμβάνει σύνταξη από ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, επειδή έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 80%, να προσκομίσει βεβαίωση ή απόφαση συνταξιοδότησης του συνταξιοδοτικού φορέα, από την οποία να προκύπτει ότι κατόπιν ιατρικής κρίσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή συνταξιοδοτήθηκε με αυτό το ποσοστό και ότι η αναπηρία ισχύει.

Οι ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις πριν την 01.09.2011 (ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΚΕ.Π.Α) από τις υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες έχουν δοθεί για οποιαδήποτε χρήση, μπορούν να χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση της υπόψη φορολογικής απαλλαγής επ' αόριστον, αν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση, ή αλλιώς μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, εφόσον είχαν εκδοθεί σύμφωνα με όσα ίσχυαν στο σχετικό φορολογικό πλαίσιο κατά το χρόνο έκδοσής τους. Εφόσον έχει εκδοθεί γνωμάτευση αναπηρίας από ΚΕΠΑ ή Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές του Στρατού, τότε λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις αυτές και όχι οι βεβαιώσεις ή αποφάσεις των συνταξιοδοτικών φορέων. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να γίνουν δεκτές, σε όλες τις γνωματεύσεις, θα πρέπει να διαπιστώνεται και να βεβαιώνεται ρητά το ποσοστό της αναπηρίας του προσώπου που αφορά, καθώς και το χρονικό διάστημα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσει η εν λόγω αναπηρία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καλύπτουν και το φορολογικό έτος για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αιτείται την εφαρμογή των οικείων διατάξεων.

Με την ίδια εγκύκλιο, καθίσταται σαφές ότι η εφορία θα αναγνωρίζει και θα δέχεται τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους τόσο για την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση, όσο και την εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση.

Ακόμα διευκρινίζονται τα εξής:

* Για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις και ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας που θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί.

* Για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που η αρχική τους έχει υποβληθεί μέσω διαδικτύου, τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζει ο φορολογούμενος θα είναι μόνο αυτά που αφορούν το λόγο που επικαλείται για την τροποποίηση της δήλωσής του και όχι όλα τα δικαιολογητικά που αφορούν το σύνολο της δήλωσης.

* Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αυτές θα παραλαμβάνονται χωρίς κυρώσεις μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη ΔΟΥ για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση.

* Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ.

* Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική. Τα πρόσωπα που θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΑΡΙΘΜΟΣ    ΠΟΣΑ          ΣΕ     ΕΥΡΩ          %       ΕΠΙ          ΣΥΝΟΛΟΥ

ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ       916.135       771.700.587          36,53%

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ        516.000       128.422.861          20,58%

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ         1.075.577    0        42,89%

ΣΥΝΟΛΑ     2.507.712    643.277.726          100,00%

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass